Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

najstniki Njena.si

Še pred polnoletnostjo več deset spolnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 20.12.2022 11:34:34

Prvak bo začel zgodaj

Kristjan Čeh
Profimedia
Najmočnejši atletski mitingi na svetu, tako imenovana diamantna liga, bodo že 5. maja 2023 v katarski Dohi ugledali luč sveta.

Mednarodna atletska zveza World athletics je objavila, katere discipline bodo na posameznih mitingih. Za najboljše slovenske atlete in atletinje se bo vse skupaj začelo že na prvem mitingu v Dohi. V Katarju bosta na sporedu tako met diska za moške kot tudi skok s palico za ženske. To pomeni, da bosta na prizorišču pravkar minulega svetovnega prvenstva v nogometu nastopila tudi najboljši atlet in atletinja leta 2022 – Kristjan Čeh in Tina Šutej; če bosta zdrava seveda. Čeh, ki brani naslov najboljšega v diamantni ligi v metu diska, bo torej začel obrambo velikega diamanta že v Dohi, končal pa ga bo v Eugenu, v njegovem srečnem kraju, kjer je osvojil naslov svetovnega prvaka z rekordom prvenstev v metu diska.

Na 15 mitingih po vsem svetu bo na sporedu 32 disciplin (na enem mitingu bo 14 ali 15 disciplin), ki pa bodo razdeljene po različnih mitingih, razen seveda na finalu diamantne lige 2023, ki bo letos prvič v ZDA, na prizorišču svetovnega prvenstva 2022, v Eugenu v Oregonu. Tam bodo v dveh dneh na sporedu vseh 32 disciplin. Vsaka disciplina bo na vseh 14 mitingih pred finalom na sporedu najmanj štirikrat in največ osemkrat. Na mitingih so lahko (in bodo) tudi discipline, ki ne bodo štele za diamantno ligo. Organizator lahko doda poljubno disciplino, nagradni sklad za dodatno disciplino pa je v rokah prireditelja mitinga (večinoma je enak nagradni sklad kot za discipline diamantne lige)

Sprememb v diamantni ligi v letu 2023 ne bo. Še vedno se bodo delile točke od 8 do 1 (osem za zmago in točka za osmo mesto). Tudi nagradni sklad ostaja enak (približno 450.000 ameriških dolarjev na miting), saj zmagovalec discipline na posameznem mitingu prejme 10.000 USD (osmi prejme 500 dolarjev), zmagovalec oziroma zmagovalka na finalu v Eugenu pa bo prejela 30.000 USD (osmi 1000 dolarjev). V tekih na dolge proge so denarno nagrajeni tudi uvrščeni na mesta od 9 do 12, prav tako sprinterji, če imajo na stadionu dodatno, deveto progo.

Slovenski diamantni nastopi

Poleg zanesljivih udeležencev mitingov diamantne lige Kristjana Čeha in Tine Šutej pričakujemo še nekaj nastopov slovenskih atletov in atletinj. Veliko je seveda odvisno od tega, kako prodorne agente imajo najboljši slovenski atleti, toda po kakšen nastop, glede na rezultate v letu 2023, si bodo na mitingih diamantne lige zagotovo prislužili še Anita Horvat, Maruša Mišmaš Zrimšek, Neja Filipič, Lia Apostolovski... Seveda bi slovenski ljubitelji atletike radi videli še kakšen moški nastop na diamantni ligi. Leta 2023 bo po poškodbi in operaciji začel nastopati Luka Janežič, ki pa bo potreboval nekaj časa, da bo prišel v pravo formo. Morda bo naredil še korak naprej mladi Matic Ian Guček na nizkih ovirah, že zdaj pa je zelo blizu elite vsaj na evropskem prizorišču.

Leto 2023 je sicer predolimpijsko, kar pomeni, da bi si lahko nekateri od vrhunskih atletov in atletinj vzeli sezono bolj kot pripravljalno na olimpijsko leto 2024. Slednje bi pomenilo, da bo nekaj prostora tudi za ostale, nekoliko slabše vrhunske atlete in atletinje. Vprašanje je tudi, kako bo z ruskimi in beloruskimi športniki, o katerih Mednarodni olimpijski komite razmišlja, da bi jih znova sprejeli na tekmovanja. Precej več bo jasno že v prvem mesecu novega leta, ko se bo videlo, kateri atleti se resno pripravljajo na sezono.

Članki iz rubrike