bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

sta
sta
0 06.09.2020 21:42:42

Čeh le za svetovnim in pred evropskim prvakom, drugi izid vseh časov v kopju

Kristjan Čeh
Martin Metelko
Ptujčan Kristjan Čeh je na izjemno močnem atletskem mitingu v Chorzowu na Poljskem zasedel drugo mesto v metu diska z novim izvrstnim metom 66,16 m. Pred njim je bil le Šved Daniel Stahl, aktualni svetovni prvak (67,28 m), za njim pa tretji evropski prvak iz Litve Andrius Gudžius (64,45 m).

Maja Mihalinec je bila peta na 100 m (11,61), Lia Apostolovski šesta v skoku v višino (1,85 m), Anita Horvat pa sedma na 400 m (52,94). 


Nemec Johannes Vetter je v metu kopja z 97,76 m dosegel drugi najboljši izid vseh časov. Pred 27-letnim svetovnim prvakom iz leta 2017 je s svetovnim rekordom le Čeh Jan Železny, ki je 25. maja 1996 v Jeni vrgel slab meter več (98,48 m).

"Uspel mi je zelo dober met in po sredinem spodrsljaju v Novem mestu sem zelo zadovoljen. Nisem veliko pričakoval danes. Poleg tega je bil krog za izmet kar moker. Drselo je, ampak sem se ujel in v tretji seriji mi je uspelo," je dejal Čeh.

Lanski evropski prvak do 23 let je v prvi in drugi seriji ostal brez izida. V tretji se je s 66,16 m povzpel na drugo mesto. Pred njim je bil le Stahl, 66,54 m je vrgel v uvodni seriji, po neveljavnem drugem poskusu pa v tretjem 67,01 m. Čeh je nato nadaljeval s 60,98 in 61,06.

Gudžius, ki do pete serije ni presegel 63 m, je v predzadnji vrgel 64,45 m. Čehu se je tako na tretjem mestu zelo približal, v zadnji pa vrgel 64,39 m in s tem osvojil tretje mesto. Čeh je končal s 60,85, Stahl pa je prav v zadnjem poskusu dosegel daljavo tekme (67,28 m).

"Niti nisem videl Gudžiusa kot kakšno grožnjo, četudi se je približeval. Ni metal na polno zaradi nedavne manjše poškodbe. Tudi sicer tekmujem sam s samo, ne toliko s tekmeci. Malo pa sem imel tudi upanja, da bi zmagal, a sem šel na silo v zadnjih serijah in sem prehiteval mete, nisem jih pravilno zaključeval. Premagal sem sedaj skoraj vse tekmece s svetovnega vrha, ostal je še Stahl, mogoče ga uženem naslednje leto," je še dodal Čeh.

Na 100 m je zmagala Nizozemka Dafne Schippers (11,29), dvakratna svetovna prvakinja in aktualna olimpijska podprvakinja, ki je na evropskih prvenstvih osvojila osem odličij, od tega štiri zlata. Druga je bila Poljakinja Ewa Swoboda (11,34) lanska evropska dvoranska prvakinja na 60 m, tretja pa Švicarka Ajla del Ponte (11,35).

"Super sem startala. Potem pa sem imela podobne težave kot že na prejšnjih tekmah. Proti tekmicam sem izgubljala v srednjem delu. Zadovoljna sem z uvrstitvijo v zelo močni konkurenci, s časom pa ne. Mogoče je tako tudi zaradi precejšnjega mraza, namerili so namreč le 15 stopinj Celzija," je pojasnila Mihalinčeva.

Lia Apostolovski je 1,70, 1,75 in 1,80 zmogla v prvih poskusih, na 1,85 m pa v tretjem skoku in ostala v igri kot zadnja med preostalo šesterico. Letvico so nato postavili na 1,89 m, kar je le tri centimetre manj od državnega rekorda Apostolovske za mlajše članice (1,92 m). Slovenka je letvico v vseh treh poskusih podrla in končala tekmo. Zmagala je Ukrajinka Julija Levčenko (1,92), svetovna podprvakinja leta 2017 v Londonu.

"Preskočila sem 1,85 m, tako da sem z izidom zadovoljna. To je bila odlična izkušnja, saj sem prvič doslej skakala na tako močnem mitingu v tako izvrstni konkurenci," je sporočila Apostolovska. Horvatova pa je ocenila: "S tekom sem zadovoljna. Tu je bilo lepo teči, tudi konkurenca je bila zelo dobra. Startala sem kar solidno, med tekom pa sem se malo izgubila. Mogoče bi lahko tekla hitreje, če bi dobila eno izmed notranjih prog. In seveda, če ne bi bilo zelo mrzlo."

V teku na stadionski krog je zmagala domačinka Justyna Swiety Ersetic (51,33), aktualna evropska prvakinja.

Članki iz rubrike