podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

kmetija prijava Njena.si

Na novi lokaciji zabrnele kamere šova Kmetija

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

(pk)
(pk)
0 10.05.2022 14:34:45

Neja Filipič: Prejela vabilo, ki ga ni mogla zavrniti

Neja Filipič
PETER KASTELIC/AZS
Neja je najboljša slovenska tekmovalka v troskoku zadnjega obdobja. Na letošnjem dvoranskem SP v Beogradu je osvojila deseto mesto in dokazala, da spada v vrh ženskega troskoka.

Lani je za las zgrešila nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, a je v jesenskem delu sezone na mitingu v Zagrebu poletela 14,37 metra in postavila normo za letošnje SP v Oregonu in EP v Münchnu.

Omenjena dosežka sta ji odprla vrata tudi do nastopov na največjih mitingih. Tako bo nekoliko nepričakovano poletno sezono začela v petek, 13. maja, na uvodnem mitingu diamantne lige v Dohi.

"Menedžer mi je že pred nastopom v Beogradu namignil, da obstaja možnost za nastop v Dohi, vendar me je pozneje obvestil, da ta možnost odpade. Pred dnevi pa sem dobila povabilo in ga sprejela. Vesela sem, da bom nastopila na mitingu najvišje lige, a čutim pritisk, ker tega nastopa nisem pričakovala. Dala bom vse od sebe, da bom na tekmo prišla čim bolje pripravljena. Zavedam se, da če bom dobro nastopila, si bom lahko odprla vrata za dobre tekme celotno sezono in obratno," je razmišljala 27-letna Žirovka, ki živi in trenira v Ljubljani pod budnim očesom Srdjana Djordjeviča, s katerim sodelujeta od leta 2020. V Dohi bo njen drugi nastop na mitingih diamantne lige, saj je v koronskem letu 2020 že nastopila na mitingu v Monaku: "Takrat sem prvič spoznala dekleta, s katerimi zdaj skupaj tekmujemo. Glede ravni organizacije in konkurence pa lahko rečem, da je bila najvišja, kar sem jih do zdaj doživela."

Neja načrta letošnjih tekmovanj še nima, tudi na prvo tekmo odhaja praktično iz polnega treninga. Pred časom se je vrnila s priprav na Cipru, a v pripravljalnem obdobju ni šlo vse po načrtih. "Zadnji teden smo prešli na lažje treninge, da bom na tekmi karseda spočita. Žal sem po Beogradu zbolela in sem potrebovala kar nekaj časa, da sem prišla k sebi," je povedala atletinja, ki ob športu pridno študira in dela v farmacevtskem podjetju. "Na pripravah na Cipru sem čez dan trenirala, zvečer in ponoči pa končevala magistrsko nalogo na temo nanovlaken. Nalogo sicer delam že nekaj časa, a zdaj imam malo več časa, da se ji posvetim in jo zaključim."

Delo, študij in atletiko uspešno združuje, od lanskega julija pa je kot športnica zaposlena v slovenski policiji, kjer ima občasne obveznosti, povezane s promocijo. "Super je, da imamo športniki to možnost in s tem stabilen mesečni prihodek, da lahko rečeš, da se s športom preživljaš. Delo v farmaciji pa opravljam, ker mi je všeč in si želim nabrati izkušnje, ki mi bodo pomagale tudi po zaključku športne kariere," je dejala Neja.

V zimski sezoni, s katero je bila zadovoljna, je na mitingu v Beogradu odlično nastopila tudi v skoku v daljino in s 6,60 metra postavila osebni rekord v dvorani: "Zaradi tega rezultata se mi obeta tudi kakšna dobra tekma v skoku v daljino, čeprav posebej za to disciplino ne treniram. A troskok skačem iz hitrega zaleta, kar se avtomatsko pozna tudi pri daljini, kjer je hitrost še pomembnejša. Verjamem pa, da imam v tej disciplini še veliko rezerve, če bi se ji bolj posvetila, a za zdaj ostaja glavna disciplina troskok."

To je seveda tudi logično glede na to, da ima v troskoku normo za obe letošnji veliki tekmovanji. "Obe tekmovanji sta mi zelo pomembni, tako da se še nismo pogovarjali, ali bomo dali kakšni večji poudarek. Že lani sem imela dobro zaporedje rezultatov, tako da verjamem, da lahko dobro formo držim en mesec, kolikor loči obe prvenstvi. Je pa z normo v žepu veliko lažje tempirati formo. Manj je živčnosti," je za konec dejala Neja, ki že razmišlja o letu 2024 in olimpijskih igrah v Parizu. 

Članki iz rubrike