Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
1 06.02.2018 14:54:42

Slovenski selektor ve, kako priti višje: Če bo kakšen dodaten signal, dodaten denar ...

Grega Wernig
Slovenska futsalska reprezentanca je v ponedeljek v četrtfinalu končala nastope na evropskem prvenstvu v Ljubljani. Boljši so bili Rusi z 2:0. Kljub temu je Slovenija s tem izenačila svoj najboljši dosežek na evropskih prvenstvih. Kot pravi selektor Andrej Dobovičnik, je glede na razmere v slovenskem futsalu to tudi nekakšna zgornja meja zmožnosti.

"Vedno pravim, da se vedno da bolje, ampak kar ti fantje počnejo, je blizu limita. Uvrstitev na sedmo mesto v Evropi in 12. ali 13. na svetu je res blizu zgornje meje. Upam, da bo to prvenstvo v futsal pripeljalo dodatne ljudi, moči, da se bodo klubi lahko še bolje organizirali. Če pa ne bo organizacijskih sprememb, je pač to naš limit. Če bo kak pozitiven signal, dodaten denar, potem je možno priti višje, sicer pa so ti fantje dosegli zgornjo mejo," je pojasnil Dobovičnik glede zmožnosti svojih izbrancev, od katerih je marsikdo moral vzeti dopust v službi za nastope na tem turnirju.

Kljub temu je futsalska reprezentanca z neodločenim izidom proti četrti ekipi prejšnjega EP Srbiji, zmago proti tradicionalni futsalski velesili Italiji in tesnim porazom z evropskimi podprvaki Rusi v slovenski javnosti požela simpatije z borbenostjo, ki je v marsičem nadomestila omejenost igralskega kadra. Nosilci s kapetanom Igorjem Osredkarjem na čelu so na modro-zeleni podlagi preživeli precej več časa, kot bi ga v kateri izmed reprezentanc, ki se redno uvršča med najboljše štiri v Evropi ali svetu, kar terja svoj davek pri utrujenosti.

Toda več kot 30.000 gledalcev na treh slovenskih tekmah v dvorani Stožice kaže, da so v slovenskem futsalu izvrstno opozorili nase in predstavili igro širši javnosti. "Kar zadeva naše igre, bomo še naredili analizo. Videli bomo, če sploh obstajajo še kakšne rezerve. Na fante pa sem vsekakor zelo ponosen, veliko znoja je bilo prelitega za četrtfinale. Fantje so dozoreli, imajo izkušnje, edina prava pot je, da vsi ostanejo v reprezentanci, da si poskusijo urediti življenje tako, da ostanejo v izbrani vrsti. Starost, ki jo imajo nosilci igre, ni taka, da bi se morali posloviti. Kaj naprej? To ni samo moja stvar, ampak tudi NZS. Je pa konkurenca vedno večja in je treba narediti določene poteze, da bomo ostali konkurenčni najboljšim v Evropi," je povedal Dobovičnik.

Med temi potezami skoraj zagotovo ne bo tega, da bi v svoje vrste pripeljali brazilske okrepitve, ki jih imajo v številnih evropskih reprezentancah. Dobovičnik pravi, da bi bilo lepo, če bi za reprezentance igrali tisti, ki so državljani "že od začetka" oziroma "kjer imajo svoje korenine".



"Verjetno bo glede tega spremenilo zadevo to, da Uefa uvaja evropska prvenstva za selekcije do 19 let. Pozdravljam to odločitev, da bodo zveze začele razmišljati tudi o tem, ali vzgajati domačega igralca ali kupiti enega Brazilca. Šport, ki nima podmladka, ni pravi šport, mi pa si želimo podmladek. In prava smer je ta, da tudi v mlajših kategorijah pridejo do EP," meni selektor.

Da gre v pravo smer, je Dobovičnik pohvalil Uefo tudi glede širitve števila reprezentanc na naslednjih EP. V Sloveniji jih zadnjič nastopa 12, odslej jih bo na prvenstvih stare celine 16. "Odločitev je dobra, to dokazujejo rezultati. Na tem Euru nobena reprezentanca ni bila povsem nadigrana. Reprezentance izpod evropskega vrha so vse napredovale," poudarja Dobovičnik, ki je po tem, ko je na delu videl vse ekipe na tem EP, predstavil še svoje poglede o favoritih za končno zlato.

"Že pred prvenstvom sem bil prepričan, da bo ena od velikih reprezentanc, torej Italija, Španija, Rusija, Portugalska, prišla do konca. No, Italija, seveda ne bo (Slovenija jo je izločila na zadnji tekmi skupine A; op. STA). Ostale tri pa imajo veliko možnosti za končno zmago. Na tako izenačenem in napornem turnirju je pomembno, da imaš širino in te reprezentance to imajo," je zaključil selektor.

Slovenija je sicer igrala na svojem šestem EP, po novem ima na njih skupaj dve zmagi (obe proti Italiji), neodločen izid in 12 porazov.

Značke: futsal, ep, slovenija

Članki iz rubrike