favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

bu
bu
0 02.06.2019 10:07:27

KAKŠNA SENZACIJA! Mehiški debelušček NOKAVTIRAL favoriziranega Britanca (FOTO + VIDEO)

Profimedia
V Kaliforniji rojeni Mehičan Andy Ruiz Jr. je pripravil eno večjih presenečenj v zgodovini boksa in postal svetovni prvak v težki kategoriji.

Obračun pred več kot 15 tisoč gledalci v Madison Square Gardenu v New Yorku bi po vseh predvidevanjih moral potekati drugače. Za stavnice dvomov ni bilo, v razmerju 25:1 so favorizirale branilca štirih šampionskih pasov Anthonyja Joshuo.

A Ruiz je imel svojo računico. Priložnost za dvoboj je dobil šele pred 40 dnevi, potem ko je Jarrell Millner padel na več dopinških testih. Britančev promotor Eddie Hearn nikakor ni našel zamenjave, velikani boksa so po vrsti zavračali vabilo, češ da nimajo dovolj časa za pripravo na dvoboj z Joshuo.

Na Ruiza se nihče ni spomnil, zato se je kar sam s sporočilom na Instagramu oglasil Hearnu. Slednji na koncu ni imel izbire in je debelušnemu Mehičanu ponudil priložnost za dvoboj, za katerega so vsi mislili, da bo enosmerna ulica. V smer Britanca, seveda.

ruiz joshua 2
Profimedia

Vendar čudeži se dogajajo, še posebej v športu. V tretji rundi je bil 29-Mehičan že na tleh in kazalo je, da bo favorit borbo končal po hitrem postopku. Nadaljevanje pa je ponudilo drugačno sliko. Ruiz je na tekmeca krenil kot podivjan pes in ga z več serijami udarcev spravljal v neugoden položaj. Potem ko je v sedmi rundi Britanec padel še tretjič in četrtič ta večer, je sodnik prekinil borbo in razglasil Mehičana za zmagovalca.

Ruiz je od Joshue deset centimetrov nižji (188 cm proti 198 cm) in devet kilogramov težji (121 kg proti 112 kg).

Ruiz je tako v eni najbolj presenetljivih borb v zgodovini boksa postal svetovni prvak po verzijah WBO, IBF, WBA in IBO. "Nič od tega ne bi bilo mogoče, če ne bi bilo mojega očeta. Občutek je neverjeten, za to sem garal celo življenje. O tem sem sanjal. Ne morem verjeti, da so se mi sanje uresničile. V sebi imam to mehiško kri, to se je videlo. Držal sem se svojega načrta. Presrečen sem, da sem razveselil svoje Mehičane. Zdaj je čas za zabavo," je po veličastni zmagi dejal Ruiz. Joshua, ki je porazu navkljub v žep pospravil za sebe rekordnih 25 milijonov dolarjev, je bil na drugi strani zelo korekten in je tekmecu spoštljivo čestital. 

ruiz joshua 3
Profimedia


Ruiza sta starša vpisala na vadbo boksa pri zelo rosnih letih - ker je bil hiperaktiven in problematičen otrok. "Tako je v večini mehiških družin. Boks je rešitev. Vedno sem se znašel sredi težav. V prvih dveh tednih treninga sem dobil toliko udarcev, da sem želel odnehati. Potem sem ostal in si rekel, da jih bom nekega dne vse pretepel," danes pravi Ruiz, ki je imel prvo borbo pri sedmih letih, ker pa je imel preveč kilogramov za svoja leta, je moral boksati s starejšimi od sebe. "Jaz sem bil star sedem, moj tekmec pa 12 let. V svoji starostni kategoriji ni bilo nikogar, ki bi imel toliko kilogramov kot jaz."

Ruiz je vesel, da se je začel ukvarjati z boksom. "Če se ne bi, bi verjetno delal z očetom na gradbišču ali pa bi prodajal drogo. Takšno je bilo okolje, v katerem sem odraščal. Boks mi je rešil življenje."

andy ruiz
Profimedia


Mehičan je s sinočnjo borbo zaslužil manj od tekmeca, približno sedem milijonov dolarjev. "Rekel sem Hearnu, da mi ni mar za denar. To je priložnost, da spišem zgodovino. Tu sem, da bi zgradil svoje ime."

Joshua je po dvoboju, ko je zbral misli, povedal: "Ni čas, da se zdaj utapljam v žalosti. To je boks. Vem, da imam moč, vrnil sem bom. Ta večer enostavno ni bil moj. To je bil večer Andyja Ruiza. Na koncu je to dobro za televizijo, za gledalce. Če iščem vzroke za poraz, vsekakor lahko rečem, da sem ga podcenjeval. No, to je moja napaka. Zelo dobro me je zadel in izgubil sem."

Za Britanca je bil to prvi poraz v karieri (22-1), Ruiz pa ima zdaj razmerje zmag in porazov 33-1. Povratni dvoboj (in s tem priložnost za Joshuo, da se Mehičanu maščuje) naj bi bil ob koncu tega leta.

andy ruiz 1
Profimedia

Značke: andy-ruiz, boks

Članki iz rubrike