sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

(pk)
(pk)
0 24.10.2023 11:18:35

Navodnik in Kršinarjeva najboljša v Sloveniji

Neja Kršinar
PETER KASTELIC/AZS
Kenijec Edmond Kipngetich (2;06:47) in Etiopijka Gerado Senbeta Zinash z rekordom proge (2;21:05) sta bila najboljša maratonca na 42 kilometrov na 27. Volkswagen ljubljanskem maratonu.

S tretjim mestom skupno je naslov slovenske prvakinje v maratonu pričakovano osvojila Neja Kršinar (Kladivar, 2;45:30), presenetljivo pa na skupnem sedmem mestu Simon Navodnik (Kladivar, 2;31:00).

"Zelo sem zadovoljen, po svoje nekoliko presenečen nad zmago na državnem prvenstvu, saj nisem bil v vlogi favorita. Vlaga in vročina sta nas presenetili, veter pa zame ni bil moteč, tudi ga ni bilo veliko. Roka Puharja, ki je bil med favoriti, sem dohitel na 15. kilometru, potem pa ne vem, kaj se je dogajalo z njim. Matic Modic, bil je drugi Slovenec, a ni bil prijavljen za DP, je najdlje zdržal z mano. Mislim, da se je vsak bolj ali manj boril s seboj in boljši je bil tisti, ki je najdlje zdržal. Osvojil sem naslov prvaka, zelo sem zadovoljen. A za naprej ta naslov ni tako pomemben, razen za motivacijo, boljši čas bi mi bil pomembnejši," je po zmagi povedal Navodnik.

"Nisem šla na vso moč, ker sem še vedno malo utrujena po nastopu na svetovnem prvenstvu v Budimpešti. Tako sem ta maraton vzela malo bolj tako, da sem nastopila. A daleč od tega, da mi je bilo lahko. Tekla pa sem tako, da mi bo tekma ostala v lepem spominu in se bom še vrnila, saj je bilo navijaško vzdušje super. Norma za olimpijske igre v Parizu prihodnje leto je zame nedosegljiva, a sem letos že nastopila na SP prek svetovne lestvice in tako načrtujem tudi za OI. Nekaj bo pripomogla tudi današnja zmaga v DP," je dejala Kršinarjeva.

Primož Kobe (1;07:46) in Anja Fink (1;14:06) sta zmagala na 21 kilometrov. S časom 30:40 je na 10 kilometrov slavil 21-letni Vid Botolin in postavil mlajši članski slovenski rekord. Klara Lukan je bila na najkrajši razdalji pričakovano najboljša med atletinjami (33:03).

"Tek sem pogumno začel s prvo skupino, a sem vedel, da bo nekoliko prehitra zame. Ampak če ne poskusiš, tega ne veš. Zaradi hitrega začetka sem imel nekje na 12. kilometru nekaj težav in še več na 17. kilometru, kjer sem se skoraj povsem ustavil, tako da ni šlo povsem po pričakovanjih. S časom sicer nisem zadovoljen, sem pa res zelo užival. Navijači ob progi so fenomenalni, razmere pa so bile kar zahtevne. Nekoliko prevroče je bilo za maraton in zelo vlažno. Trenutno sem ravno sredi priprav na maraton v Valencii, tako da sem nekoliko utrujen in priznam, da so mi v drugem delu proge pošle moči. Zdaj me čakajo štirje tedni treninga," je dejal Kobe.

"Čez celo progo mi je bilo super, temperatura je bila super, navijači prav tako. Želela sem čim hitreje odteči in se ne ozirati na ostale. Nisem niti vedela, kaj se pred menoj dogaja, prepričana sem bila, da sem vodilna, kajti tekačica, ki je bila pozneje diskvalificirana, je bila prijavljena na 42 kilometrov. Ta tek sem vzela kot dober trening za prihajajoči maraton v Valencii. S časom sem zelo zadovoljna. Glede na proces vadbe za prihajajoči maraton je to super kazalec pripravljenosti. Na maratonu nimam nekih časovnih ciljev, poskušala bom čim hitreje odteči. Trenutno poskušam usklajevati tek in delo, delam kot zobozdravnica v zadnjem času, kar je zelo težko," je povedala Finkova. Drugi na 21 km je bil tokrat Timotej Bečan (1;09:12), tretji pa Nemec Markus Bretterklieber (1:09:13). V ženski konkurenci je bila druga Maruša Mišmaš Zrimšek (1;16:18), ki je dejala, da se je teka udeležila predvsem zato, da je v prvi polovici pomagala možu, ki je tekel na 42 km. Tretji čas (1;17:21) je s slovenskim rekordom do 23 let postavila Liza Šajn. Botolinu se je najbolj približal rojak Jakob Medved z desetimi sekundami zaostanka, tretji je bil Jan Kokalj (29 sekund zaostanka). V ženski konkurenci sta bili za Lukanovo na drugem in tretjem mestu Nemki Lisa Oed (36:55) in Olivia Gürth (37:35).

"S trenerjem sva načrtovala, da v prvi polovici trase poskušam nadzorovati potek tekme. Zdi se mi, da so vsi tekači pogledovali proti meni, vedno kadar sem stopil za tekače, smo upočasnili tempo. Nekje na šestem, sedmem kilometru mi je uspelo dobro spremeniti ritem in je z mano ostal le Jakob Medved, ki sem se ga otresel v zadnjih 500 metrih. Čas ni bil v ospredju, sposoben sem teči pod pol ure, cilj pa je bila zmaga. V Ljubljani sem do zdaj tekel samo na šolskih tekih v soboto in sem navdušen nad navijači, ki so bili ob progi na mojem prvem nedeljskem nastopu," je povedal Botolin.

"Moj cilj je bil predvsem, da uživam v vzdušju, saj sem se ravno vrnila z dopusta. Z nastopom sem zadovoljna, vzdušje je bilo neverjetno, vreme prav tako. Imela sem podporo ob progi in pa tudi na progi. Glede na to, da sem šele ta teden začela tekaški trening, je bil to lep zaključek tekaškega tedna. Sprva sem načrtovala čas okrog 35 minut, a sem to precej presegla," je po zmagi dejala Lukanova

Članki iz rubrike