900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

(BZS/PR)
(BZS/PR)
0 17.10.2022 11:44:45

Štiri zmage v Bosni, koliko jih bo doma?

BZS
Oktobra se je začela dolgo pričakovana druga sezona regionalne lige na področju nekdanje Jugoslavije, kjer bo tokrat nastopilo devet klubov iz vseh nekdanjih republik. V Mariboru pa se pripravlja vse potrebno za desetdnevni mednarodni dogodek Silver Belt Tournament, ki bo mesto ob Dravi spremenil v pravo boksarsko mesto. Prenovljena dvorana Tabor bo gostila tekmovalke in tekmovalce iz 26 držav.

V ringu nabito polne banjaluške dvorane Kampus so nastopili klubi Radnik Beograd, Novi Pazar, Sombor, Loznica, Vardar, Slavija, Maribor in Željezničar. Združena slovenska ekipa tudi letos tekmuje pod imenom BK Maribor.

Pripravljeni in povezani za drugo sezono regionalne lige

Pogovarjali smo se z Igorjem Rašićem, trenerjem ŽBK Maribor, ki je potegnil nekaj vzporednic z lansko sezono premierne regionalne lige. V novem letu je ta malce drugačna. Prvo sezono je slavila Crvena zvezda iz Beograda, ki je v velikem finalu v Skopju premagala Loznico. Igor je prepričan, da je sedanji sistem bolj zanimiv: "Letošnja regionalna liga v nasprotju z lansko, ko so potekale borbe kluba proti klubu, deluje po turnirskem sistemu. Tudi letos se lige udeležujejo klubi bivših republik, slovenska ekipa nastopa pod imenom BK Maribor. Liga je sestavljena iz desetih krogov, od tega je vsak krog pravzaprav sestavljen iz dveh krogov; prvi in drugi si torej sledita v dveh dneh. Po navadi so turnirji ob koncu tedna. Na začetku oktobra sta tako potekala prva dva kroga. Po desetih krogih se prvi štirje iz kategorije uvrstijo v končnico in boksajo vsak z vsakim."

Prvi dan turnirja v Banjaluki štiri slovenske zmage

Prvi dan so slovenski boksarji dosegli štiri zmage, slavili so Luka Rašić, Djelon Januzaj, Illia Lishchuk in Nik Nikolov Veber. Naslednji dan sta boksala samo Nik in Luka, saj preostala dva zaradi žreba nista dobila para. Drugi dan je Luka izgubil po točkah, Nik pa zmagal. Prvi je v ring stopil Luka, ki je prvi dan prepričljivo premagal nasprotnika iz Bosne. Pomeril se je z reprezentantom iz Črne gore, ki je na zadnjem evropskem prvenstvu osvojil bronasto kolajno. Luka se je zelo dobro boril, a žal izgubil. Naslednji je boksal Djelon s srbskim boksarjem; svoje delo je zlahka opravil in zmagal. Kot prvi v članski konkurenci se je Mohammad Dawood Rezai prav tako pomeril s srbskim boksarjem. "Boksal je odlično, a na naše razočaranje so sodniki borbo videli drugače. Sodniško odločitev smo prijavili na svetovno boksarsko zvezo. Pritožba je bila sprejeta, a kljub temu je žal Mohammad moral končati tekmovanje," je bil Rašić nekoliko slabe volje.

Žak Mesec je v svoji prvi mednarodni borbi boksal s srbskim vicešampionom. Kljub porazu je s svojo predstavo navdušil trenerje. Gašper Podgoršek je boksal s prvakom Srbije in borba je bila napeta, a na koncu je zmaga šla v Srbe roke. Illia Lishschuk je svoje delo opravil s prekinitvijo v drugi rundi, premagal je bosanskega nasprotnika. Predzadnji je boksal Florjan Begaj, prav tako proti prvaku Srbije. Florjan se je dobro boril, a žal izgubil po sodniški odločitvi.

Kot zadnji je v ring vstopil Jure Šimunović, ki se je boril s kapetanom srbske reprezentance in najboljšim srbskim boksarjem Vladanom Babićem. Vladan je s svojimi več kot 150 borbami res zelo izkušen, Jure pa se je s svojimi pičlimi petnajstimi za seboj vseeno odlično boril. Boksal je vse tri runde, pokazal ogromno boksarsko srce in Vladanu odlično pariral. Borba je bila precej napeta, a na koncu so le pretehtale izkušnje srbskega kapetana. Kljub porazu so bili trenerji navdušeni in Jure je dal vsem vedeti, da je več kot sposoben parirati boksarjem svetovne ravni.

"Slovenski boksarji so pustili odličen vtis, saj smo imeli kar štiri finaliste. V borbah, ki smo jih izgubili, pa niti eden ni razočaral. Gremo naprej!" je bil z izkupičkom zadovoljen Rašić.

BK Maribor
Mladinska konkurenca
Luka Rašić, ŽBK Maribor, 75 kg
Djelon Januzaj, ŽBK Maribor, +92 kg
Članska konkurenca
Mohammad Dawood Rezai, ŽBK Maribor, 57 kg
Žak Mesec, Predator Ljubljana, 60 kg
Nik Nikolov Veber, BK Fužinar, Ravne na Koroškem, 63,5 kg
Gašper Podgoršek, BK Legionar Rogaška Slatina, 71 kg
Illia Lishchuk, ŽBK Maribor, 75 kg
Florjan Begaj, BK Legionar, 80 kg
Jure Šimunović, BK Ljubljana, +92 kg

Maribor je pripravljen na boksarski spektakel

V sredo se s slavnostnim odprtjem uradno začenja desetdnevno dogajanje v dvorani Tabor. Ta bo gostila številne članske borke in borce, ki bodo tekmovali na prvem uradnem tovrstnem tekmovanju v zgodovini boksa. Organizatorska ekipa se nenehno usklajuje in vse poteka v želeno smer. Takšnega dogodka v Sloveniji še nismo imeli, bo pa dobra uvertura za naslednja štiri leta, ko ga bo mesto ob Dravi in pod Pohorjem ponovno gostilo.

Slovensko ekipo bodo sestavljali številni borci iz slovenskih klubov: Tadej Černoga (Portorož), Mohammad Dawood Rezai (ŽBK Maribor), Žak Mesec (Predator), Aljaž Šircelj (FCL), Gal Šepic (Legionar), David Forster (Double B Gym), Jure Šimunović (Ljubljana), Nejc Petrič (Golden Gloves), Dejan Leburić (Knockout Ljubljana) in Aljaž Ban (Tivoli). Možne so še določene spremembe ekipe, ki pa je v glavnini sestavljena in izjemno motivirana za borbe. Te bodo potekale vsak dan od 14. ure naprej. Vstopnica bo po 15 evrov in bo veljala vseh deset dni. To je resnično odlična priložnost, da lahko boks v Sloveniji v teh desetih dneh resnično spoznamo še bolje. 

Galerija
Značke: boks, banjaluka, maribor

Članki iz rubrike