Upravna enota Ljubljana Svet24.si

Kako kaže s stavko na upravnih enotah?

hrvaška obala Svet24.si

Poleti glavnina Slovencev spet na Hrvaško, a za ...

zdravniki, stavka Necenzurirano

Smo talci zdravniških baronov, ki vodijo Fidesovo...

skvarc rupnik fb Reporter.si

Šef krščanskega foruma SDS in spolni predator: ...

mura maribor 6 Ekipa24.si

Znana kazen za črno-bele! Mura kriva kot ...

William se je opravičil in rekel, da ga zaradi osebnih razlogov ne bo Odkrito.si

William v breznu alkohola?

doncic Ekipa24.si

Fantastični Dončić se je spet spogledoval z ...

(jz, pk)
(jz, pk)
0 06.02.2024 11:36:05

Vse višje, vse hitreje

Lia Apostolovski
PETER KASTELIC/AZS
Lia Apostolovski (Mass) je na mitingu v nemškem Weinheimu, kjer so tekmovali le v skoku v višino, z drugim dosežkom kariere 1,94 metra zasedla drugo mesto. Z enako višino, a manj poskusi, je zmagala Nemka Imke Onnen, ki še nima kolajn z velikih tekmovanj.

Tretje mesto sta si z 1,91 metra razdelili Nemka Christina Honsel, nekdanja mlajša članska evropska podprvakinja, in Britanka Morgan Lake. Slednja je dvakratna mladinska svetovna prvakinja in lani četrta na članskem SP v Budimpešti. Peta je bila 18-letna Srbkinja Angelina Topić, bronasta z EP na prostem v Nemčiji leta 2022 je prav tako preskočila 1,91 metra. "Res je bila močna konkurenca, nisem bila med prvimi tremi po osebnih rekordih. Tehnično sem zelo dobro skakala, iz tekme v tekmo sem boljša. Osebni rekord v dvorani sem dosegla, vrhunsko. Vesela sem, da so se mi skoki sestavili zdaj tudi na večjih višinah. Le en centimeter sem zaostala za mojim rekordom na prostem. Dvorana je bila polna, gledalci so bili levo in desno od steze, pri strani in tudi na tribunah, pa je bila le tekma v skoku v višino, nič drugega. Vzdušje je bilo vrhunsko in sem zelo uživala," je povedala Apostolovska.


Nika Glojnarič (Brežice) je na mitingu v nemškem Erfurtu slavila s časom 8,16. Najhitrejša je bila že v predteku, kjer je tekla 8,19. V finalu ji je najbližje s časom 8,21 Monika Zapalska. "Imela sem soliden tek, bila sem spočita in dobro pripravljena na tekmo. Na žalost sva se z Nemko na sosednji stezi zadnje tri ovire neprestano 'tolkli' z rokami. Zato sem povsem izgubila ritem, poskušala sem priti do konca, kar mi je uspelo. A se mi ni izšlo tako, kot sem želela. Zdaj sem se že usmerila v balkansko prvenstvo, kjer bom poskušala še bolje odteči," je povedala Glojnaričeva. V zadnji disciplini večera, moškemu teku na 1500 metrov, je nastopil še drugi slovenski predstavnik Žan Rudolf, ki je bil zadolžen za narekovanje ritma in ni prišel do cilja. Svoje delo je opravil odlično, saj je Nemec Robert Farken zmagal z izjemnim časom 3:34,51.


Filip Jakob Demšar je na mitingu Stockholmu v teku na 60 metrov ovire s 7,74 sekunde tekel svoj najboljši izid sezone in 12 stotink zaostal za normo (7,62) za dvoransko SP v začetku marca v Glasgowu. Drugi je bil Madžar Balint Szeles (7,77), tretji pa Filipinec John Cabang (7,81). "Ta zmaga veliko pomeni za svetovno lestvico v boju za nastop v Glasgowu. Zmagal sem, kar prinaša bonus točke, in to z dobrim časom. Izboljšal sem tudi stvari s prejšnje tekme, a se da še kaj popraviti. Še so rezerve. Startal sem dobro, mogoče bi lahko na zadnji oviri tekel boljše. Dosegel sem izid sezone. Tekli smo le finale, saj nas je bilo le sedem. Običajno tečem po kvalifikacijah drugič hitreje. To je super popotnica za naprej," je dejal Demšar.


Neja Filipič je na mitingu v Gentu v troskoku zasedla šesto mesto, skočila je 13,19 metra. Med 16 tekmovalkami je s 13,93 prepričljivo zmagala Bolgarka Gabriela Petrova. "Ta tekma je bila daleč od tega, kar sem si želela. Težave sem imela z desko za odriv, saj so, ne vem, zakaj, organizatorji postavili tri. Odrivale smo s srednje, zato je bilo v zaletu težko določiti pravo. Zaradi tega smo imele vse težave, kar nekaj jih je končalo brez izida s tremi prestopi ali pa so dosegle zanje slabe izide," je pojasnila Filipičeva.

Številni Slovenci so odlično nastopili na odprtem dvoranskem prvenstvu Zagreba. Rok Markelj (Triglav) je s časom 2:21,29 popravil članski državni rekord v teku na 1000 metrov. Osvojil je drugo mesto, za zmagovalcem Marinom Bloudkom pa je zaostal zgolj pet stotink sekunde. Markelj je rekord odvzel Žanu Rudolfu (Mass), ki je pred dobrima dvema tednoma tekel 2:21,84. Četrto mesto je osvoji Žiga Brinjevec (Rudar), ki je s časom 2:26,48 krepko popravil državni rekord za mlajše mladince, ki ga je držal Žan Ogrinc (Poljane). Ta je lani v Bratislavi tekel 2:30,75. Brinjevec je pred dnevi Ogrincu že vzel tudi državni rekord na 800 metrov. To pa nista bila edina rekordna dosežka v Zagrebu. Mejniki so bili postavljeni tudi v tekih na 600 metrov. V tej disciplini AZS za zdaj dosežke vodi kot najboljše rezultate in ne kot državne rekorde. V moški konkurenci je tako z najboljšim rezultatom v Sloveniji do zdaj, 1:17,48, zmagal Jan Vukovič (Kladivar), med dekleti pa je z najboljšim rezultatom 1:29,44 drugo mesto osvojila Veronika Sadek (Slovan). Šesta je bila Hana Grobovšek (Kranj) s časom 1:32,63. Med moškimi je četrto mesto osvojil Oskar Petak (Poljane), njegov rezultat 1:21,34 pa bo bržkone priznan kot najboljši izid za starejše mladince. V teku na 3000 metrov je s časom 9:32,15 prepričljivo zmagala Liza Šajn (Slovan), v skoku s palico pa je slavila Vita Benedetič (Gorica), ki je preskočila 3,95 metra. Žiga Benko (Kladivar) je bil četrti v teku na 60 metrov (6,99), Vika Rutar (Slovan) pa tretja (7,67).Ogrinc in Rovan prvaka

Slovenska mladinska reprezentanca je odlično nastopila na dvoranskem balkanskem prvenstvu v Beogradu. Osvojila je dve zlati, tri srebrne in dve bronasti kolajni. Zlata sta bila Žan Ogrinc (800 m) in Jak Rovan (palica), srebrne Lucija Potnik (60 m), Lana Andolšek (60 m ovire) in Tia Tanja Živko (1500 m), bronasti pa Ema Pika Raj (3000 m) in Katjuša Jordan Nadižar (60 m ovire). Ogrinc je bil v teku na 800 metrov brez prave konkurence, saj je do zmage prišel z lepo prednostjo. Ciljno črto je prečkal v času 1:51,97 in za državnim rekordom zaostal 63 stotink sekunde. Drugo zlato kolajno za Slovenijo je osvojil Rovan, ki je v skoku s palico za osem centimetrov izboljšal osebni rekord, ki zdaj znaša 5,10 metra. To višino je zmogel v drugem poskusu, nato pa je bil trikrat neuspešen na 5,16 metra. V tej disciplini je nastopil tudi Maj Bizjak, ki je bil četrti s 4,80 metra. Kolajne za Slovenijo sta začeli nabirati Slovenki v teku na 60 metrov z ovirami. Lana Andolšek je bila druga z novim državnim rekordom za starejše mladinke, ki zdaj znaša 8,26. Prejšnjega je z 8,28 držala Manca Šepetavc. Uspeh Andolškove je s tretjim mestom in bronom dopolnila Katjuša Jordan Nadižar, ki je s časom 8,46 izboljšala osebni rekord. Štiri ure pozneje je bil na sporedu še ženski finalni tek na 60 metrov in padel je še en slovenski rekord za starejše mladinke. Lucija Potnik je namreč razdaljo pretekla v času 7,40 in za dve stotinki sekunde izboljšala rekord Maje Mihalinec iz leta 2008. Rekordni tek Potnikove je zadoščal za srebrno kolajno. Druga slovenska predstavnica na tej razdalji Urška Ogrizek je s časom 7,60 osvojila šesto mesto. Tretjo srebrno kolajno je v teku na 1500 metrov pritekla Tia Tanja Živko. Mlada Celjanka, ki je bila lani na tej razdalji tretja na olimpijskem festivalu evropske mladine v Mariboru, je s časom 4:26,18 pol sekunde zaostala le za srbsko tekmico Natalijo Grujić. Peto mesto je s časom 4:31,09 osvojila druga slovenska predstavnica Ana Vita Verneker. V zadnji posamični disciplini dneva, ženskem teku na 3000 metrov, je navdušila še mlada Ema Pika Raj. Obetavna koroška tekačica je osvojila tretje mesto, s časom 9:57,04 pa je postavila državni rekord za mlajše mladinke, ki ga je pred njo držala Mateja Pokrivač. Blizu kolajni je bila tudi Ela Velepec, ki je v skoku v višino osvojila četrto mesto. Preskočila je 1,78 metra. Nuša Lužnik je nastopila v suvanju krogle in z dosežkom 13,49 metra osvojila peto mesto. Od kolajne jo je ločilo 24 centimetrov.Pa ga imamo

Anej Čurin Prapotnik (Ptuj) je na dvoranskem mitingu v Mariboru v teku na 60 metrov dosegel osebni rekord, z zmago v času 6,64 sekunde je zdaj drugi najboljši vseh časov v Sloveniji. Obenem je le za šest stotink zgrešil normo (6,58) za SP v Glasgowu. Pred Čurinom Prapotnikom, ki je izboljšal tudi svoj slovenski rekord za mlajše člane, je z državnim rekordom le Matic Osovnikar, ki je 6,58 tekel 5. marca 2004 v Budimpešti. Tretje mesto si zdaj delita s 6,65 Rok Predanič (2002) in Marko Bratož (2006).

"Še bolje je bilo videti čas takoj po prihodu v cilj, 6,63 je najprej pisalo na semaforju. Delam vse, da bi bil še hitrejši, da bi tekel tudi normo za dvoransko SP. Mogoče bi lahko prišel na prvenstvo na Škotskem tudi prek svetovne lestvice, za to pa moram še malce izboljšati osebni rekord. S trenerjem sva se v pripravah posvečala vsem segmentom teka, zdaj pa izboljšujeva detajle, predvsem starte in prehod med 20 in 30 metri. Še so rezerve," je povedal Čurin Prapotnik, ki je začel kot nogometaš in igral za Gorišnico, od koder prihaja. Že v srednji šoli pa se je preusmeril v atletiko. Od začetka teče na kratkih progah pod vodstvom trenerja Gorazda Rajherja. Čurin Prapotnik je 23. maja lani na Ptuju na svoj 20. rojstni dan na 100 metrov tekel 10,29 sekunde in je odtlej četrti najhitrejši Slovenec vseh časov. Zaostal je le za Osovnikarjem, ki je 10,13 dosegel na SP leta 2007 v Osaki, kjer je tekel v finalu, ter za izidom 10,21 sekunde, kar sta osebna rekorda Urbana Acmana (1998) in Jana Žumra (2006).Na mitingu v Mariboru je bil na 60 metrov drugi Jurij Beber (Štajerska, 6,91). Med atletinjami je na tej razdalji zmagala Maja Mihalinec Zidar (Mass) s 7,47 pred tekačico na visokih ovirah Joni Tomičič Prezelj (7,63). Maja Bedrač (Ptuj) je v skoku v daljino edina presegla šest metrov (6,12 m).V hitri hoji na 3000 metrov je bil absolutni zmagovalec s precejšnjim naskokom 71-letni Fabio Ruzzier (Koper) – 17:46,65. Med ženskami je zmagala Ana Intihar Marulc (Mass, 20:18,26). Med dekleti do 20 let je slavila Ana Golmajer (Mass, 27:10,88). V kategoriji U-18 sta prvaka postala Jakop Verbič (Tekači Vipavske doline, 24:05,83) in klubska kolegica Manca Mahnič (28:35,27). Med pionirji U-16 sta na 2000 metrov zmagala Tim Maltarič (Radovljica, 11:26,96) in Klara Malnar (Krka, 12:06,51).Pionirji U-16

V Novem mestu so dosegli štiri državne rekorde. Prvega je v teku na 300 metrov postavila Živa Pfeifer (Sežana). Mlada sprinterka je zmagala s časom 40,91 in krepko popravila rekord Karoline Zbičajnik, ki je pred štirimi leti tekla 41,56. Hitreje od prejšnjega rekorda je tekla tudi drugouvrščena Tajda Ferk (Špela – 41,40). Med pionirji je v tej disciplini slavil Jaka Dolinar (Kranj – 37,37). Državna rekorda sta padla tudi v obeh tekih na 1000 metrov. Med pionirji je s časom 2:40,44 zmagal Ivan Schollmayer (Olimpija). Med dekleti je z rekordnim časom 2:52,86 prepričljivo slavila Živa Remic (Olimpija). Rekordna je bila tudi velenjska štafeta 4 x 200 metrov v postavi Neža Rupreht, Gaja Gradišnik, Ota Blatnik in Sara Acman. Dekleta so zmagala s časom 1:47,55. Med fanti je zmagala prva štafeta AK Kranj v postavi Jure Kralj, Maks Marinšek, Jakob Jordan Nadižar in Jaka Dolinar (1:40,86). Patrik Tolar (Kranj) je nov državni prvak v skoku v višino (1,75 m), David Prašnikar (Mass) pa v skoku s palico. Kroglo je najdlje sunil Tjaž Jevnikar (Krka, 12,88 m). Med dekleti je v skoku v višino z 1,57 metra zmagala Neja Predanič (Brežice), v skoku s palico s preskočenimi tremi metri Lili Anrež (Mass), kroglo pa je najdlje sunila Velenjčanka Oriana Lovrec (12,77 m).Drugi del je bil v Mariboru. Za naj dosežek je poskrbela Živa Pfeifer (Sežana), ki je v teku na 60 metrov s časom 7,58 postavila nov državni rekord. Tega je od leta 2007 držala Domžalčanka Alja Sitar, ki je v Ljubljani tekla 7,60. Pfeiferjeva si je s tem dosežkom pritekla naslov državne prvakinje med pionirkami 15, to so pionirke, ki bodo leta 2024 dopolnile 15 let. Med pionirkami 14 je državna prvakinja postala Julija Predanič (Mass), ki je s časom 7,97 za tri stotinke ugnala Tajdo Ferk (Špela). Na isti razdalji z ovirami sta si državna naslova pritekli Sofija Benedičič (Škofja Loka, 9,07) med pionirkami 15 in Julija Šlibar (Mass, 9,27) med pionirkami 14. Med pionirji 15 je bil na najkrajši razdalji najhitrejši Patrick Novak (Domžale), ki je 60 metrov pretekel v času 7,30. Med pionirji 14 je s časom 7,65 slavil Rok Susič (Goriški ŠK). Njegov klubski kolega Nej Kavs je bil s časom 9,08 najhitrejši na isti razdalji z ovirami med pionirji 15, Oskar Ferkolj (Mass) pa s časom 9,72 med pionirji 14. Med pionirji 15 je v daljino najdlje skočil Lucijan Ivičić (Dolenjske Toplice, 5,71 m), med pionirji 14 pa Lovro Pohar (Radovljica, 5,13 m). Ivičić je zmagal tudi v troskoku (12,50 m), kjer je med pionirji 14 z 10,56 metra slavil Anže Šmuc (Špela). Med dekleti sta v skoku v daljino državna naslova osvojila Anja Misajlovski (Triglav – 5,30 m) med pionirkami 15 in Ariana Šinkovec (Šentjernej – 5,22) med pionirkami 14. Nika Dovžan Karahodžić (Radovljica) je nova državna prvakinja v troskoku med pionirkami 15 (10,90 m), Julija Šimunič (Koper) pa med pionirkami 14 (10,74 m).Mlajši člani

Pika Bikar Kern (Triglav) je s časom 24,34 zmagala v teku na 200 metrov in postavila normo za nastop na svetovnem prvenstvu do 20 let, ki bo konec avgusta potekalo v Peruju. V teku na 60 metrov je med moškimi s časom 6,78 slavil Anej Čurin Prapotnik (Ptuj), med dekleti pa z osebnim rekordom 7,57 Nika Jenko (Velenje). Matic Ian Guček (Kladivar) je sezono začel z dvoranskim osebnim rekordom na 400 metrov, ki zdaj znaša 47,72. Med dekleti je s časom 57,17 zmagala Mia Pirnat Kopač (Olimpija). Nil Kerin (Slovan) je novi državni prvak v teku na 1500 metrov (4:00,20), v isti disciplini je med dekleti s časom 4:29,12 slavila Tia Tanja Živko (Kladivar). Drugi dan so odprla dekleta v teku na 60 metrov z ovirami. V finalu je s časom 8,38 je prepričljivo zmagala Lana Andolšek (Kranj). Še dve stotinki sekunde hitreje je tekla v predteku. Napet je bil moški obračun v teku na 200 metrov, kjer je s časom 21,83 slavil Andrej Skočir (Mass). Pod mejo 22 sekund so se spustili trije sprinterji. Simon Jakofčič Smrekar (Šmarnogorska naveza) in Suzi Grilc (Radovljica) sta nova državna prvaka v teku na 800 metrov. Prvi je zmagal s časom 1:53,69, druga pa s časom 2:22,17. V teku na 3000 metrov je z 8:54,2 zmagal Luka Aljaž Pajek (Slovan). Dora Suljanović (Škofja Loka) je bila s časom 10:37,16 najhitrejša med dekleti. V štafeti 4 x 400 metrov so s časom 3:24,60 zmagali člani ljubljanskega Massa v postavi Maj Janža, Samo in Urban Bergant ter Skočir. V skoku v daljino sta si državna naslova priborila Klemen Modrijančič (Slovenska Bistrica – 7,00 m) in Urša Matotek (Dolenjske Toplice – 6,11 m). Maj Cizera Turk (Gorica) je zmagal v troskoku (14,74 m), med dekleti pa Petja Markovič (Dolenjske Toplice – 11,90 m). Axel Kristjan Grčar (Mass) je zmagal v skoku v višino (1,94 m), Maj Bizjak (Triglav) pa v skoku s palico (4,90 m). Med dekleti je v skoku v višino z 1,77 metra slavila Ela Velepec (Kladivar), v skoku s palico pa Ajda Osolnik (Mass, 3,90 m). Kroglo sta najdlje sunila Andraž Rajher (Ptuj, 13,28 m) in Nuša Lužnik (Slovenj Gradec, 13,59 m).

Članki iz rubrike