Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
26.09.2015 08:48:39
Deli članek:

Štangelj pogleduje v nebo

Nikola Miljković

Selektor slovenske članske reprezentance Gorazd Štangelj je med dirko mlajših članov na svetovnem prvenstvu v Richmondu v spremljevalnem vozilu delal družbo selektorju mlajših članov Martinu Hvastiji, da je dobil občutek za progo, na kateri bo v nedeljo vodil svojo šesterico. Nekaj ugank še mora rešiti, večino pa jih je že razrešil.

"Proga je podobna tistemu kar sem pričakoval. Edina uganka je vreme, ki bi lahko ključno vplivalo na potek dirke. Kakorkoli, za vse bo pa enako. Fantje so jo v celoti videli. Prevozili jo bomo šestnajstkrat. Dobro je, da so seznanjeni s tem, kar jih čaka. Ključni bodo zadnji krogi, kakor v dirki mlajših članov. Upam, da nam bo vreme služilo, ob slabem vremenu in dežju te smola lahko izključi iz dirke," meni Štangelj.

Američani so skorajda v zadnjem trenutku enega od treh vzponov spremenili. Asfaltno podlago so odstranili, namesto nje pa pripeljali tlakovce, tako sta dva klanca tlakovana. Štangelj je prepričan, da so Grega Bole, Luka Mezgec, Borut Božič, Kristijan Koren, Marko Kump in Luka Pibernik prava izbira. Božič je od slovenske šesteric najbolj izkušen, zato ga je Štangelj že pred odhodom v ZDA imenoval za kapetana.

"To, da je Božič nesporni kapetan, je zaradi njegove izkušenosti in dobre pripravljenosti v tem trenutku. Fantje si ga želijo, zato mu pihajo na dušo, da si želijo takšnega pomočnika, svetovalca in režiserja na dirki. Gotovo bo stvari dobro predvidel, prebral možen scenarij in ga skušal rešiti brez napak. Tako Mezgec kot Bole si želita, da bi ju spremljal in postavil v finale v najboljšem položaju," je razložil Štangelj.

Glavna aduta ostaja Bole in Mezgec, Božič pa lahko v vsakem trenutku vskoči in pomaga ali se sam bori za čim višja mesta. Manjši dvom, kateremu trasa bolj ustreza, pri Štanglju vsaj za zdaj še ostaja.

"Težko bi odgovoril, če je proga bolj naklonjena Gregi ali Luki. Edina stvar, ki bi Gregi lahko delala težave, je dolžina dirke. V zadnjem obdobju ni odpeljal toliko dirk kot Mezgec, Luki pa mogoče težave lahko povzroči zadnji finalni del. Zadnjih pet kilometrov je ekstremno težkih za kolesarja kot je on. Oba bosta do zadnjih krogov moja favorita, v ožjem krogu je tudi Borut. Hitro lahko smola koga izloči iz igre za medalje, takrat je potrebno, da vskoči nekdo drug. Ta trenutek bi težko govoril še o četrtem. Ostali se bodo morali žrtvovati, da resnično dajo vse od sebe za to, da končno odpeljemo eno vrhunsko predstavo in posežemo po najboljših mestih, blizu njih ali pa celo po medaljah," je zaključil slovenski selektor.