stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

jz
jz
0 29.06.2022 13:33:22

Skače visoko, cilja visoko

Peter Kastelic/AZS
… in potem je šlo vse samo še navzgor. Da. Tista srebrna kolajna z dvoranskega evropskega prvenstva v Torunu leta 2021 je pomenila prelomnico v karieri danes 33-letne Ljubljančanke, ki se je zaradi treningov preselila v Celje. Potem še bron na svetovnem dvoranskem prvenstvu letos v Beogradu, zdaj pa ... Eugene in München.

Pozimi je skakala odlično. Palico je namerila natančno v »luknjo«, se odrinila in preskočila tisto mejo, ki je do zdaj še ni imela pod seboj – 4,8 metra. Do zdaj najboljši skok s palico v življenju je Tini uspel v francoskem Rouenu, potem je sledilo še svetovno prvenstvo v srbski prestolnici in ... Pred Šutejevo sta bili le obe Američanki – njena dobra prijateljica Sandi Morris in olimpijska zmagovalka Katie Nagoette.
Vrhunska zimska sezona za Šutejevo in velika pričakovanja pred poletno sezono 2022, ko sta na vrsti dve veliki tekmovanji – tako svetovno kot evropsko prvenstvo. In Tina upravičeno na obeh velikih tekmah pričakuje kolajno. Posebej po odličnem skakanju na državnem prvenstvu v Velenju, ko je v soboto skočila prek 4,72 metra – in je zdaj na letošnji svetovni lestvici tretja (pred njo sta Morrisova s 4,82 in njena rojakinja Emily Grove s 4,75), na evropski pa seveda prva.
Šutejeva je 4,3 in 4,52 metra zmogla v prvih poskusih, na 4,62 in 4,72 metra je bila uspešna drugič, na 4,77 metra pa je letvico dvakrat podrla in nato končala tekmovanje. »Na državnem prvenstvu sem si za cilj zadala, da skočim najboljši izid sezone. Na koncu mi je uspelo. Malo sem se utrudila proti koncu tekmovanja, da bi dosegla še kaj več,« je ocenila Šutejeva, ki ima že nekaj časa, lahko bi rekli kar let, težave s tetivo na desni nogi, saj ima kronično vnetje. Zato jo tako na treningih kot na tekmah spremlja bolečina. »Tetiva boli, a zdaj veliko manj, kot me je na mitingih diamantne lige. Pozna se, da sem ostala doma, da delam terapije, da sem trenirala po prilagojenem programu. Vseeno na državnem prvenstvu nisem hotela tvegati z zadnjim skokom na višini 4,77 metra. Nisem hotela skakati, ker ni bilo pomembno, ali grem na vse ali nič. Dober rezultat sem že skočila, tako da je boljše, da grem na vse ali nič na svetovnem prvenstvu,« je o bolečinah, ki se jih je že navadila, govorila Šutejeva, ki do svetovnega prvenstva v Eugenu ne bo imela nobene tekme več. »Ne, do svetovnega prvenstva ne bom več tekmovala, tudi zato sem hotela v Velenju skočiti res dobro. Če bi šla še na kakšno tekmo, bi bilo treba spet potovati in tako izgubiš dni za terapijo ali trening. Nobenega smisla ne vidim v tem,« je razmišljala Tina, ki ima terapije za tetivo vsaj trikrat na teden. »Bolj kot ne imam trikrat tedensko terapijo z laserjem. Ultrazvok imam kar doma, tako da terapijo opravljam vsakodnevno. Po treningu mi pomaga še trener, ki po treningu spravlja ven tekočino. Pa cel čas led na nogi ... Kar veliko je vsega,« je priznala slovenska rekorderka, ki se seveda resno ukvarja s poškodbo, kajti zaveda se, da lahko tekmuje samo zdrava.


Zanimivo je, da ji kljub vsem težavam s kronično poškodbo ne preostane nič drugega kot, da trenira na polno. »Deset dni nazaj sem imela prilagojen trening. Nisem trenirala tehnike in niti nisem sprintala. In bolečina tetive se je zelo umirila. Teden pred državnim prvenstvom sem kljub vsemu morala na treningu skakati in narediti nekaj treningov hitrosti ... in se je tetiva spet razdražila. Toda še vedno je boljše, kot je bilo. Zdaj bom pač trenirala tako, kot je treba – skakala bom, sprintala bom ... Ker moram biti hitra, če hočem skakati visoko. Večjo hitrost bom prinesla v korito, bolj me bo izstrelilo navzgor. Treba bo malo potrpeti, malce bolj naporno bo, toda treba je. Ob tem bom seveda cel čas delala terapije,« ima Tina načrt za naslednja tedna do svetovnega prvenstva prek velike luže.
Za Eugene ima Šutejeva seveda visoka pričakovanja. Tina se dobro zaveda, kaj je, kdo je, kakšne želje ima, kakšne cilje in do kam lahko gre. In potem nasmeh na Tininem obrazu ... »Drži. Nič novega ni. Pred začetkom sezone je bila cilj kolajna na svetovnem prvenstvu in tako tudi ostaja. Želja po kolajni je še vedno tu, čeprav imam manjše težave. Toda kljub težavam ne morem odstopiti od tega cilja, želje, naloge ... Še vedno skačem zelo dobro, saj imam tretji rezultat na svetu in prvega v Evropi. In potem je logično, da grem na svetovno prvenstvo s ciljem, da osvojim kolajno,« je optimistično končala Tina.
Desetletje je kazalo na to, da bo Tinina kariera zaznamovana predvsem s tem, da ne bo nikoli osvojila kolajne na veliki tekmi. Potem je osvojila prvo, pa drugo ...

Značke: tina-šutej, velenje

Članki iz rubrike