Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
31.08.2015 19:46:52
Deli članek:

Skrite sanje Italijana

Reuters

Petindvajsetletni Italijan Kristian Sbaragli je zmagovalec desete etape dirke po Španiji, dolge 146,4 kilometra od Valencie do Castellona. Luka Mezgec (Giant-Alpecin) je prišel v cilj s časom zmagovalca na 22. mestu.

Sbaragli, član južnoafriškega moštva MTN-Qhubeka se je veselil največjega uspeha, od kar je skočil v profesionalne vode. Nizozemec Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) je ubranil rdečo majico vodilnega. Kazalo je, da bo nemško moštvo, kateremu pripada tudi edini še preostali Slovenec na španski pentlji, osvojilo etapno zmago. Nemec John Degenkolb je bil tik pred tem, da osvoji zmago, a je bil Sbaragli v odločilnem delu hitrejši. Degenkolb je tako pristal na drugem mestu, tretji je bil domačin Jose Joaquin Rojas (Movistar).

"To je izpolnitev mojih najbolj skritih sanj, kajti štirikrat sem na letošnji Vuelti skušal tekmecem vsiliti svoj sprint in tokrat, ko sem kot prvi zapeljal čez ciljno črto, nisem mogel verjeti, da mi je res uspelo. To je uresničitev najlepših sanj zame in za moje moštvo MTN-Qhubeka," je bil navdušen Italijan.
Dumoulin se ni pretirano naprezal in je etapo končal v glavni skupini, na mestu, ki mu je zagotavljalo, da bo še naprej oblečen v rdečo majico. Potem ko so pred etapo odstopili Slovak Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) in Francoz Nacer Bouhanni (Cofidis), davek težke Vuelte pa je z odstopom na začetku desete etape plačal tudi Avstralec Caleb Ewan, so vse oči bile uprte prav v Degenkolba, ki pa v izdihljajih etape nikakor ni uspel prehiteti danes odličnega Sbaraglija, ki je prvo etapno zmago v karieri osvojil leta 2013 na dirki po Koreji.
Južnoafriška ekipa se je veselila komaj druge etapne zmage na največjih kolesarskih dirkah, potem ko je letos na dirki po Franciji po zaslugi Britanca Steva Cummingsa prišla do prvenca.
V torek udeležence letošnje kolesarske karavane po Španiji čaka prvi dan počitka, ki jim bo še kako prišel prav, saj jih v sredo čaka zanesljivo najtežja preizkušnja, 11. etapa po gorskih cestah pod Pireneji od Andorre la Vella do Cortals d'Encampa v dolžini 138 kilometrov s šestimi kategoriziranimi gorskimi cilji.

Izidi - 10. etapa, Valencia - Castellon (146,6 km): 1. K. Sbaragli (Ita/MTN-Qhubeka) 3:12:43, 2. J. Degenkolb (Nem/Giant-Alpecin), 3. J. J. Gil Rojas (Špa/Movistar), 4. T. Van der Sande (Bel/Lotto Soudal), 5. J. Goncalves (Por/Caja Rural-Seguros RGA), 6. M. Montaguti (Ita/AG2R La Mondiale), 7. J. Keukeleire (Bel/Orica GreenEdge), 8. D. Impey (JA/Orica GreenEdge), 9. P. Serry (Bel/Etixx-Quick Step), 10. V. Conti (Ita/Lampre-Merida), 22. L. Mezgec (Slo/Giant-Alpecin) vsi isti čas; skupno: 1. T. Dumoulin (Niz/Giant-Alpecin) 38:34:56, 2. J. Rodriguez (Špa/Katjuša) +0:57, 3. E. Chaves (Kol/Orica GreenEdge) +0:59, 4. N. Roche (Irs/Sky) +1:07, 5. F. Aru (Ita/Astana) +1:13, 6. A. Valverde (Špa/Movistar) +1:17, 7. N. Quintana (Kol/Movistar) isti čas, 8. C. Froome (VB/Sky) +1:18, 9. R. Majka (Pol/Tinkoff-Saxo) +1:47, 10. D. Pozzovivo (Ita/AG2R La Mondiale) +1:52, 126. L. Mezgec (Slo/Giant-Alpecin) +1:22:49