Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

(BZS/PR)
(BZS/PR)
0 12.11.2021 12:36:58

Družina, boks in kikboks ter gasilstvo so moje življenje

Marjan Bolhar
osebni arhiv
Družina, boks in kikboks ter gasilstvo so moje življenje Marjan Bolhar je Domžalčan, poklicni in prostovoljni gasilec ter gonilna sila Kluba borilnih veščin Domžale, kjer svoje znanje in izkušnje vsak dan po 12-urnem delu na Centru za zaščito in reševanje Domžale prenaša na več kot sto aktivnih članov na področju boksa, kikboksa, samoobrambe…

Večkratni državni boksarski in kikboksarski ter evropski in svetovni kikboksarski prvak osnovne boksarske veščine uči v svojem medgeneracijskem delovanju. Njegov trening vključuje delo z otroki iz vrtca, osnovnih šol, oddelkov za otroke s posebnimi potrebami na OŠ Roje, številnimi rekreativci in tekmovalci ter tudi upokojenci v Domu upokojencev Domžale. Marjan je zadnji še aktiven boksar, ki je treniral pod vodstvom izjemno spoštovanega boksarskega trenerja Janeza Galeta. Drugače družinski človek je vsestranski športnik in človek, ki živi častno in spoštljivo življenje.

Mojster borilnih veščin

V mladosti, ko se je začel spogledovati z boksom, so bile v domači garaži stene polepljene s filmskimi junaki tedanjega časa. Znameniti Silvester Stallone, Dolph Lundgren, Arnold Schwarzenegger in Steven Segal so v navezavi z boksarji, kot je bil Mike Tyson, pustili močno sled. Vedno pa so bili kot motivacija za pomembne boksarske začetke zdaj 44-letnika, ki ima za sabo 28 tekmovalnih let v boksu, kikboksu in pridobljene številne pomembne trenerske licence. Zraven omenjenih veščin je tukaj pomemben še aikido, ki ga prav tako skozi samoobrambo umešča v svoj trenažni proces.

Varovanec Janeza Galeta, slovenske boksarske legende

Z Janezom Galetom sta se spoznala v Kamniku, kjer je z njim veliko treniral. Ogromno časa je treniral tudi sam, saj se je zavedal, da so kakovostno trenersko vodenje ter dobro oddelan trening in disciplina najboljša kombinacija za uspeh. "V boksu sem postal dvakratni boksarski prvak, dvakrat sem osvojil jekleni pas in zlati pas prvakov do 75 kilogramov. Kasneje me je pritegnil še kikboks, predvsem delo z nogami. Vsa ta leta svojega tekmovanja in treniranja sem bil aktivno vpet v Boksarsko zvezo Slovenije in tudi v Kickboks zvezo Slovenije. V letu 2003 smo ustanovili svoje Društvo borilnih veščin Domžale, kjer smo začeli nadgrajevati različne aktivnosti. Osnova vsega je bil vedno boks, udeleženci pa so se kasneje sami odločili, kaj jim najbolj ustreza. Kot vsak klub smo imeli vzpone in padce, sem pa zelo vesel, da klub deluje odlično. Vsepovsod imamo svoje rekreativne in tekmovalne skupine, s katerimi smo v celoletnem trenažnem procesu. Rad bi se zahvalil moji ekipi, ki je z mano od samega začetka. To so: Petra Starbek, Miha Močnik, Dejan Merič Krnc, Mojmir Velepič, Matej Opara in Matija Lipovšek," nam je zaupal Marjan, ki ima izjemen čut za sočloveka in je vedno pripravljen za dobrodelne projekte.

Najboljši športnik Domžal in zaprisežen gasilec

Bolharjeva poklicna pot je povezana z gasilstvom, saj deluje kot član PGD Dob, zaposlen pa je kot poklicni gasilec v Centru za zaščito in reševanje Domžale. Zelo je vesel, da ga podpirajo v Združenju poklicnih gasilcev Slovenije. Marjan je prejemnik številnih poklicnih in športnih priznanj in odlikovanj.

Gasilstvo mu je odprlo tudi vrata v nepredstavljiv svet, kjer je od enega izmed svojih idolov iz najstniških let, legendarnega Arnolda Schwarzeneggerja, kot edini Evropejec prejel povabilo na njegovo tekmovanje Arnold Sports Festival (www.arnoldsportsfestivaluk.com), ki je bilo v kalifornijski Santa Monici: "Leta 2020 sem bil kot edini Evropejec povabljen na Arnold World's Strongest Professional Firefighters, deset najmočnejših poklicnih gasilcev promotorja Arnolda Schwarzeneggerja v Santa Monici Pier (tekmovalo je osem ameriških poklicnih gasilcev in dva tujca, eden iz Kanade in Bolhar iz Evrope, op. p.). Tekmovanje je bilo dobrodelne narave za kalifornijske gasilce, kjer se vsako leto borijo z ognjenimi zublji. Arnold me je opazil v Avstraliji, ko sem v Melbournu na finalu kikboksa na prvenstvu Oceanije premagal 16 let mlajšega in favoriziranega Rusa. Za nagrado sva se osebno spoznala in skupaj spremljala druge športne dogodke."

Marjan ima 3. dan črni mojstrski pas v kikboksu in 1. dan črni mojstrski pas v aikidu. Kot edini Slovenec v kikboksu je tekmoval že na vseh celinah, razen v Južni Ameriki. To se bo spremenilo v naslednjem letu, ko ga čaka tekmovanje v brazilskem Sao Paulu ter v Panami. Tekmoval je v Avstraliji in na Novi Zelandiji, kjer je dvakratni zmagovalec Oceanije, zmagal je v Torontu, v Las Vegasu pa osvojil tretje mesto. Letos je bil povabljen v Birmingham na Arnold Sports Festival, kjer je bil poseben gost skupaj z boksarjem Royem Jonesom Jr., častnim gostom preteklega boksarskega SP v Beogradu, MMA-šampionom Khabibom, MMA-šampionom Georgesom St. Pierrom, Katie Taylor kot najboljšo boksarko ter priljubljenima hollywoodskima igralcema Dolphom Lundgrenom in Martynom Fordom.

S trdim delom se da uspeti

Marjan je družinski človek, ki spoštuje vse, ki mu pri njegovi športno-poklicni poti nesebično pomagajo: "Moja vizija je, da se lahko s trdim delom doseže vse. Rezultate posvečam svojim otrokom Kaji, Maju in Patriku ter moji ženi Marjani, ki mi vedno stoji ob strani. Dolgo že sodelujemo s kondicijskim trenerjem Anžetom Mačkom in trenerjem kikboksa Igorjem Packom. Svoje znanje pa zelo rad prenašam na številne generacije."

Prvine boksa uči slovenske vrhunske športnike

"Zelo me veseli dejstvo, da lahko na svojih treningih sodelujem z vrhunskimi športniki in legendami slovenskega športa, kot so Andraž Vehovar, Andrej Hauptman, Zoran in Goran Dragić ter Edo Murić. Zelo dobro sodelujemo tudi s profesionalno ekipo na testiranjih pri 2A Sports Lab. Predvsem boksarski trening je zanje izjemnega pomena, saj je drugačen od ostalih. Prav zato je še toliko bolj pomembna študija hrvaških raziskovalcev, ki so znanstveno dokazali, da je boks strokovno dokazljivo najtežji šport na svetu. V veliko pomoč so nam Občina Domžale, Zavod za šport in rekreacijo Domžale ter KS Dob. Na lokalnem področju pa nam je vsem v veliko veselje sodelovanje s številnimi društvi. Resnično sem hvaležen, da imam ob sebi družino, vodim uspešen klub ter delam v najtežjem športu in najlepšem poklicu."

Vsi interesenti, ki bi želeli na lastni koži spoznati moto društva "zdrav duh v zdravem telesu" v domžalskem klubu borilnih veščin, lahko vse informacije najdete na spletnih omrežjih Instagram in Facebook: Klub borilnih veščin Domžale ali na spletni povezavi: www.kbvdomzale.si. 

Članki iz rubrike