Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 26.06.2021 15:37:56

MAGIČNA MEJA PADLA! Izjemen met KRISTJANA ČEHA!

Profimedia
Kristjan Čeh, najboljši slovenski atlet ta čas, je v metu diska v finskem kraju Kuortane zasedel drugo mesto in prvič v karieri presegel magično mejo 70 m. S 70,35 m je postavil slovenski rekord in dosegel drugi izid sezone na svetu. Prvega ima še naprej svetovni prvak iz Švedske Daniel Stahl, ki je na tekmi zmagal s 70,55 m in edini ugnal Čeha.

"Zelo sem vesel dosežka, dvakrat sem vrgel prek 70 m. Le ena stvar mi ni uspela, da bi premagal tudi Stahla, ki je edini iz svetovnega vrha, ki ga doslej še nisem ugnal. A moram reči, da je za menoj nova lepa tekma in dobra serija dolgih metov," je bil zadovoljen Čeh.

S Stahlom sta bila že doslej na prvem in drugem mestu po izidih sezone, Šved je bil na čelu z 69,71 m, Čeh pa je 69,52 m vrgel na domačem stadionu na Ptuju 27. maja in dosegel slovenski rekord, ki ga je danes še izboljšal.

Dvaindvajsetletni Čeh je tekmo začel z neveljavnim metom, v drugi seriji pa je s 67,81 m povedel in to bi bilo dovolj, da bi dosegel najmanj drugo mesto na tekmi. V tretji seriji pa je zmogel izjemnih 70,35 m in prvič v karieri presegel magično mejo v disku.

"Ni bil kaj posebnega tisti moj prvi veljavni met, 67 m je nekaj, kar je zame dokaj običajno v tej sezoni. Kljub temu sem bil zadovoljen. Prevzel sem tudi vodstvo. Potem pa je sledila četrta serija. Moram reči, da najprej nisem menil, da bo kaj posebnega. Disk je odletel blizu zaščitne mreže. Pomislil sem že, da bo šel mogoče izven sektorja in ne bo veljaven. Je pa kar letel in letel. Mislil sem nato, da je le blizu meje 70 m, da je padel pred črto za to daljavo. A so mi namerili 70,35 m. Kot sem rekel, ni bil popoln met. Lahko rečem, da mi je šel moj prvi met v karieri prek 70 m dokaj z lahkoto in s precej rezerve," je prvo polovico tekme opisal Ptujčan.

Njegov četrti met je bil neveljaven. Stahl je začel dokaj skromno zanj, s 63,61 m in prestopom v drugi seriji. Nato je vrgel še 69,99 m in v četrti seriji 70,21 m. Tudi to je bilo premalo za prevzem vodstva, svetovni prvak je nato prestopil, v zadnji pa so mu namerili kar 70,55 m, najboljši izid tekme in sezone na svetu.

Čeh je imel v predzadnji seriji 68,54 m, v zadnji pa je vnovič presegel 70 m, a mu 70,22 m ni zadostovalo za zmago, kljub temu pa je znova dosegel izjemno serijo metov.


"Dolgo sem bil pred Stahlom. Po tekmi mi je rekel, se je komaj zbudil, ko sem vrgel 70 m, in potem sva se sama igrala do konca. Metala sva res daleč. Stahl je imel en met krepko prek 70, a je prestopil. Dejal mi je tudi, da še ni imel tekme, ko bi kdo drug vrgel prek 70 m. Najprej je v zadnji seriji to uspelo njemu, potem pa tudi meni. A spet mi je 20 cm manjkalo, da bi ga prvič premagal," je pojasnil Čeh.

Ostali tekmeci so bili precej za obema ta čas najboljšima metalcema diska na svetu. Šved Simon Pettersson, četrti na EP 2018 v Berlinu, je bil tretji s 67,39 m. Četrti je bil Nemec Christoph Harting, olimpijski zmagovalec leta 2016 v Riu de Janeiru, dosegel je 63,63 m. Peto mesto je dosegel z 62,69 m Gudni Valur Gudnason, ki je lani z 69,35 m postavil islandski rekord. Šesti je bil s 57,85 m Južnoafričan Frantz Kruger, tretji na OI leta 2000 v Sydneyju, ki sedaj nastopa za Finsko.

"Bilo je izjemno veliko gledalcev, veliko ploskanja in spodbujanja, tako da bilo danes res lepo tekmovati. Ostali so precej zaostali, tudi olimpijskega zmagovalca sem znova premagal. Mu v tej sezoni ne gre najbolj, poleg tega je od njegovega olimpijskega zmagoslavja minilo že skoraj pet let," je dodal Čeh.

Prvi nastop na tujem v tej sezoni je opravil konec prejšnjega tedna, ko je prepričljivo zmagal na ekipnem evropskem prvenstvu v Stari Zagori in ugnal tudi aktualnega evropskega prvaka iz Litve Andriusa Gudziusa. Tega tokrat ni bilo na Finskem.

V začetku julija bo Čeh tekmoval na mitingih diamantne lige v Oslu in Stockholmu, kjer bo nastopil celoten svetovni vrh v metu diska. Pred olimpijskimi igrami v Tokiu bo nastopil še med 8. in 11. julijem v estonskem Tallinnu, kjer bo branil zlato z EP do 23 let, ki ga je osvojil leta 2019 v Gävleju na Švedskem.

"Do Osla, kjer bo tekma 1. julija, se bom pripravljal v Tallinnu, kjer živi moje dekle Anna Maria Orel, metalka kladiva. Tam bom imel možnost, da bom prvič treniral na stadionu, ki bo gostil EP do 23 let. Tako bo to lepa priložnost tudi za sklepne priprave za OI na Japonskem," je napovedal Čeh.

Značke: atletika, rekord

Članki iz rubrike