kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 25.07.2022 08:28:14

Za konec svetovnega prvenstva še dva svetovna rekorda: Tobi Amusan in Armand Duplantis blestela zadnji dan!

Mondo Duplantis
Profimedia
Nigerijka Tobi Amusan je zadnji dan svetovnega prvenstva v atletiki v ameriškem Eugenu v finalu osvojila zlato na 100 m ovire in v polfinalu dosegla svetovni rekord 12,12 sekunde. Šved Armand Duplantis je v skoku s palico in z zadnjim nastopom na prvenstvu za naslov izboljšal svoj svetovni rekord in mejo pomaknil na 6,21 metra.

Tobi Amusan je že v polfinalu dosegla nov mejnik, v finalu pa je bila še hitrejša (12,06), vendar je bil veter premočan (+2,5 m/s), da bi bil tudi to rekord.

Duplantis je lanskemu olimpijskemu zlatu dodal še prvo mesto na SP. Zlat je bil že, ko je preskočil 6,06 m. Nato je letvico postavil na 6,21 m ter jo preskočil v drugem poskusu. S tem je za centimeter izboljšal svoj svetovni rekord, ki ga je dosegel 7. marca za naslov dvoranskega svetovnega prvaka v Beogradu.

"Izjemno, ne smem se pritoževati! Ampak o svetovnem rekordu danes nisem razmišljal. Ponavadi je vedno nekje zadaj v mojih mislih, tokrat ne. Edino, kar sem si želel, je bila zlata medalja, ki mi je še manjkala v zbirki. To sem si želel, da zmagam. Ko pa sem prišel do višine rekorda, kaj naj rečem, danes so se mi vse karte pokrile," je po svojem petem svetovnem rekordu in tretjem letos dejal Duplantis.

Tudi Tobi Amudan ni razmišljala o rekordu pred današnjima nastopoma. "Moj edini cilj je bil, da osvojim zlato medaljo. In sem jo. Imela sem precej samozavesti, verjela sem v svoje sposobnosti, ampak svetovnega rekorda na tem prvenstvu nisem pričakovala."

Tobi Amusan je ob dovoljeni pomoči vetra (+0,9 m/s) v polfinalu za osem stotink izboljšala prejšnji rekord (12,20), ki ga je Američanka Kendra Harrison dosegla v Londonu 22. julija 2016. Harrisonova je bila v isti, prvi polfinalni skupini v polfinalu druga z 12,27, v finalu pa so jo diskvalificirali.

Jamajčanka Britany Anderson in olimpijska zmagovalka Jasmine Camacho-Quinn iz Portorika sta bila za Tobi Amusan na naslednjih dveh mestih zmagovalnega odra v istem času 12,23, prva je dobila srebro po fotofinišu.

Duplantis je bil razred zase, Američan Christopher Nilsen je 5,94 m zmogel v prvem poskusu za srebro, bron je na isti višini osvojil Ernest John Obiena s Filipinov.


V skoku v daljino je naslov ubranila lanska olimpijska zmagovalka Malaika Mihambo (7,12 m) za edino nemško zlato na tem SP, tudi Norvežan Jakob Ingebrigtsen je po slavju lani v Tokiu dokaj zanesljivo osvojil zlato na 5000 m (13:09,24).

Na dvodnevnem tekmovanju v deseteroboju je drugič po letu 2017 slavil Kevin Mayer (8816 točk) za edino francosko medaljo na tem SP.

V štafetah 4x400 m so bili pričakovano najboljši gostitelji (2:56,17) in gostiteljice prvenstva iz ZDA (3:17,79). Tako je Allyson Felix prišla do rekordne 20. medalje na SP, saj je sodelovala v kvalifikacijah v ameriški četverici, ni pa je bilo v finalu.

Tam si je drugo zlato na tem prvenstvu v zadnji predaji pritekla Sydney McLaughlin, ki je na 400 m v petek dosegla prvega od treh svetovnih rekordov v Eugenu. Reprezentanci ZDA sta obe štafeti dobili prepričljivo, drugi so bili Jamajčani (2:58,58) in tretji Belgijci (2:58,72), srebro so osvojile Jamajčanke (3:20,74), bron pa Britanke (3:22,64).

Na 800 m, kjer je bila z drugim tekom v karieri pod dvema minutama sedma Anita Horvat (1:59,83), je z izidom sezone zmagala olimpijska prvakinja, domačinka Athing Mu (1:56,30).

V deseteroboju je Mayer po dveh srebrnih medaljah na OI drugič postal svetovni prvak. Več kot 100 točk je zaostal Kanadčan Pierce Lepage (8701), bron je osvojil domačin Zachery Ziemek (8676)

Olimpijski zmagovalec in prvi favorit Damian Warner odstopil že v peti disciplini prvi dan tekmovanja. Kanadčan je imel obilo smole, saj se je sredi teka na 400 metrov poškodoval. Po štirih disciplinah je sicer vodil.

Že zgodaj dopoldne po lokalnem času je Italijan Massimo Stano osvojil zlato medaljo v hoji na 35 km. S časom dveh ur, 23 minut in 14 sekund je le za sekundo ugnal Japonca Masatora Kawana (2:23:15). Tretji je bil tako kot na 20 km Šved Perseus Karlstrom (2:23:44).

Značke: atletika, sp, medalje

Članki iz rubrike