Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
07.03.2015 16:41:17
Deli članek:

Klasična dirka pripadla Štybarju

Čeh Zdenek Štybar je zmagovalec 200 kilometrov dolge klasične kolesarske dirke Stade Bianche s ciljem v Sieni. Kolesar Etixx Quick Step je imel v zadnjem kilometru več moči od Belgijca Grega Van Avermeata, tretje mesto je zasedel Španec Alejando Valverde.

Slovenska predstavnika Kristijan Koren (Cannondale) in Luka Pibernik (Lampre) sta imela vlogi pomočnikov, zato nista mogla računati na vidnejšo uvrstitev.

Čeprav dirka poteka šele od leta 2007, se je že globoko zasidrala v kolesarsko karavano zaradi svoje zahtevnosti in podobnosti z največjimi spomladanskimi ardenskimi klasikami. Spektakularen je tudi njen zaključek po tlakovanih in ozkih cestah v središču Siene. Doslej se še nikoli ni zgodilo, da bi zmagovalca odločil sprint, zaradi specifičnosti proge kaj takega najbrž niti ni mogoče.

Lani se je tako na njej najbolje znašel poznejši svetovni prvak Poljak Michal Kwiatkowski, dvakrat jo je dobil švicarski šampion Fabian Cancellara. Ta je bil tudi letos dolgo časa v vodilni skupini, toda v zaključku ni mogel slediti ritma najmočnejših, med katerimi je bil najboljši Štybar. Čehu, ki je zabeležil svojo prvo letošnjo zmago, je proga pisana na kožo, saj je tudi nekdanji svetovni prvak v ciklokrosu, najboljši je bil leta 2014. Da je v dobri formi pa je letos dokazal tudi na dirki po Murcii, na kateri je zasedel tretje mesto.

Pred moškimi so se na pol krajši preizkušnji prvič merile tudi ženske. Zmagala je Američanka Megan Guarnier, od kolesark BTC Cityja se je najbolj izkazala Poljakinja Eugenia Bujak, z zaostankom štirih minut in 19 sekund je zasedla 23. mesto, najboljša Slovenka Špela Kern je bila 42., zaostala je osem minut in 29 sekund.