pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

ku
ku
0 19.10.2014 22:05:27

Mezgecu dirka, zlato kolo Špilaku

Nikola Miljković
Zadnjo dirko slovenske kolesarske sezone, VN Avtomojster v Podsmreki, je dobil Luka Mezgec (Giant Shimano) pred kolesarjema Radenske Rokom Korošcem in Luko Pibernikom. Zlato kolo za najboljšega kolesarja sezone pa je v kategoriji elite drugič zapored dobil Simon Špilak (Katjuša).

Pri ženskah sta si nagrado razdelili Urša Pintar in Polona Batagelj, pri mlajših članih pa jo je z današnjim tretjim mestom dobil Pibernik.

Mezgec se je po šestih etapnih zmagah v svetovni seriji v tej sezoni v slogu najboljšega slovenskega sprinterja tudi poslovil. Na zdaj že tradicionalnem kolesarskem druženju ob koncu sezone na obrobju prestolnega mesta je Kamničan unovčil svoje sposobnosti, obilno delo pa so tokrat z izjemno složnim nastopom opravili tudi drugi slovenski kolesarji, ki si kruh služijo na tujem, na čelu s Kristjanom Korenom.

Že kmalu po prvem krogu, ki ga je sam na čelu zaključil nekdanji evropski prvak Jan Tratnik, so se mu priključili še Primož Roglič, Miha Poljanec in Marko Pavlič. Slednji so zastopali interese domačih moštev, predvsem Roglič in Pavlič pa sta skrbela, da ne bi prišlo do kakšnih nepredvidljivih scenarijev. Njuna klubska kolega Luka Pibernik in Domen Novak sta se namreč merila za prestižno lovoriko domače kolesarske scene - zlato kolo v kategoriji mlajših članov.

V končnici so za nekaj vznemirjenja poskrbeli še drugi mladci iz ljubljanskega in dolenjskega moštva, vse pa se je odločilo v zadnjem krogu. Mezgec ni imel dostojnega nasprotnika, Jure Kocjan pa je po poškodbi pred mesecem dni enostavno ostal brez nabojev za zadnji del sezone. Ob Mezgecu je v cilj z dvignjenimi rokami pripeljal še Pibernik, saj se je z zlatim kolesom poslovil od domače scene. V novem letu se namreč seli k Lampreju v Italijo.

"Izjemno sem vesel, kako složno smo kolesarili člani poklicnih moštev. Kaj takega se nam na domačih cestah ne pripeti prav pogosto. Kristjan Koren je opravil izjemno delo, kar kocine so mi šle pokonci, ko sem videl, kaj vse so bili fantje pripravljeni narediti zame. Pa niti v isti ekipi ne nastopamo. Zares izjemno. Veselim pa se te zmage kot vsake druge, sploh ker se doma le redko lahko predstavimo," je v cilju povedal Mezgec.

V točkovanju za zlato kolo je bil drugi, pred njim pa je sezono znova končal Simon Špilak, ki je bil na 28. mestu znova najboljši Slovenec na svetovni lestvici: "Sezona je bila zares uspešna. Sploh prvi del, ko mi je uspevalo dobesedno vse. Tudi v naslednjem letu bo podobno. Enostavno mi odgovarjajo enotedenske in desetdnevne etapne dirke. Na svetovno prvenstvo pa nisem šel, ker nisem bil dovolj dobro pripravljen in prav je, da sem mesto odstopil nekomu, ki si je nastop bolj želel."

Tretji v kategoriji elite v točkovanju za zlato kolo je bil Borut Božič. Pri ženskah sta sezono na vrhu skupaj končali Polona Batagelj in Urša Pintar, ki je dobila zaključno dirko v Podsmreki.

Članki iz rubrike