tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

bu
bu
0 24.12.2020 10:29:59

Damjan Habjanec, predsednik boksarske zveze Slovenije: Odslej tudi s selektorjem

Ptujčan, ki zvezo vodi dobro leto in pol, nam je razkril nekaj zanimivih pogledov na svet športa in vodenja. Sam ima z vodenjem veliko izkušenj, saj prihaja iz podjetniških vod. Je družinski človek in strasten športnik, kurent, ljubitelj morja in svetovni popotnik, ki rad presega svoje meje na najvišjih vrhovih sveta v Himalaji.

Kdaj v življenju ste se prvič srečali z borilnimi športi in kdaj ste vzljubili boks?
Prvič je bilo v srednji šoli, ko sem štiri leta treniral kikboks. Pred nekaj leti sem začel z rekreativnimi treningi boksa, ki pa so postali pomemben del mojega življenja.

Kaj vas je spodbudilo k odločitvi za kandidaturo za mesto predsednika Boksarske zveze Slovenije?
Pobuda za kandidaturo je prišla s strani Dejana Zavca. Pogosto sva se srečevala na treningih boksa in ocenil je, da bi lahko bil primeren kandidat. Dobro sem premislil in sprejel veliki izziv.

Kakšni so občutki po dobrem letu in pol na čelu BZS?
Z Dejanom sva se temeljito pogovorila in obiskala nekdanjega predsednika BZS Saša Pučka, s katerim smo ocenili stanje v preteklem obdobju. Pravkar smo v fazi konsolidacije BZS v administrativnem smislu, kajti prej je vse to slonelo predvsem na eni osebi, kar pa ni lahko z vidika operative. Določene stvari smo zdaj porazdelili, kljub temu pa je cilj, da delujemo transparentno in predvsem strokovno. Pravkar smo noveliramo krovne dokumente, kot sta pravilnik tekmovanj in disciplinski pravilnik BZS. Pripravljamo potrebne vsebine za skupščino BZS, ki jo bomo sklicali takoj, ko se vzpostavi normalizacija stanja po koroni, da jo lahko korektno izvedemo v živo.

Katere novosti lahko pričakujemo v prihodnje?
Organizacijske spremembe v smeri strokovnega dela in izbira reprezentance za največja tekmovanja. Pomembno je izbrati prave ljudi in tudi jasno določiti, katere dogodke BZS tudi finančno podpira. Krovne boksarske organizacije v tujini so odgovorne za največja tekmovanja pod okriljem nacionalnih boksarskih zvez, evropska in svetovna prvenstva ter olimpijske igre. Določeni nastopi na sicer zanimivih turnirjih po Evropi pa so bolj klubska domena in nikakor ne domena nacionalnih zvez. Boksarska zveza Slovenije je v prvi vrsti pristojna za reprezentančne nastope.



Zaradi nesoglasij v preteklosti je bil na mojo pobudo ustvarjen petčlanski strateško-strokovni svet. Njegov predsednik je Dejan Zavec, ki sem ga imenoval jaz, preostale štiri člane pa skupščina BZS. Delo v strateškem strokovnem svetu ni delovalo, kot sem si želel. Težko je ustreči vsem željam klubov. Prav zaradi določenih pritiskov glede izborov sem na zadnjem krogu lige pred zaostritvami z ukrepi, povezanimi s koronavirusom, prišel do zaključka, da v BZS nujno potrebujemo selektorski način. Selektor bi neodvisno izbral kandidatke in kandidate za reprezentanco Slovenije. Našega kandidata in njegovo delovanje smo pretekli konec tedna tudi predstavili klubom, imamo njihovo soglasje in zdaj smo v fazi zaključevanja selektorskih pristojnosti.

Imamo v Sloveniji dovolj izobražen trenerski in sodniški kader?
Imamo, kljub temu pa vedno večjo pozornost namenjamo izobraževanju sodnikov, pri trenerjih pa pripravam za potrebno licenciranje. Želim si, da bi bili do konca marca 2021 izpolnjeni pogoji za normalno izvedbo izobraževanj, saj bomo sicer prisiljeni biti virtualno aktivni prek e-izobraževanj. Ne želimo, da vsak dela po svoje, ker na tak način ne bo napredka. Pomembno je, da trenerji lahko z našo pomočjo pridobijo nacionalno in AIBA-licenco. Licence so izjemno pomemben del financiranja klubov in zveze, saj se je treba zavedati, da levji delež sredstev še vedno prihaja iz občinskih dotacij za razvoj športa.

Uspešno vodite podjetje Reseda. Obstajajo kakšne zanimive vzporednice med poslom in boksom?
Teh podobnosti je zelo malo. Boks je specifično okolje, v njem pa bi si želel več pragmatičnosti in samokritike. Pomembno je zavedanje, da moramo biti v športu dovolj samokritični in si poiskati pomoč, če sami nimamo dovolj določenega znanja. V podjetništvu se jasno ve, kaj je belo in kaj je črno. Številke povedo svoje. Seveda pa je nekaj zadev podobnih glede dela, vztrajnosti in predanosti. Šport ima popolnoma druge zakonitosti delovanja, ki jih je za kvalitetno delo nujno spoštovati. Vse te zadeve pa se morajo najprej urediti na Boksarski zvezi Slovenije, kjer je naše poslanstvo to prek klubov širiti na raven bork in borcev v ringu. Kakovostno delo bodo tako še bolj prepoznali sponzorji iz gospodarstva.

Kateri boksarji v Evropi in globalno so na vas naredili največji vtis?
Glede naše regije je to vsekakor Dejan Zavec, globalno pa Mike Tyson.

Značke: borilni-športi, boks

Članki iz rubrike