Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
05.09.2024 20:47:41
Deli članek:

Apostolovski s šestim mestom v Zürichu v finale diamantne lige

Profimedia

Ljubljančanka Lia Apostolovski je v skoku v višino na predzadnjem mitingu sezone diamantne lige v Zürichu zasedla šesto mesto z 1,89 metra. S tem si je zagotovila finale te prestižne serije atletskih tekmovanj sredi meseca v Bruslju. Nastop v evropski prestolnici si je že prej priboril evropski prvak Kristjan Čeh, četrti v seštevku meta diska.

Z nekaj težavami je v skoku v višino na koncu zmagala svetovna rekorderka, olimpijska, svetovna in evropska prvakinja Jaroslava Mahučik; Ukrajinka je zmagala z 1,96 m, na 2,01 m pa je bila trikrat neuspešna.

Druga je bila Avstralka Nicola Olyslagersna, srebrna na olimpijskih igrah v Parizu je skočila 1,93 m, tako kot tudi tretjeuvrščena Ukrajinka Irina Geraščenko. Bronasta letos na OI in evropskem prvenstvu v Rimu je imela več neuspešnih poskusov.

Apostolovski, ki je tekmo začela na šestem mestu, ki kot zadnje vodi v finale, je v prvih skokih preskočila 1,80 in 1,85 m. Na 1,89 m je letvico dvakrat podrla in bila na petem mestu, potem pa je bila na tej višini uspešna tretjič.

Slovenski predstavnici je bila v boju za finale pred tekmo na sedmem mestu z dvema točkama zaostanka najbližje Nemka Christina Honsel. A je četrta na letošnjem dvoranskem prvenstvu v Glasgowu, kjer je bila Apostolovski bronasta, ter šesta na OI končala tekmovanje na 1,89 m s tremi neuspešnimi skoki ter bila sedma. Tedaj je bilo že jasno, da bo članica kluba iz Kranja nastopila v diamantnem finalu.

Nadaljevali so na 1,93 m, varovanka trenerja Rožleta Prezlja, še vedno lastnika slovenskega rekorde v tej disciplini, je letvico trikrat podrla in končala tekmovanje na šestem mestu. Mesto pred njo je bila z istim dosežkom, a z drugim uspešnim skokom na prejšnji višini Avstralka Eleanor Patterson, svetovna prvakinja leta 2022.

Osma pred tekmo v seštevku z devetimi točkami in s tem petimi točkami zaostanka za Apostolovski je bila Uzbekistanka Safina Sadulajeva. Sedma z letošnjih OI je letvico na 1,93 m tudi trikrat podrla za končno četrto mesto.

Dvakrat pa je bila že na 1,93 m nepričakovano neuspešna Mahučik, ki je zadnji skok pustila na naslednjo na 1,96 m. Edina jo je zmogla v prvem skoku in prevzela vodstvo. V igri sta bili le še Geraščenko in Olyslagers, slednja je pred tem edina med vsemi vse višine pravila prvič.

Na mitingu bo tekel tudi Žan Rudolf, slovenski rekorder na 800 m bo skrbel za ritem v teku na 1500 m.