Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 24.06.2019 17:18:55

Apoterkarjeva v Minsku na vrh zmagovalnega odra, zlat tudi Mihael Žgank

alesfevzer.com
Judoistka celjskega Sankakuja Klara Apotekar je na evropskih igrah v Minsku, tekmovanje v judu šteje tudi kot evropsko prvenstvo, osvojila zlato kolajno. V velikem finalu je premagala svetovno podprvakinjo Nizozemko Guusje Steenhuis.

Tekmovalki sta se v preteklih dveh letih dvakrat pomerili na grand slamu v pariški dvorani Bercy, vsaka od bork pa je zmagala po enkrat, kar je kazalo na možnosti obeh v boju za zlato. V izenačenem boju je imela Apotekarjeva rahlo pobudo, ne pa premoči, s katero bi ji uspelo izvesti zaključni met.

Slovenska tekmovalka se je izogibala borbi v parterju in čakala na svojo priložnost, saj si ugoden položaj ustvari z višino in daljšimi rokami od tekmic. Minuto in pol ped koncem finala je dočakala svojo priložnost in Nizozemko za zlato vrgla na bok. V končnici je prednost s preudarno borbo obdržala.

Pred tem je slovenska reprezentantka v polfinalu premagala Nemko Luise Malzahn. Nemka na tatamiju ni imela nobenih možnosti proti visokorasli varovanki Marjana Fabjana. Taktično pa se je borila dobro. Z dobro obrambno tehniko pa je vseeno računala na to, da bo 21-letno Slovenko utrudila in morda potem prišla do presenečenja. Tekmovalki sta morali v podaljšek, po dobrih dveh minutah in pol dodatnega boja pa je z iponom slavila Štajerka, ki je končno dokončala eno od številnih akcij.


Apotekarjeva, ena najbolj obetavnih slovenskih tekmovalk, ki je letos že zmagala v Tbilisiju in bila tretja v Düsseldorfu, je bila v uvodu tekme prosta, z zmago proti Avstrijski Bernadette Graf pa si je priborila četrtfinale in popoldanski nastop. Avstrijka je bila nevarna predvsem v parterju, kjer je imela priložnost v uvodu dvoboja, v podaljšku pa je Apotekarjeva zmagala prav v borbi na tleh z davljenjem.

V četrtfinalu se je varovanka Marjana Fabjana srečala z Britanko Nathalie Powell, nosilko treh kolajn z EP in ene s SP. A tekmica Apotekarjevi očitno leži, saj je s prepričljivim nastopom dosegla še četrto zaporedno zmago v medsebojnih obračunih.

Današnja kolajna je druga slovenska na letošnjem prvenstvu, potem ko je Maruša Štangar v soboto osvojila bron v kategoriji do 52 kg.

Drugi slovenski junak dneva pa je Mihael Žgank, prav tako učenec Marjana Fabjana na Lopati. Ta je leta 2017 na svetovnem prvenstvu v Budimpešti osvojil srebro, nato pa dobil mamljivo ponudbo iz Turčije, ki je ni mogel zavrniti. Danes si je s turškimi oznakami in novim priimkom Özerler na kimonu priboril zlato kolajno. V finalu je premagal Izraelca Lija Kochmana.

Značke: judo, evropske igre, ep

Članki iz rubrike