Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
08.05.2016 17:42:01
Deli članek:

Po padcu Rogliča konec slovenskih upov po rožnati majici

profimedia.si
Marcel Kittel

Nemški kolesar Marcel Kittel je na dirki po Italiji trenutno razred zase med sprinterji. Tekmovalec ekipe Etixx QuickStep je bil v sprintu prepričljivo najboljši tudi v tretji etapi od Nijmegena do Arnhema, z drugo zaporedno zmago in bonifikacijskimi sekundami pa se je prebil tudi v skupno vodstvo in oblekel rožnato majico.

Pred drugouvrščenim Nizozemcem Tomom Dumoulinom ima devet sekund prednosti. Slovenski adut Primož Roglič je padel, precej zaostal in se z vrha skupnega seštevka preselil na rep. Se pa je v etapi z desetim mestom izkazal Matej Mahorič (Lampre Merida).

»Približno deset kilometrov pred mano so padli, sam pa nisem imel nikakršnih možnosti, da se jim izognem. Boli me koleno in desna stran boka, upam, da ni kaj hujšega in da bom po prostem dnevu lahko nadaljeval dirko. Če bom lahko, se v moji glavi ne bo nič spremenilo. Še vedno bom pomočnik, že vedno bom pomagal Stevnu Kruijswicku, še vedno bom svojo dobro pripravljenost poskušal dokazati s kakšnim etapnim uspehom. Mogoče bo to celo lažje, ker nisem več pri vrhu,« je dejal Roglič, ki v etapi tako kot včeraj ni poskušal napasti rožnate majice: »Ne bi imelo nobenega smisla.«

Zasavec, drugi pred tretjo etapo, in tudi vodilni možje pri njegovi ekipi LottNL Jumbo so uvideli, da sta nizozemski etapi prelahki, sprinterski specialisti pa že v bonifikacijskih vmesnih sprintih preveč zagreti, da bi lahko računali na vodstvo. Tudi beg ni bila rešitev, saj je Domoulinova ekipa na Slovenca dobro pazila, zato so se pri Lottu raje odločili za napad na skupni seštevek gorskih ciljev. Nizozemska ekipa je v današnji etapi tako kot dan prej v beg poslala Maartena Tjallingiija, ki je imel družbo še treh ubežnikov, spet tudi Italijana Giacoma Berlata. Po zapisih na spletni strani in dogodkih pred in ob padcu Slovenca je videti, da vanj še naprej ne zaupajo maksimalno in da je Steven Kruijswick v pogledu skupne razvrstitve njihova edina skrb.

Četverica je imela med etapo osem minut in deset sekund prednosti, a po pričakovanju jim sprinterske ekipe niso dovolile samostojnega prihoda v cilj. »Hotel sem zabavati to čudovito občinstvo, hkrati pa osvojiti modro majico na gorskem cilju in pobrati kakšne sekunde na letečih ciljih. To mi je uspelo, za etapno zmago pa ni bilo možnosti,« je dejal Tjallingii, v kolesarski karavani znan kot eden od redkih vegetarijancev.

Da je imel Nizozemec prav, je pokazala usoda enega od ubežnikov Južnoafričana Jonanna Van Zyla, ki se je v zadnjem delu odločil za samostojen poskus. Nekaj časa je kazalo, da bi mu celo lahko uspelo, a ga je glavnina 1,7 kilometra pred ciljem vendarle ujela, tako da je odločil sprint, v katerem je bil spet razred zase Kittel, v svoji šesti etapi na dirki je zmagal že četrtič, in njegov sprinterski vlak na čelu s Fabiom Sabatinijem. Drugo in tretje mesto sta zasedla Italijana Elia Viviani in Giacomo Nizzolo. Odličen deseti je bil Matej Mohorič (Lampre-Merida), vsi drugi Slovenci pa so zaostali za glavnino.

Ponedeljek bo na dirki prost dan, tekmovalci se bodo preselili v Italijo, torkova četrta etapa s startom v Catanzaru pa bo malo težja in tudi bolj primerna za napade na rožnato majico. Prvi spopadi z najzahtevnejšimi vzponi pa tekmovalce čakajo v šesti etapi.



Izidi:
  1. Marcel Kittel (Nem/Etixx-QuickStep)	        4:23:45
  2. Elia Viviani (Ita/Sky)
  3. Giacomo Nizzolo (Ita/Trek-Segafredo)
  4. Andre Greipel (Nem/Lotto Soudal)
  5. Aleksander Poršev (Rus/Katjuša)
  6. Kristian Sbaragli (Ita/Dimension Data)
  7. Moreno Hofland (Niz/LottoNl-Jumbo)
  8. Arnaud Demare (Fra/FDJ)
  9. Rick Zabel (Nem/BMC Racing Team)
 10. Matej Mohorič (Slo/Lampre-Merida)
...
 99. Luka Mezgec (Slo/Orica GreenEdge)             + 0:31
174. Primož Roglič (Slo/LottoNL Jumbo)               7:39
179. Grega Bole (Slo/Nippo Vini Fantini)           isti čas

- skupni vrstni red:
  1. Marcel Kittel (Nem/Etixx - Quick-Step)   +   9:13:10
  2. Tom Dumoulin (Niz/Giant-Alpecin)	        +  0:09
  3. Andrey Amador (Kos/Movistar)                    0:15
  4. Tobias Ludvigsson (Šve/Giant-Alpecin)           0:17
  5. Moreno Moser (Ita/Cannondale)                   0:21
  6. Bob Jungels (Luk/Etixx-QuickStep)	           0:22
  7. Matthias Brandle (Avt/IAM Cycling)              0:23
  8. Roger Kluge (Nem/IAM Cycling)	                  0:25
  9. Chad Haga (ZDA/Giant Alpecin)                isti čas
 10. Georg Preidler (Avt)                            0:26
 11. Vincenzo Nibali (Ita/Astana)                    0:28
 ...
 72. Matej Mohorič (Slo/Lampre-Merida)               1:10
 96. Luka Mezgec (Slo/Orica GreenEdge)               1:45
165. Primož Roglič (Slo/Team LottoNl-Jumbo)          7:48
195. Grega Bole (Slo/nippo-Vini Fantini)            11:01