bik, polzela Svet24.si

FOTO: Podivjan bik v Polzeli poškodoval tri ...

majerič2 Svet24.si

FOTO: Branko Majerič, kmet s Ptujskega polja, ...

igor žužek Svet24.si

44-letni Igor iz Kranja odšel od doma, ni pa se ...

marcic jahta brioni Reporter.si

Jahte dobaviteljev in lobistov v zdravstvu: ...

6ba9bdb07f12d891519545f9ff1f4ccb Necenzurirano

Tako Počivalšek s proračunskim denarjem pomaga ...

harry meghan Odkrito.si

“Videti je kot njen frizer!” Strokovnjaki ...

doncic slovenija Ekipa24.si

Po bolečem porazu SLOVENIJE se je oglasil tudi ...

STA
STA
1 14.09.2021 21:25:26

Čeh tretji, Filipičeva druga v Zagrebu, svetovni in slovenski rekord na 2000 m

Profimedia
Kristjan Čeh je na atletskem mitingu zlate celinske serije v Zagrebu v metu diska zasedel tretje mesto s 65,17 m, zmagal je olimpijski in svetovni prvak Daniel Stahl iz Švedske (67,79 m). Neja Filipič je bila v troskoku z osebnim rekordom druga (14,37 m). Francine Niyonsaba iz Burundija je postavila svetovni rekord na 2000 m.

Niyonsaba, srebrna na olimpijskih igrah leta 2016 na 800 m in nekdanja svetovna podprvakinja, je tekla pet minut in 21,56 sekunde. Slovenka Klara Lukan je bila v tem teku sedma s slovenskim rekordom 5:40,91.

Agata Zupin je bila z izidom sezone na 400 m ovire šesta, tekla je 56,70 sekunde, Maja Mihalinec Zidar je bila na 200 m sedma (24,00), Žan Rudolf pa na 800 m deveti (1:46,26).

Na 71. memorialu Borisa Hanžekovića v hrvaški prestolnici, ki se je zaključil z ognjemetom, so se zbrali številni z vrha svetovne atletike, tudi v metu diska je bila na startnem seznamu večina finalistov olimpijskih iger v Tokiu.

Najboljši slovenski atlet ta čas Kristjan Čeh je začel s 65,17 m in bil drugi za Stahlom (67,79 m). Nato je namerno prestopil po ne najboljšem drugem metu. Tudi v tretji, četrti in peti seriji je ostal brez izida. V zadnji, šesti, ga je s 66,21 m prehitel še Avstrijec Avstrijec Lukas Weisshaidinger, bronast na OI v Tokiu in na SP v Dohi 2019 ter leto prej na EP v Berlinu.

"Zadovoljen sem, sezono sem končal z novo lepo daljavo. Se pa je pri vseh poznalo, da je bilo že zelo malo prave tekmovalne energije, zelo smo se morali potruditi za dolge mete, bilo je tudi veliko neveljavnih. Sam sem s sezono zadovoljen, pri 22 letih je vse še pred menoj, vsaj desetletje vrhunske atletike. Pa sem že letos presegel magičnih 70 m, bil v boju za najvišja mesta na OI, ubranil sem naslov mlajšega članskega prvaka Evrope. Poznalo pa se je, da sem bil brez trenerja, ampak poteze ne obžalujem," je povedal Čeh, ki pa ni želel potrditi navedb, da naj bi njegov trener postal Estonec Gerd Kanter, eden najboljših metalcev diska doslej.

Čeh bo v četrtek nastopil na finalnem mitingu slovenske lige v Ljubljani, a v suvanju krogle, nastopa v slovenski prestolnici se nadeja tudi Filipičeva, če bo "zdržala" peta. "Tole je bilo povsem nepričakovano, saj imam težave s peto. Zdrži sicer tekmo, a ne brez bolečin. Nastopila sem sproščeno in po drugem skoku sem vedela, da lahko skočim zelo daleč. Vzdušje na stadionu je bilo pravo in to je bil res moj dan, ko sem izpolnila tudi tri norme," je povedala Neja Filipič.

Le centimeter jo je letos v troskoku ločil od norme za OI v Tokiu, tokrat pa je z osebnim rekordom dosegla tudi normi za svetovni prvenstvi na prostem in dvorani prihodnje leto, slednjo je potrdila, dosegla pa jo je tudi za evropsko prvenstvo 2022. V Zagrebu jo je premagala le svetovna podprvakinja Shaneika Ricketts iz Jamajke (14,77 m).

Lukanova, srebrna na letošnjem evropskem prvenstvu do 23 let, je izboljšala svoj prejšnji državni rekord v neolimpijski razdalji 2000 m (5:47,15), ki ga je dosegla 9. julija 2019 v Szekesfehervarju na Madžarskem.

"Že ko sem slišala, da bodo skušali postaviti svetovni rekord na 2000 m, sem bila pred tekom navdušena. Res je posebno doživetje, ko tečeš prav v teku, ko se preseže mejnik. To mi je dalo še dodatne energije. Državnega rekorda nisem načrtovala, a sem vedela, da se še vedno dobro pripravljena. To je bila moja zadnja tekma sezone in to res na pravem prizorišču," je bila navdušena Lukanova.

"Sezona je bila zame dobra, četudi sem za las ostal brez nastopa OI. Uspelo mi je teči normo za SP prihodnje leto in postaviti svetovni rekord. Teden dni imam nekaj težav s hrbtom, kljub temu pa sem dosegel soliden izid," je povedal Rudolf.

"Zelo sem vesela, da sem nastopila na tako mičnem mitingu, v tej sezoni še nisem imela take priložnosti, doma pa tečem sama v ospredju. Zadovoljna sem, tekla sem najhitreje letos, lahko pa seveda še precej bolje," je pojasnila Zupinova.

Robert Renner s 5,42 m drugi v skoku s palico, slovenski prvak Nick Kočevar je bil z 10,62 sekunde tretji na 100 m v nacionalnem programu, pred večernim nastopom najmočnejše svetovne zasedbe, v kateri je Američan Marvin Bracy tekel 9,86.

"Izjemno vzdušje na tem tradicionalnem mitingu je dodalo svoje, sezono sem končal z zame dokaj dobrim časom. Sedaj me čakajo priprave na novo tekmovalno obdobje, v katerem bom lahko prvič nastopal za Slovenijo, komaj čakam. Ta sezona pa se mi zaradi poškodbe ni izšla po načrtih," je povedal Kočevar, ki je v mladinski konkurenci zbral nekaj nastopov za Nemčijo, prihodnje leto pa bo že lahko nastopal za Slovenijo.

Lia Apostolovski je bila v slovensko-hrvaški konkurenci najboljša v skoku v višino, končala je uspešno na 1,81 m, na 1,84 m pa je letvico trikrat podrla. Monika Podlogar, druga Slovenka v tej disciplini, je bila tretja z 1,78 m. Prav taka nacionalna konkurenca je bila v skoku v daljino, Dino Subašič je bil tretji (7,55 m), Tan Černigoj pa peti (7,35).

Jan Vukovič je v podobni na 800 m zmagal (1:48,40), Jan Žiga je bil tretji (1:51,74), Tia Tanja Živko pa šesta med atletinjami prav tako v nacionalni skupini (2:12,33).

Luko Janežiča je po zelo dobrih nastopih konec prejšnjega tedna na ogrevanju za tek na 400 m zabolelo v stegenski mišici in ni tvegal nastopa.

Značke: atletika, sta

Članki iz rubrike