zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

jz
jz
0 27.02.2024 11:27:39

Lia najvišje in z največjimi pričakovanji

Lia Apostolovski
Profimedia
Od petka do nedelje bo na svetovnem dvoranskem prvenstvu v največjem škotskem mestu nastopila tudi šesterica Slovencev.

Mednarodna zveza je objavila končni seznam kandidatov, ki bodo nastopili v Glasgowu. Prijavljenih je 651 atletov (320) in atletinj (331) iz 133 držav. Nastopilo bo tudi 20 svetovnih prvakov z zadnjega prvenstva na prostem v Budimpešti in sedem aktualnih olimpijskih prvakov iz Tokia. Kar 18 jih bo branilo naslov s prejšnjega prvenstva pred dvema letoma v Beogradu. Za čim boljše rezultate se bo borilo tudi nekaj svetovnih rekorderjev, med njimi Američan Ryan Crouser (krogla), Etiopijka Gudaf Cegaj (3000 m), Šved Mondo Duplantis (palica), Nizozemska Femke Bol (400 m), Norvežan Karsten Warholm (400 m) in Američan Grant Holloway (60 m ovire).



Gledalci bodo videli tudi nekaj vrhunskih obračunov za zlato kolajno. V teku na 60 metrov se bosta pri moških udarila Američana Noah Lyles in Christian Coleman, v ženski višini Ukrajinka Jaroslava Mahučih in Avstralka Nicola Olyslagers, Warholm se bo boril z Jereemom Richardsom iz Trinidada na 400 metrov, Julien Alfred s Svete Lucije in Poljakinja Ewa Swoboda pa v ženskem teku na 60 metrov.



In Slovenci? V moškem teku na 60 metrov ima Anej Čurin Prapotnik 26. letošnji rezultat (od 53 nastopajočih), tako da se bo težko prebil iz prvega kroga. V moškem teku na 400 metrov bo od Slovencev nastopil Rok Ferlan, ki ima 11. čas od 25 prijavljenih atletov. Od Slovencev bo nastopil še Filip Jakob Demšar na 60 metrov z ovirami, ki ima 30. čas od 45 atletov. Pri ženskah ima Nika Glojnarič 26. čas na visokih ovirah (od 43 tekačic), v ženskem skoku v višino ima Lia Apostolovski peti letošnji rezultat od 13 atletinj, v troskoku pa bo nastopila Neja Filipič, ki ima s 13,98 deveti letošnji rezultat od 16 nastopajočih.



Prvi slovenski adut

Apostolovska je v Glasgowu največji slovenski adut in ima kot edina Slovenka na Škotskem vsaj minimalne možnosti, da vzame kolajno. Posebej, ker Ljubljančanka resnično zna tekmovati na velikih tekmah, kar je dokazala že večkrat. Realno v tem trenutku sicer višje od Lie skače pet ali šest deklet, ki bodo nastopile tudi na svetovnem prvenstvu, toda najboljšo formo je treba pokazati v pravem trenutku.



Kako zna tekmovati, je dokazala tudi na zadnjem mitingu zlate svetovne serije v Madridu, ko je zmagala s preskočenimi 189 centimetri (kar je šest centimetrov manj kot je letos v dvorani že preskočila). Toda v močni konkurenci (skakali sta tudi Avstralka Eleanor Patterson, ki bo v Glasgowu branila srebro s prejšnjega SP v Beogradu, in Ukrajinka Julija Čumačenko) je bila dovolj zbrana, da je vse ugnala v kozji rog. "Prvič sem tekmovala na zlati seriji v dvorani in sem zelo vesela dosežka pred Škotsko. Dobra konkurenca me le spodbuja in motivira, da nastopim še bolje. V taki zasedbi se počutim in tekmujem zelo dobro. Želela sem preizkusiti skakališče, ki je podobno tistemu v Glasgowu. Na nekaj prejšnjih tekmah sem nastopila na podlagi, položeni na deske. Tokrat je bila podlaga trda in s tem dobra priprava za SP. Pogoji za nastop niso bili najboljši, ker je bilo zelo mrzlo, a sem bila v takih razmerah najboljša. Zelo suvereno sem skakala, tudi na višjih višinah," je povedala Apostolovska, ki je bila druga v skupnem seštevku svetovne serije letošnje zimske dvoranske sezone. Osvojila je deset točk, tako kot zmagovalka, Litovka Urte Baikštyte.



Zmagovalci svetovne dvoranske serije 2024
Ženske
400 m: Lieke Klaver (Niz)
1500 m: Frevejni Hailu (Eti)
60 m ovire: Devynne Charlton (Bah)
višina: Urte Baikštyte (Lit)
daljina: Milica Gardašević (Srb)


Moški
60 m: Jeremiah Azu (VB)
800 m: Catalin Tecuceanu (Ita)
3000 m: Selemon Barega (Eti)
palica: Piotr Lisek (Pol)
troskok: Jaser Mohamed Triki (Alž)
krogla: Tom Walsh (NZl)

Članki iz rubrike