zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

(jz)
(jz)
0 27.02.2024 11:37:02

Da se storiti še več, recimo dve zlati kolajni

Kristjan Čeh
Profimedia
Najboljši slovenski atlet Kristjan Čeh je prepričljivo zmagal na dvoranskem mitingu srebrne svetovne serije v Berlinu v metu diska, s 65,72 metra je postavil rekord tekmovanja ISTAF v nemški prestolnici.

Po koncu preostalih disciplin so nastopili v posebnem dvoranskem tekmovanju še v metu diska, kjer so se z atletinjami, ki mečejo kilogramsko orodje, s še enkrat težjim diskom pomerili atleti. Čeh je bil boljši tudi od vseh tekmovalk, Christoph Harting pa je zaostal za vsemi, tudi za svojo ženo Julio, ki je bila med metalkami zadnja (60,61 m), oba pa že več kot pol desetletja ne nastopata na največjih tekmovanjih. Čeh je začel 64,99 m in izboljšal rekord mitinga, ki ga je imel doslej domačin Martin Wierig, ki je leta 2014 vrgel 64,82 m. Ptujčan je nato nadaljeval s 65,72 m, v tretjem poskusu pa je ostal brez veljavnega izida, ko je zadel zaščitno mrežo. Tako je bilo tudi v četrtem, zadnjem metu.



S tem je ostal nedotaknjen najboljši izid na svetu doslej v dvorani, tu se svetovni rekordi v tej disciplini ne štejejo. Leta 2009 ga je dosegel Gerd Kanter, sedanji estonski trener Čeha je tedaj vrgel 69,51 m.



Kristjan je tako z zmago začel tekmovalni del leta, v katerem ga čakajo olimpijske igre v Parizu in pred tem še evropsko prvenstvo v Rimu. "Letos sta dve veliki tekmi v nizu. Evropsko prvenstvo bo že v začetku junija, potem pa olimpijske igre dva meseca pozneje. To je kar velika razlika v primerjavi s sezono 2022, ko je bilo med EP in SP le mesec dni razlike, tako da bo več časa za pripravo na oba dogodka," je pojasnil Čeh.



Pred dvema letoma je osvojil najprej zlato na SP v Eugenu v ZDA, nato pa je bil drugi na EP v Münchnu. "Res je, to je bila zame zelo dobra sezona, a da se storiti še kaj več, recimo osvojiti dve zlati kolajni. Ampak sam zelo nerad napovedujem kolajne, tudi letos je tako. Na obe tekmi bom poskušal oditi z dobrimi občutki, da bi se zabaval in dobro nastopil."



V Parizu še ni tekmoval na prizorišču, kjer se bodo poleti delila olimpijska odličja, bil pa je že na olimpijskem stadionu v Rimu. "V večnem mestu sem tekmoval na diamantni ligi in vrgel prek 70 metrov. Takšne daljave so tudi moj cilj na velikih tekmah v zadnjem obdobju. To sem sposoben doseči vsakič."



Lani na SP na Madžarskem je v finalu tudi vrgel prek 70 m, a ostal na drugem mestu brez zlata, ki ga je branil. "V madžarski prestolnici se je prvič v zgodovini SP primerilo, da daljava prek 70 m ni bila dovolj za zlato. Met diska je v zadnjih letih zelo napredoval in imam kar nekaj zelo močnih tekmecev."



Pred svojim drugim olimpijskih nastopom, v Tokiu 2021 je bil peti, se letos v Pariz podaja z veliko boljšo popotnico. Z estonskim trenerjem Gerdom Kanterjem je v zadnjih letih nanizal izvrstne dosežke.



"Na treningu pred poletno sezono se tokrat ni nič spremenilo, program, ki je bil dober in prinaša vrhunske izide, sva z Gerdom ponovila tudi tokrat. Veliko časa posvečava tehniki. Na treningih mi gre kar dobro, tehnično sem boljši kot lani, preostalo, tudi fizična moč, pa je ostalo na isti ravni."



V luči priprav je izpustil svoj tradicionalni začetek sezone. "Marca ne bom tekmoval na zimskem pokalu v metih. Na zunanjih prizoriščih bom začel maja, prva tekma bo 10. maja Dohi. Tam diska sicer ni v programu diamantne serije, a bodo v Katarju vseeno pripravili tudi tekmovanje v moji disciplini."



Tekmovalno je sezono sicer odprl v dvorani v petek v Berlinu. "Malo se je zavleklo vse skupaj. Začetek diska je bil napovedan za 22. uro, pa se je to zgodilo pol ure pozneje. Konec je bil zelo blizu polnoči. A to name ni vplivalo. Bilo je zelo dobro vzdušje v polni dvorani, zbralo se je 12.000 ljudi."



Pred zadnjo tekmo mitinga v nemški prestolnici ni imel posebnih ciljev. "V Berlin sem prišel iz polnega treninga in tehnika še ni popolna. Želel sem vreči prek 65 m, s tem bi bil zadovoljen in vesel po svoji prvi dvoranski tekmi, in to sem dosegel."



Je pa priznal, da so občutki pri metu diska v dvorani drugačni kot na prostem. "Disk ne leti tako kot zunaj. Razlika je tudi v zaščitni mreži, v dvorani je ožji sektor za izmet. Tako je v tretji seriji, ko mi je uspel res dober met, orodje poletelo v mrežo. Nisem vajen metati v tako ozkem sektorju."



Tekma je imela še dodaten naboj, potekal je tudi dvoboj na daljavo z ženskami, ki mečejo kilogramski disk, enkrat lažjega kot atleti. "Bili smo v dveh ekipah, moški in ženski, štiri serije smo imeli na voljo in vsaka zmaga je štela dve točki, sam z rekordom mitinga sem prispeval še dodatno točko. Zmagali smo atleti, bilo je pet točk razlike. Imel sem še zadnji, dodatni met, ki je bil blizu 65 m, a niti sam ne vem, koliko je meril, in ga tudi ni bilo v uradnih izidih."



Čehov trener je ostal lastnik neuradnega dvoranskega svetovnega rekorda, leta 2009 ga je dosegel z 69,51 metra. "Črta za rekord je bila skoraj pri zidu, kar daleč je bilo tokrat od rekorda. Mogoče pa ga bom lahko izboljšal naslednji petek v Talinu, to pa bo tudi moja zadnja zimska tekma letos." 

Članki iz rubrike