900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 07.08.2021 19:12:28

Enajsta olimpijska kolajna za LEGENDARNO ATLETINJO

Reuters
Ameriški štafeti v teku na 400 m sta zanesljivo zmagali tako v moški kot ženski konkurenci. Del ženske štafete je bila tudi Allyson Felix, ki je na svoji zadnji olimpijski preizkušnji prišla do enajste olimpijske medalje, sedme zlate. V metu kopja je presenetljivo slavil Neeraj Chopra, ki je Indiji priboril sploh prvo zlato odličje v atletiki.

V moški tekmi štafet so za ameriško četverico zmagali Michael Cherry, Michael Norman, Bryce Deadmon in Rai Benjamin s časom 2:55,70 minute. Za njimi so se zvrstili Nizozemci in Bocvanci, ki so svoji državi priborili prvo odličje na igrah v Tokiu.

Že pred tem so sedmo zaporedno štafetno zlato na 400 m osvojile tudi Američanke (3:16,85 minute) v postavi Sydney McLaughlin, Allyson Felix, Dalilah Muhammad in Athing Mu. Felixova je v petek pri 35 letih osvojila bron v teku na 400 m, kar je bilo njeno deseto olimpijsko odličje, s čimer je postala najbolj okronana atletinja vseh časov. Danes je svoji beri olimpijskih odličij dodala še eno zlato. Prvo olimpijsko medaljo je osvojila v Atenah 2004, ko je bila druga v teku na 200 m. Več atletskih odličij ima zgolj legendarni finski tekač na dolge proge Paavo Nurmi, ki jih je med letoma 1920 in 1928 osvojil 12.

"Prva medalja sega že zelo dolgo nazaj, ko je bilo zame vse novo. Zdaj je vse drugače, ampak v dobrem smislu. Zelo sem vesela, da sem tekla s temi čudovitimi ženskami," je povedala legendarna Američanka.

Chopra, ki je na igre prišel s četrtim izidom sezone, je v drugem finalnem metu kopje vrgel 87,58 m, kar se je ob koncu izkazalo za daljavo dneva. Za njim sta se zvrstila dva Čeha, Jakub Vadlejch (86,67 m) in Vitezslav Vesely (85,44 m).

"Neverjetno. To je prva zlata olimpijska medalja za Indijo, zato se počutim odlično. To je ponosen trenutek zame in za mojo državo. Že v kvalifikacijah sem dobro vrgel, zato sem vedel, da lahko vržem še bolje. Nisem si mislil, da bo dovolj za zlato, zelo sem vesel," je bil po zmagi presrečen 23-letnik.



Nazadnje je za Indijo v posamični konkurenci zlato medaljo na OI osvojil strelec Abhinav Bindra v Pekingu 2008, edini srebrni medalji v atletiki za Indijo pa segata v leto 1900.

Nizozemska tekačica na dolge proge Sifan Hassan je zlatu na 5000 m in bronu na 1500 m dodala še zlato v teku na 10.000 m. Za njo sta se zvrstili Kalkidan Gezahegne za Bahrajn in Letesenbet Gidey za Etiopijo. Hassanova je skupno tako na olimpijskem stadionu odtekla več kot 61 krogov. "Zelo sem hvaležna. Mislim, da bolje od tega ne bi mogla. Med podelitvijo odličij sem si mislila: Konec je. Zdaj lahko spiš."

V moškem teku na 1500 m je z novim olimpijskim rekordom 3:28,32 minute slavil Norvežan Jakob Ingebrigtsen pred Kenijcem Timothyjem Cheruiyotom in Britancem Johnom Kerrom.

V skoku v višino pa je s preskočenimi 2,04 m do prvega olimpijskega zlata prišla ruska atletinja Marija Lasickene, trikratna svetovna prvakinja, ki v Riu ni smela tekmovati zaradi ruskega dopinškega škandala. Drugo mesto je z rekordom Oceanije (2,02 m) osvojila Avstralka Nicola McDermott, tretje pa Ukrajina Jaroslava Mahučih (2,0 m).

Do konca atletskega razporeda je le še ena disciplina, tradicionalno se bodo zadnji dan iger za medalje borili maratonci. Maratonke pa so svojo preizkušnjo opravile danes, za dvojno kenijsko zmago sta poskrbeli Peres Jepchirchir in Brigid Kosgei. Tretje mesto pa je na tej prestižni preizkušnji v Saporu osvojila Američanka Molly Seidel.

Članki iz rubrike