Ivica Vergan Odkrito.si

Kaj Ivica Vergan obžaluje?

ogrevanje 2 Svet24.si

Koliko časa pa vi pred tekom ogrevate telo?

Brigette Macron, Emmanuel Macron, Donald Trump, Melania Trump Svet24.si

VIDEO: Melania še enkrat več zavrnila Donaldovo ...

marjan šarec-rezultati_volitve Svet24.si

Šarčevi so se razkrili, med njimi tudi znana ...

Selena Gomez Najstnica.si

Selena Gomez z novo pričesko navdušuje v Nemčiji

Tadeja Pavlič, Matic Rodica Njena.si

To je moški, ki ga ljubi Tadeja Pavlič

ivana šundov Njena.si

Ivana Šundov iskreno o življenju po ločitvi

STA
STA
0 21.04.2017 18:43:14

Trstenjakova se ne spomni daljše borbe

Jože Škraba
Aktualna olimpijska in svetovna in evropska prvakinja Tina Trstenjak iz celjskega Sankakuja je na evropskem prvenstvu v judu v Varšavi osvojila zlato medaljo v kategoriji V kategoriji do 63 kg. To je po srebrni kolajni Adriana Gomboca druga medalja za Slovenijo na tem prvenstvu.

V boju za zlato se je Trstenjakova v dvorani Torwar pomerila s 23-letno Francozinjo Margaux Pinot in jo po štirih in pol minutah podaljška premagala, ko je tekmica prejela še drugo kazen.

Francozinja je šla v finale spočita, saj je polfinalni dvoboj s favorizirano rojakinjo Clarisse Agbegnenou dobila zaradi predaje slednje. Na papirju je bila favoritinja Slovenka, ki je dobila tudi doslej edini medsebojni dvoboj na letošnjem grand slamu v Parizu, a danes se je boj za zmago odločil šele v deveti minuti finala.

"Dan je bil naporen. Kljub temu, da moje borbe niso bile najboljše, sem vseeno zmagala in obdržala lanski naslov iz Kazana. Borbe so bile zelo težke, posebej finale, ki je bil izredno dolg, a vesela sem, da mi je uspelo," je takoj po zmagi pripovedovala nova in stara evropska prvakinja, ki je Sloveniji priborila že 44. kolajno na svetovnih prvenstvih, sedmo zlato.

Vse je kazalo, da Trstenjakovo čaka lažje delo, potem ko je polfinale zaradi poškodbe odpovedala njena največja tekmica v zadnjih letih Agbegnenoujeva. A finalna slika na tatamiju je bila povsem drugačna. "Poznam tudi to Francozinjo. Nazadnje sem jo vrgla v Parizu, danes pa ni šlo, zato sem še toliko bolj vesela. Tudi tekmica je bila izredna in seveda me počasi vsi poznajo in se name pripravijo," je še povedala petkova slovenska junakinja in priznala, da se ne spomni, kdaj je nazadnje tekmovala v tako dolgi borbi.

Osnovni načrt je bil, da Trstenjakova skuša s hitrimi napadi, a je bila Francozinja na vse pripravljena in tudi sama zelo aktivna. "Zato je borba trajala tako dolgo," je še dodala Trstenjakova in priznala, da borbe niso bile najboljše. Več si želi prikazati že avgusta na svetovnem prvenstvu v Budimpešti.

Sedemindvajsetletna Celjanka je pred tem v polfinalu ugnala Nemko Martyno Trajdos z mestom za ipon po natančno polovici dvoboja oziroma dveh minutah ter na ta način prav tako privarčevala nekaj moči za sklepni obračun. Pri Nemki gre za izredno neugodno tekmico, ki je Trstenjakovo premagala v finalu evropskih iger leta 2015 v Bakuju, dobila pa je tudi zadnji medsebojni dvoboj decembra lani na grand slamu v Tokiu. Trstenjakova pa je ponovila uspeh z lanskega EP v Kazanu, kjer je na poti do zlata ugnala isto nasprotnico.

Dopoldan je Trstenjakova, branilka evropske krone z lanskega prvenstva v Rusiji, s končnim prijemom najprej odpravila Rusinjo Darjo Davidovo in v četrtfinalu še Italijanko Edwige Gwend, s katero pa je morala v podaljšek, ki ga je varovanka Marjana Fabjana dobila z metom za vazari po 30 sekundah.

Preostali slovenski tekmovalci so se poslovili po hitrem postopku. Anko Pogačnik v kategoriji do 70 kg je ugnala 19-letna Nemka italijanskega rodu Giovanna Scorccimarro. Dvajsetletno Andrejo Leški je v kategoriji Trstenjakove ugnala pet let starejša Rusinja Jekaterina Valkova, lani bronasta na EP v Kazanu. Za Martina Hojaka, lani v Kazanu polfinalista EP, pa je bil usoden nekdanji evropski prvak Loic Karval iz Francije.

Slovenci bodo nastope na EP sklenili v soboto, ko bosta na tatamiju še Mihael Žgank v kategoriji do 90 kg in Klara Apotekar v kategoriji do 78 kg.

Značke: judo, ep

Članki iz rubrike