Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
22.07.2015 10:10:24
Deli članek:

Težko bo ubraniti dvojno zmago

Grega Stopar

Konec tedna bo italijanski Chies d'Alpago gostil evropsko prvenstvo gorskih kolesarjev v olimpijskem krosu. Naslov prvakinje in podprvakinje bosta branili Slovenki Tanja Žakelj in Blaža Klemenčič, ki sta lani "pometli" s konkurenco. Pred nedeljsko dirko ima težave s poškodbo reber Klemenčičeva, Žakljeva pa z optimizmom zre proti novemu izzivu.

Žakljeva in Klemenčičeva sta lani v nemškem St. Wendelu opravili z vso konkurenco ter osvojili prvo in drugo mesto. Pred letošnjim prvenstvom stare celine še nista našli prave forme, s katero sta se lani redno uvrščali med deseterico. Kljub temu je Žakljeva optimistična in pravi, da se počasi sestavlja, medtem ko so trenutno prva skrb Klemenčičeve poškodovana rebra. Na državnem prvenstvu 12. julija je namreč padla in se udarila na že prej poškodovano koleno, ki pa ji ne povzroča toliko težav, kot predel reber.

"V ponedeljek sva bila na urgenci. Počeno ima deveto rebro. Šla bo tja, ampak bo vozila zelo rahlo. V teh dneh bo skušala čim več počivati. Mora se pozdraviti. Pri rebrih je tako, da ni važno ali imaš zlomljeno eno ali več reber. Bolečino lahko le omejuješ. Na progo bo šla šele konec tedna, prej bo počivala. Pripravljena je pa dobro," je o težavah Klemenčičeve povedal selektor Robert Pintaričin dodal: "Dokler zelo ne pritisneš, se ne razširi prsni koš, gre. Prejšnji teden je bila že bolje. V soboto je začutila bolečine, ko se je obrnila, ji je nekaj počilo."

Žakljeva letos rezultatsko še ni zablestela na tekmah svetovnega pokala, čeprav sama pravi, da je naredila korak naprej. Motivacijo ji daje naslov državne prvakinje, ki ga je osvojila v Kamniku. "Vsaka zmaga je zelo dobra motivacija za naprej. Važno je, da vem, da sem na pravi poti, da stopnjujem formo in mi gre dobro," meni dvakratna zaporedna evropska prvakinja iz Ledin.

Žakljeva je svojo prvo evropsko odličje, sicer še v mladinski konkurenci, osvojila prav v Chies d'Alpagu leta 2006. Že večkrat je dokazala, da je tekmovalka za velike tekme, na katerih se zna zbrati in poseči po vrhu, odgovarja pa ji tudi tamkajšnja proga. "Voda na moj mlin je tudi, da je proga v Italiji kar podobna tej v Kamniku. Klanec na začetku je dolg. Upam, da se bom tudi tam tako dobro počutila. Hkrati pa dobro prenašam vročino," še pravi Žakljeva.

Selektor Robert Pintarič je poleg Žakljeve in Klemenčičeve v Italijo odpeljal še dva kolesarja, mladinca Simona Čibeja in mlajšega člana Gregorja Krajnca.