stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

(pr bzs)
(pr bzs)
0 12.02.2021 11:04:53

Spoštovanje, trening in povezovanje

Sašo Weixler
arhiv FCL
Sašo Weixler je ustanovitelj, trener in vodja Fight Cluba Ljubljana (FCL), kjer so poleg boksa prisotne tudi druge borilne veščine kot kikboks, MMA, fitboks in samoobramba ...

Sašo je član strateškega strokovnega sveta BZS in je v svoji aktivni karieri tekmoval v kikboksu in boksu. V začetku novega tisočletja je začel svojo trenersko pot in ustanovil lasten klub, kjer bogato vsestransko znanje s trenersko ekipo prenaša na nove generacije v borilnih veščinah. Sašo je človek številnih interesov in znanj. Je avtor zanimivih člankov na temo borilnih športov in rekreacije za slovenske medije. Vizionar, ki daje velik pomen spoštovanju nasprotnika v ringu in širšemu povezovanju, ki ga zelo uspešno integrira v svojem poklicnem delovanju v Ljubljani. Živi za boks in od boksa, ki se mu posveča strokovno z dušo in telesom.

Sami ste bili najbolj aktivni na področju kikboksa in boksa, kjer ste bili zelo uspešni. Kdo je bil ključen za vstop v svet boksa?

V otroštvu sem bil velik oboževalec številnih borilnih veščin in z njimi številnih filmskih legend, kot so Bruce Lee ali Chuck Norris, ki sem jih spoznaval prek filmov. Boksarsko pa sta me navduševala predvsem Mike Tyson in Lennox Lewis. Sam sem najprej tekmoval v kikboksu, po letu 1998 pa me je David Nagode, moj sosed z Vrhnike, povabil, da pridem pogledat boksarski trening na Verd, kjer je deloval kot trener pod okriljem Asociacije boksarskih klubov Slovenije in Janeza Galeta. Oba sta bila osebi, ki sta vplivali za moje boksarske začetke. Prve dvoboje sem nato imel že naslednje leto in pod Davidovim vodstvom boksal pet let. Vzporedno sem tekmoval tudi v kikboksu, kjer mi je bilo zaradi izboljšane tehnike rok dosti lažje. Sledila je ustanovitev kikboks kluba, v letu 2007 pa se je klubska zgodba nadaljevala pod imenom Fight Club Ljubljana. Kmalu smo se registrirali pod okriljem Boksarske zveze Slovenije, kjer vsata leta uspešno tekmujemo. Želel bi si, da bi v Sloveniji ponovno dobili prepoznavno in uspešno boksarsko osebnost, kot je bil naš najboljši boksar vseh časov Dejan Zavec. Vsekakor je bil inspiracija zdajšnjim borkam in borcem.

V klubu imate pestro paleto borilnih veščin. Koliko imate oseb v trenerski ekipi in kako se spoprijemate z organizacijo vseh aktivnosti v tako velikem klubu?

Delujemo na treh lokacijah, in sicer v FCL Gymu v Šiški, v športnem centru Konex na Vrhovcih in Cube Fitnessu za Bežigradom. Osnova vsega je vedno boks in njegove prvine, nato pa se vsak zase odloči,na katero smer borilnih športov se bo osredotočil. Delamo strokovno in zavzeto. Z načinom dela dokazujemo, da predsodki glede borilnih športov za nas ne veljajo. Boks je pred15 leti veljal za redarski šport, vendar smo vsi skupaj v Sloveniji dokazali, da gre razvoj boksa kot športa v pravo smer in da se veliko ljudi posveča boksu kot osebni rekreaciji. Podobno je tudi v našem klubu, kjer imamo številne ženske in moške rekreativce, opravljamo pa tudi individualne treninge. V času korone smo vzpostavili online treninge 'Izrazi svojo moč v 12 rundah'. Simon Dovč, naš prvi uspešni boksar, zdaj trenersko delo dopolnjuje s področjem fizioterapije. Podobno velja za Luko Mejača. Ostalo širšo trenersko ekipo sestavljajo tudi Mišel Ožegović, Peter Weixler, Peter Cakič in Robert Lisac. Naš največji potencial je trenutno Aljaž Šircelj, mladinski in članski državni prvak. Povezujemo se s klubi v Sloveniji ter s partnerskimi klubi na Hrvaškem, v Srbiji in na Nizozemskem, kamor se odpravimo tudi na priprave in sparinge. Vsako leto organiziramo kampe borilnih veščin. Veliko izobražujemo trenerje, na nacionalni ravni pa si želimo narediti korak v pravo smer pri sodnikih. Naš tekmovalni klubski cilj so OI 2024 v Parizu.

Trener ste že skoraj 15 let. Se je vaš pogled na boks zelo spremenil glede na začetke?

Tekmovalni del je naš 'drajv' in strategija treniranja tekmovalcev se je skozi leta spreminjala. Včasih je bilo vse usmerjeno na enega boksarja. V tem obdobju je bil Simon Dovč naš prvi in najbolj uspešen tekmovalec, je tudi dvakratni državni prvak, udeleženec mladinskega EP v Dublinu in številnih mednarodnih turnirjev. Lahko bi rekel, da je prvi boksarski produkt naše šole. Pozneje smo se osredotočili na ekipo in na DP 2013 smo imeli kar deset boksarjev, v zadnjem času pa delamo bolj s posamezniki, ki so stoodstotno osredotočeni na tekmovanje. Z zadnjega DP imamo tako dva državna prvaka in enega podprvaka.

Vzpostavili ste zelo prepoznavno Boksarsko akademijo.

Boksarska akademija je uspešna šola boksa v Ljubljani. Sam imam več kot 20 let izkušenj z boksom in drugimi borilnimi veščinami. V programe Boksarske akademije zahajajo vse generacije, posebno mesto pa ima Boksarska akademija za otroke, kjer že vsa leta prenašamo izkušnje na otroke od 5 do 7 let, 8 do 12 let in 13 do 15 let. Trenerske vajeti sta prevzela Dovč in Mejač. V nekaj letih smo naredili velike korake tudi pri otrocih, saj smo na treh lokacijah v Ljubljani skozi rekreativne programe popeljali veliko število otrok, nekateri izmed njih so prešli že v tekmovalne programe. Na DP leta 2019 v Mariboru smo z Boksarsko akademijo za otroke osvojili naslov državnega prvaka s Sinajem Krečem Štrukljem. V prestolnici imamo veliko potenciala v srednješolcih in študentih, ki ob študiju radi obiskujejoboksarske centre.

Ljubljana je športu prijazno mesto. Kako bi bil videti prestižni boksarski večerni dogodek v prestolnici?

S Športno zvezo Ljubljana pogosto sodelujemo in delamo promocijske dogodke ob predstavitvi športov v centru Ljubljane. Sami smo organizirali številne boksarske dogodke in jih želimo še naprej. Želel bi si, da bi se ljubljanski boksarski klubi združili vsaj na področju tekmovalnega boksa in bi skupaj priredili kak odmeven dogodek. Imamo številne klube in tako bi s številčnostjo in otroško energijo pripravili pravo vzdušje med domačini in številnimi turisti. Ring in dvoboje smo imeli pri Hiši športa ob Ljubljanici in na Kongresnem trgu. Po drugi strani pa bi bilo izjemno videti kakšno boksarsko zgodbo na Prešernovem trgu ali pa prestižno boksarsko galo na Ljubljanskem gradu.

Vzpostavili ste številna sodelovanja in povezovanja,v katera ste umestili Fight Club Ljubljana.

S priznano fotografinjo in predavateljico Tino Ramujkić smo sodelovali v okviru njenih fotografskih tečajev. Sama je opravila teoretični del športne fotografije v učilnici, praktični del pa so tečajniki opravili na naših treningih. Na naši spletni strani www.fcl.si in družbenih omrežjih Fight Club Ljubljana redno skrbimo za novosti iz sveta boksa. 

Članki iz rubrike