Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

(jz)
(jz)
0 26.01.2021 17:34:08

Kraljica v polnem razmahu

Jakob Demšar
USC
Po vsem svetu so se začela dvoranska tekmovanja v kraljici športov, ta konec tedna se bodo začela tudi v Sloveniji. Na tekmah v ZDA in tudi v Evropi so bili zabeleženi izjemni dosežki, saj sta bila dosežena že dva dvoranska svetovna rekorda.

Atletinja ljubljanske Olimpije Joni Tomičić Prezelj je v soboto ponovno nastopila na mitingu v Valencii. Spet je osvojila tretje mesto, vendar tokrat v teku na 60 metrov z ovirami. Razdaljo je pretekla v času 8,48 sekunde. Njen osebni rekord iz leta 2019 znaša 8,34 s, norma za nastop na evropskem dvoranskem prvenstvu v Torunu pa 8,25 s. Zmagala je domačinka Xenia Banch Sole (8,22).

Filip Jakob Demšar, ki študira fiziko na državni univerzi zvezne države Južna Karolina v ZDA, je na dvoranskem mitingu v Columbii v teku na 60 m ovire zasedel peto mesto (8,13). V kvalifikacijah je tekel 7,94 sekunde, čeprav s tehničnim nastopom ni bil zadovoljen; zmagal je Rasheem Brown (7,77).

"Kvalifikacije so bile sicer zelo dobre, blizu sem bil osebnemu rekordu, bi pa lahko nastopil bolje, saj sem v finalu prek prvih treh ovir tekel bolje, potem pa sem zadel tekmeca z roko in izgubil ritem. Še večje težave sem imel pred finalnim startom. Tik pred njim sem na ogrevanju padel na drugi oviri in sem tekel popraskan in krvav po telesu," je pojasnil najboljši slovenski atlet na visokih ovirah ta čas. Demšar je 17. januarja z osebnim rekordom 7,86 sekunde izpolnil normo za nastop na dvoranskem evropskem prvenstvu marca v poljskem Torunu.



Vrhunsko

Američan Ryan Crouser je na odprtju ameriške atletske lige v Fayettevillu kroglo sunil 22,82 metra in postavil svetovni dvoranski rekord. Olimpijski prvak je dozdajšnji rekord rojaka Randyja Barnesa izpred 32 let popravil za 16 centimetrov, Barnes pa še vedno ostaja rekorder na odprtem, s tem ko je leta 1990 v Los Angelesu kroglo sunil 23,12 metra. »Kar dober začetek sezone,« se je smejalo Crouserju: »Dolgo je trajalo, da smo se vrnili na normalna tekmovanja. Pri prvem sunku sem bil zelo nervozen, toda čutil sem, da imam ogromno energije. Vedel sem, da imam v sebi nekaj velikega.«

Odličen dosežek je uspel tudi svetovnemu prvaku Grantu Hollowayu, ki je v teku na 60 metrov z ovirami zmagal z izenačenim ameriškim rekordom 7,35 sekunde. Američan Fred Kerley je s časom 45,03 sekunde zmagal v teku na 400 metrov, Trayvon Bromell pa je bil s časom 6,48 sekunde sekunde najhitrejši v teku na 60 metrov.

Na skakalnem mitingu v Moskvi je svetovna prvakinja v skoku v višino Marija Lasickene preskočila letvico na 200 centimetrih, na 203 pa je bila neuspešna. Med moškimi je bil s preskočenimi 231 centimetri najboljši Mihael Akimenko.

Sezono so začeli tudi na Novi Zelandiji. V Hastingsu je Tom Walsh kroglo sunil 20,78 metra, med dekleti pa je dvakratna olimpijska in štirikratna svetovna prvakinja Valerie Adams slavila s sunkom, dolgim 18,34 metra.

Po 15 mesecih se je na tekmovanja vrnila tudi nemška suvalka krogle, 35-letna Christina Schwanitz, ki je na mitingu v Chemnitzu zmagala s sunkom 19,11 metra. »Ne morem se pritoževati nad metom prek 19 metrov po tako dolgem času brez tekmovanj,« je dejala Schwanitzova. Na mitingu v Pragi je Čeh Tomas Stanek kroglo sunil 21,48 metra, v Leverkusnu pa je na 60 metrov odlično tekla domačinka Tatjana Pinto (7,18), medtem ko je v Chemnitzu Rebekka Haase zmogla 7,26 sekunde.

Prejšnji teden pa je na mitingu v kraju Clermont-Ferrand v Franciji Hugues Fabrice Zango iz Burkine Faso postavil nov svetovni dvoranski rekord v troskoku. Kot prvi v zgodovini je v dvorani preskočil 18 metrov, povsem natančno 18,07 m. S tem je izboljšal dosežek svojega trenerja, Francoza Teddyja Tamghoja, ki je na evropskem dvoranskem prvenstvu 2011 v Parizu skočil 17,92 m. Bronasti s svetovnega prvenstva in afriški rekorder na odprtem in v dvorani je prvič v karieri preskočil magično mejo za troskokaše; do zdaj je bil njegov osebni rekord 17,77 m. Sedemindvajsetletni atlet je z dosežkom na mitingu postal šele sedmi človek s preskočenimi 18 metri. Svetovni rekord, 18,29 metra, je 1995 v Göteborgu postavil Britanec Jonathan Edwards, v klubu 18+ pa so še Američani Christian Taylor (18,21), Will Claye (18,14) in Kenny Harrison (18,09), Kubanec Pedro Pablo Pichardo (18,08) ter trener Zanga Teddy Tamgho (18,04).

Začetek domače sezone

V soboto, 30. januarja, se bo uradno začela tudi domača atletska sezona. Načrtovano je bilo sicer, da se bo začela prej, toda zaradi omejitvenih ukrepov vlade tekmovanj v mlajših kategorijah ne bo. Atletska zveza Slovenije pa je uvedla dve dvodnevni tekmi (30. in 31. januarja ter 6. in 7. februarja) kot kvalifikacije za državno prvenstvo v dvorani, ki bo sicer 13. in 14. februarja. Vse tekme bodo seveda v edini slovenski dvorani s krožno stezo, v Češči vasi pri Novem mestu. Na vseh omenjenih tekmovanjih bodo na sporedu vse dvoranske discipline, pravico nastopa pa imajo atleti in atletinje letnika 2006 in starejši, ki so registrirani po pravilih Olimpijskega komiteja Slovenije (ima vsaj en nastop na uradnem tekmovanju za državno reprezentanco).

Značke: mitingi, prezelj, demsar

Članki iz rubrike