© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
25.07.2024 10:19:43
Deli članek:

Najmočnejša v ekipi Andreja Leški, začela bo Maruša Štangar

alesfevzer.com

Uvod v olimpijske igre v Parizu bo tudi judoistično tekmovanje. Najvišje v slovenskem taboru kotira Andreja Leški, ki jo v torek čaka tekmovanje v kategoriji do 63 kg. Na igrah bo tekmovalo šest slovenskih judoistov, prva bo v soboto v kategoriji do 48 kg nastopila Maruša Štangar.

Šestindvajsetletna Štangar je sklepne priprave v močni mednarodni konkurenci opravila v Španiji, najprej v Benidormu, kjer je bila večina olimpijcev, kasneje v Valencii.

"Priprave v Španiji so bile dobre. Tam je bilo veliko tekmovalk, ki bodo nastopile tudi v Parizu. Imela sem dober 'sparing', seveda pa je trening nekaj drugega kot tekma, zato smo bile vse skoncentrirane nase. Prav na koncu pa sem seveda vadila standardne situacije," pravi varovanka Olge Štirbe pri Olimpiji.

"V prvi vrsti grem pokazat čim boljši judo, kam me bo prineslo, ne vem. Upam, da čim dlje, sama sem si postavila svoje cilje in osnova je nastop v popoldanskem delu. Želja je seveda kolajna, malo pa bo odvisno tudi od žreba in dnevne forme, pa tudi olimpijska tekma je nekoliko drugačna in možna so presenečenja. A kolajno lahko osvojiš le, če vanjo verjameš in si jo res želiš," je še dejala tekmovalka, ki je tudi rahlo poškodovana: "Drobne težave imamo verjetno vsi, zato tega niti ne bi izpostavljala."

Prvo ime ekipe je Andreja Leški, lani nosilka kolajne na svetovnem prvenstvu, ki je bila na zmagovalnem odru lani in letos tudi na evropskem prvenstvu. "Feniks že leti, a mora se še pokazati," je metaforično preko tetovaže, ki jo nosi, dejala Koprčanka, ki vadi za Bežigradom.

"Upam, da bom šla lahko v to tekmo kot v vsako drugo. Seveda doživljam pritiske, sem pod stresom, a s tem sem se vedno dobro soočala. Izidi v zadnjih dveh letih so dokaz, da se znam na tekme pripraviti dobro. Sledim programu trenerja, da bom res v najboljši formi prav na igrah," je še dodala tekmovalka, ki bo edina Slovenka med nosilkami. "Ampak z izjemo kakšne posameznice so prav vse tekmice tukaj nevarne."

"Cilj je jasen. To je kolajna," še pravi tekmovalka, ki jo bodo spodbujali tudi starši in drugi sorodniki. "Upam tudi na podporo s tribun. Olimpijska ekipa je res super, saj smo tukaj zbrani ljudje, ki imamo podobno miselnost, cilje in motivacijo. To me še bolj vzpodbudi. In seveda, če bo le čas, bom šla navijat tudi jaz za druge. Kam, ne vem, saj bom urnike pogledala pozneje," pa je o olimpijskih igrah, kjer je ob judoistih tudi vrsta drugih slovenskih šampionov, še povedala dolgoletna navijačica Jana Oblaka, ki si želi navijati tudi za druge, izpostavila pa je plezanje in odbojko.

Že dan prej bo na vrsti Kaja Kajzer, ki je imela v zadnjih treh sezonah niz poškodb, nazadnje si je poškodovala prst maja na EP in izpustila tudi SP. "Ni še vse sanirano in prst še ni takšen, kot bi si želela. Bila sem na pripravah, seveda sem prisiljena nekoliko prilagoditi svojo borbo."

"Vrhunec forme sem načrtovala za igre, potem pa bomo videli, kako je name vplivalo zbijanje kilogramov. O ciljih pa težko. Delali smo, kar smo lahko. Nastop na OI se ne more primerjati z drugimi. Vpliva več stvari in ta tekma bo zanesljivo specifična," še pravi druga tekmovalka Bežigrada, ki je na zadnjih igrah v Tokiu zasedla peto mesto.

Z 32 leti je najbolj izkušena v slovenskem taboru Anka Pogačnik, ki je za vsega točko ostala brez iger v Tokiu. "To je pozabljeno. Tudi letošnje leto ni bilo najbolj sanjsko po izidih, glavni cilj pa sem z olimpijsko premiero dosegla."

Tekmovalka Triglava, ki nastopa v kategoriji do 70 kg, je dodala: "Seveda je vsakemu športniku cilj kolajna. Realno pa bom vesela vsake uvrstitve do sedmega mesta."

Najmlajša v slovenski vrsti je 23-letna Meka Lobnik. Tekmovalka Apolona, ki je imela še lani ostro konkurenco za igre v domačih vrstah, bo nabirala izkušnje za naprej. "Grem korak za korakom. Za mano sta dve leti napornih tekmovanj in mnogo let treninga. Vse skupaj je v resnici le še ena tekma in seveda upam, da bom naredila dober izid. A moj glavni cilj je, da pokažem, kaj zmorem."

V zadnjem trenutku je vabilo Mednarodne judo zveze v kategoriji nad 100 kg dobil še Enej Marinič iz mariborskega Branika. "Po zadnji kvalifikacijski tekmi sem že kar malo obupal in si privoščil tudi nekaj prostih dni, Mislim, da mi je to prišlo zelo prav, saj sem počitek potreboval. Težko je vseskozi držati tak ritem." Z nabrano energijo si Marinič želi presenetiti čim več tekmecev.