favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

(BZS/PR)
(BZS/PR)
0 27.08.2021 11:10:03

Nova boksarska vizija izpod vznožja Pohorja

Vasilij Lomačenko in Goran Mlakar
arhiv New Gym Tabor Maribor
Mariborčan Goran Mlakar je vodja in glavni trener enega izmed novejših boksarskih klubov v Sloveniji.

Maribor se ponaša z izjemno bogato boksarsko tradicijo, ki je bila tudi temelj za novo boksarsko zgodbo, ki že sedmo leto poteka v mestni četrti Tabor. Volja posameznikov se je iz ideje odrazila v zelo spoštovanem slovenskem boksarskem klubu, ki s svojim delom dokazuje svojo dolgoročno usmerjeno vizijo v rekreativnem in tekmovalnem boksu.



Ste gonilna sila boksarskega kluba ob vznožju Pohorja, ki že sedmo leto deluje na področju mestne četrti Tabor v neposredni bližini športnega kompleksa Tabor, ki je dom številnih športnih društev. Kako vas je pot popeljala v svet boksa?

Boks me je začel zanimati proti koncu osnovne šole, saj je v tistem času v ringu kraljeval moj boksarski idol Mike Tyson. Z njegovimi nepozabnimi dvoboji se je začelo moje zanimanje za ta šport. Takrat se še nisem zavedal, kam me pelje moja športna pot. V svet boksa me je v poznejših letih popeljal takratni selektor slovenske reprezentance in vrhunski trener Stanislav Milutinović. Pod njegovo taktirko sem treniral dobrih pet let. Najprej je šlo za osebne treninge, pozneje pa sem treniral s prijatelji boksarji, nekateri od njih so v tistih časih boksali za slovensko reprezentanco. Med njimi je bil moj dober prijatelj Zlatko Žilarević, s katerim sem res veliko treniral. V letu 2012 sem tudi začel delati kot pomožni trener v ŽBK Maribor s trenerjem Igorjem Rašićem. Leta 2015 smo nato skupaj z Zlatkom Žilarevićem in Bojanom Božičem ustanovili Boks klub New Gym – Tabor Maribor. Zlatko je še danes predsednik kluba, s katerim želimo skupaj pustiti pečat v slovenskem boksu.



Kako ste prešli od ideje k realizaciji kluba?

Klub se je v osnovi razvil čisto spontano. V bližini doma smo v najem vzeli telovadnico za lastno uporabo, ki pa jo še danes uporabljamo kot osrednji klubski prostor. Skupaj s prijatelji smo kupili štiri boksarske vreče, da malo skupaj treniramo, in tako se je začela naša nova boksarska zgodba v Mariboru. V roku naslednjih dveh mesecev so naši znanci in prijatelji izrazili zanimanje, da bi tudi oni trenirali z nami. Zaradi povečanja števila članov smo se nato odločili, da leta 2015 ustanovimo svoj klub, in hitro zatem sem pod organizacijo BZS naredil mednarodno trenersko licenco Aiba. Pomembno vlogo pri klubu ima tudi Stanislav Milutinović, ki je bil kot izkušen trener, prijatelj ali svetovalec vedno pripravljen za sodelovanje in pomoč.



Zdaj imate za sabo že kar nekaj let izkušenj s strokovnim vodenjem in organizacijo kluba.

Zelo sem vesel, da v našem klubu prvo boksarsko znanje pridobivajo otroci, najstniki, ženske in moški. Januarja 2020 smo imeli že 62 aktivnih članov – rekreativcev. Pri nas izvajamo tudi številne individualne treninge s poslovneži, estradniki in številnimi drugimi, ki vidijo boks kot obliko intenzivnega treninga v Mariboru. V klubu imamo veliko dobrih tekmovalcev, ki garajo za svoje uspehe v ringu. Trenerji vlagajo veliko truda v svoje varovance in ponosen sem, da rastemo skupaj. V klubu imamo precej mlajše populacije, delo z njimi je zelo zanimivo, saj sprejemajo znanje hitreje. Poudarek dajemo na osnove boksarske tehnike, ob treningu boksa jih učimo še lepega športnega vedenja in spoštovanja soljudi. V klubu veliko pozornosti polagamo na izobraževanje in sodelovanje predvsem z boksarskimi klubi iz Slovenije. Največ sodelovanja imamo vzpostavljenega z BK Medilip Sankaku iz Celja, BK Fužinar z Raven na Koroškem, BK Legionar iz Šmarja pri Jelšah, BK Ring s Ptuja in seveda s sosedi iz ŽBK Maribor. Osnovno sodelovanje je s klubi s področja Štajerske, seveda sodelujemo tudi z vsemi ostalimi slovenskimi boksarskimi okolji. Večino treningov kot trener za zdaj opravim sam, v veliko pomoč mi je naš aktivni boksar in trener Aleš Drevenšek. Veliko sodelujemo s KBK Sande, saj njihovi člani pod vodstvom Andreja Sandeja, ki je znan po vrhunskih borcih boksa in kikboksa, pogosto trenirajo v naših prostorih.
Če ima kdo od bralcev željo, da se spozna z osnovami boksa v Podravju, pa nas lahko najdete na družbenem omrežju Facebook: New Gym Tabor ali nam pišete na: newgym.tabor@gmail.com. Fizično smo prisotni v športnem parku Tabor v Mariboru poleg Železničarskega tenis kluba na Popovičevi ulici 10.



Kakšno je vaše sodelovanje z BZS in kako gledate na premierno leto regionalne boksarske lige?

Z delom BZS sem zadovoljen, boks pa se v Sloveniji razvija v pravo smer. Slovenska boksarska liga je pohvalno vse bolje organizirana in tudi kakovost borb se dviguje. Kar pa zadeva regionalno ligo, je ta več kot dobrodošla, saj se bo prav zaradi izkušenih nasprotnikov iz držav bivše Jugoslavije, ki so na zelo visoki ravni, raven slovenskega boksa še dodatno dvignila. Verjamem, da bodo v prihodnje med boksarji v omenjeni ligi boksali tudi naši tekmovalci, ki jim vedno stojimo ob strani. Želim pa si, da bi v slovenskem boksu dosegli trenutek, da bi dekleta in fantje, ki kažejo potencial in dosegajo odlične rezultate, bili sofinancirani s strani države, saj je skoraj nemogoče biti do 15. ure v službi in istočasno še dober boksar.



Kakšno je sodelovanje z Mestno občino Maribor in na kakšen način se spoprijemate s pridobivanjem potrebnih sredstev za delovanje kluba?

Mestna občina Maribor razume boks in nam prek razpisov pomaga s sofinanciranjem. V Mariboru imamo tudi veliko boksarskih klubov, kar nakazuje, da je Maribor še vedno mesto, kjer ima boks pomembno mesto med številnimi športi. Naši pomembni sponzorji, ki nam stojijo ob strani, so Novogradnje Maribor, VBO digitalno zobozdravstvo, Sladoledi Stork in Zobne ščetke Novacare. Vsem bi se ob tem priložnosti tudi zahvalil za dolgoletno sodelovanje. 

Galerija

Članki iz rubrike