Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
02.12.2015 08:14:06
Deli članek:

Gorski kolesarji s 23-letnim selektorjem

V ponedeljek so slovenski gorski kolesarji dobili novega selektorja, to je postal 23-letni Urban Ferenčak, nekdanji reprezentant, ki je v zadnjem letu v slovenski profesionalni ekipi Unior Tools opravljal vlogo tehničnega trenerja Tanje Žakelj. Eden njegovih glavnih ciljev bo iskanje mladih, obetavnih tekmovalcev in delo z njimi.

Slovenski gorski kolesarji so septembra ostali brez selektorja. Ko je Mednarodna kolesarska zveza sporočila, da je dolgoletna reprezentantka Blaža Klemenčič osumljena jemanja nedovoljenih poživil, je odstopil njen trener in selektor Robert Pintarič, začelo pa se je iskanje njegovega naslednika. Urban Ferenčak je bil na koncu edini kandidat, dogovoril se je za sodelovanje do konca sezone 2016, z možnostjo podaljšanja.

"Pobuda je prišla s strani predsednika Odbora za gorsko kolesarstvo Mohorja Vrhovnika. Ko je 'Pinta' odstopil, sem pomislil na to, ker sem bil zraven in sodelujem s Tanjo. Pogovarjali smo se v Uniorju. Moja odločitev ne bi nič spremenila v ekipi. Vse je na Tanji, ona je steber reprezentance. Do olimpijskih iger v Riu se Amerike ne bo odkrilo. Rabimo pa nekoga za prihodnost, nekoga, ki bo dirkal, ne samo vozil," je uvodoma razložil novi selektor gorskih kolesarjev, ki je imel v mislih, da mora med mladimi poiskati tekmovalce, na katere bo Slovenija v prihodnosti lahko računala.

Izkušnje še niso na njegovi strani, si jih je pa v zadnjih letih nabral precej. Bil je del ekipe na olimpijskih igrah v Londonu 2012, v letošnji sezoni je bil "desna roka" Žakljeve, del reprezentance je bil tudi na letošnjem evropskem in svetovnem prvenstvu. "V vseh teh letih sem videl, kaj in kako. Imel sem dobrega mentorja, veliko sem se naučil od Pintariča. Nikoli nam tekmovalcem ni nič manjkalo," je še dodal Ferenčak.

POUDAREK NA MLADIH
Za Ferenčakom trdno stoji tudi Unior Tools Team, kjer mu bodo priskočili na pomoč. Miha Jakopič bo prevzel delo s spustaši, sam bo bdel nad tekmovalci v krosu, Samo Rauter, sicer glavni trener Žakljeve, pa bo pomagal s testiranji na Fakulteti za šport, iskal potencialne kandidate, mu svetoval in skrbel za testiranja.

Ob tem je izpostavil, da je njegov glavni cilj delo z mladimi, med njimi želi poiskati naslednike zdajšnjih slovenskih reprezentantov. "Načrt je delo z mladimi. V enem letu ne gre nič, vse naprej pa je odvisno od zveze, od financ, zanimanja vseh. Treba se je osredotočiti na mlade, na te, ki prihajajo. Nekaj potenciala se kaže. Veliko takšnih nas je bilo, pa smo se potem izgubili. Tu je treba najti rešitev," pravi 23-letnik.

"Za uvrstitev v ekipo za svetovno prvenstvo ne more biti merilo samo slovenski pokal. Treba je dirkati v tujini, treba je nabrati kakšne točke. Če si na startu na SP v zadnji vrsti, si lahko še tako dober, pa ti to ne pomaga. Potrebne bodo točke in dirke v tujini. Imamo dosti močnih dirk v Avstriji in Italiji, tam se lahko dokažejo," pa je na vprašanje, po kakšnem ključu bo izbiral ekipe za reprezentančne dirke, odgovoril Ferenčak.