Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

(pk)
(pk)
0 22.12.2020 12:42:03

Oči že uprte v Los Angeles 2028

Hana Mohar
Matej Macedoni
Hana Mohar prihaja iz Grosupljega, trenira v Atletskem klubu Špela, je varovanka Špele Dizdarević, je pridna v šoli in odlična mlada tekačica. Vas ti atletski začetki na koga spominjajo? Kot bi brali zgodbo Maruše Mišmaš Zrimšek, danes ene najboljših evropskih tekačic. Ni čudno, da je Maruša tudi Hanina velika vzornica.

Komaj 13-letna atletinja je letos navdušila z novim državnim rekordom v teku na 1000 metrov v kategoriji pionirk, mlajših od 14 let. S časom 3:01,30 je nova rekorderka na tej razdalji postala konec septembra v Mariboru: "Po tihem sem upala, da dosežem državni rekord, in to je bil tudi moj cilj v tej sezoni. Še bolj pa sem bila vesela, ker je bil rekord star sedem let in v nogah odlične atletinje Klare Lukan."

Začelo se je z zmagami na šolskih krosih

"Z atletiko sem se prvič srečala na šolskih občinskih krosih. Ker rada tečem in sem bila na šolskih tekmovanjih vedno prva, sem želela svoje tekaške sposobnosti še nadgraditi. Tako sem se oktobra 2018 vpisala v atletsko šolo. Na začetku leta 2019 sem imela prvo državno tekmovanje v dvorani na 600 metrov in že na prvi tekmi sem zmagala. To, da je trenerka Špela v meni videla potencial, mi je dalo še dodatno motivacijo in zagon," se začetkov spominja Hana, ki trenira štirikrat na teden, v treningih pa uživa: "Najbolj mi je všeč družba, da se na treningih zabavamo in težke treninge opravljamo skupaj. Vedno si pomagamo in navijamo drug za drugega."

Za njo je odlična sezona, čeprav se je zaradi karantene začela nekoliko pozneje. "V času karantene sem trenirala bolj individualno, ne na atletski stezi, temveč na poljih. Ker sem imela več časa, so bili moji treningi bolj intenzivni. Imela sem več časa zase, saj je bilo manj dela za šolo. Zdaj je veliko več dela za šolo in manj prostega časa. Tudi zdaj pa treniramo na polju in zaradi ukrepov popolnoma sami, brez trenerke. Z njo se slišiva prek Zooma, kjer naredimo vaje moči in se pogovorimo, kako smo opravili trening. Upam, da bo kmalu minilo in se bomo vrnili na stezo," je povedala učenka Osnovne šole Louisa Adamiča v Grosupljem, ki je v letošnji sezoni izboljšala vse svoje osebne rekorde.

Nastopala je v disciplinah od 60 do 2000 metrov, pa tudi v skoku v daljino, metu vorteksa in pionirskem četveroboju. Prav v vseh disciplinah je izboljšala svoje najboljše dosežke, izstopal pa je že omenjeni rekord v teku na 1000 metrov. Poleg tega je z osebnim rekordom na 800 metrov (2:21,03) zmagala tudi na evropskih otroških igrah v Brnu.

Nekoč tudi na olimpijskih igrah

Pravi, da rada predvsem teče, njena trenerka pa meni, da morata izboljšati hitrost, zato v naslednji sezoni načrtujeta tudi teke na krajši razdalji ter teke čez ovire. Morda bomo kmalu res lahko govorili o naslednici Mišmaševe, rekorderke na 3000 metrov z zaprekami, ki je svojo kariero prav tako začela s tekom na 400 metrov.

A Hana ima pred seboj še veliko treningov in trdega dela, če želi nekoč stopiti v Marušine čevlje, vsekakor pa je na dobri poti. "Že v kratkem si želim nastopiti na kakšni večji tekmi. Moj cilj je priti v slovensko reprezentanco in se udeleževati velikih mednarodnih tekmovanj, tudi olimpijskih iger," je za konec dodala bodoča udeleženka olimpijskih iger leta 2028 v Los Angelesu. Zakaj pa ne? 

Značke: hana-mohar, atletika

Članki iz rubrike