vesolje ženska Dobra karma

Astrologinja opozarja: bodite pozorni na znake, ...

Ang Rita Svet24.si

Prvi desetkrat na Mount Everestu, zdaj je dočakal...

darko kozelj fb Reporter.si

To je Janšev neznani gasilski tajkun, ki bi rad ...

simona kustec Svet24.si

Kakšen zgled daje ministrica za šolstvo? »Bom ...

20200508-01003789 Necenzurirano

Je Igor Zorčič rešitev za konec janšizma?

Adrijana Ojsteršek Odkrito.si

Adrijana Ojsteršek je Miss Earth Slovenije 2020

janez-marn Njena.si

K Janezu prihajata še dve skriti gostji!

pk
pk
1 11.08.2020 17:54:02

Prihaja prek ovire

FOTO: PETER KASTELIC/AZS
Celjski atlet Matic Ian Guček je letos nase opozoril z dvema državnima rekordoma v teku na 400 metrov z ovirami, ki ju je postavil v kategoriji mlajših mladincev na članski višini ovir.

Najprej je v začetku julija na članskem Atletskem pokalu Slovenije pripravil presenečenje in zmagal s časom 52,88, le dva tedna pozneje pa je na prvenstvu Slovenije za starejše mladince dosežek še popravil, tako da rekord zdaj znaša 52,72. "Treniram že od prvega razreda. Na atletski krožek so me vpisali starši, ki me tudi zdaj podpirajo in me vozijo na tekmovanja ter navijajo. Atletika mi je bila že takoj všeč, tako da o drugih športih sploh nisem razmišljal," se spominja 16-letni Celjan, ki je sprva treniral vse discipline, za tek čez ovire pa se je specializiral v šestem razredu osnovne šole. "Takrat sem prvič preizkusil ovire in mi je šlo, zdaj pa vsako leto vse skupaj le še nadgrajujem. Moja glavna disciplina je tek na 400 metrov z ovirami, na državnih prvenstvih pa običajno tečem tudi na 110 metrov z ovirami. V dvorani, kjer ni moje paradne discipline, se pomerim tudi na 400 metrov brez ovir," je povedal mladi atlet, ki trenira pod taktirko izkušenega Mira Kocuvana starejšega. Na letošnjem državnem prvenstvu za mlajše mladince je tako osvojil dvojno krono, saj je zmagal v obeh disciplinah z ovirami, v daljši preizkušnji pa je državni rekord za mlajše mladince na nižji višini ovir zgrešil zgolj za 12 stotink sekunde.

Dijak gimnazije v Celju – letos je končal drugi letnik, usklajevanje šole in športa pa mu ne povzroča težav – od stadiona Kladivar živi le nekaj minut vožnje s kolesom, ki je njegovo osnovno prevozno sredstvo: "To je gotovo plus, na treningih pa me predvsem veseli, da imamo močno skupino. Skupaj nas je okrog deset, največ pa treniram z Markom Pepelnakom, ki se posveča isti disciplini."

V lanski sezoni je osebni rekord popravil za skoraj štiri sekunde, nastopil pa je tudi na olimpijskem festivalu evropske mladine v Bakuju, kjer je sicer izpadel v kvalifikacijah, a je letos še napredoval in bi na evropskem prvenstvu do 18 let meril precej višje. "Prvenstvo je odpadlo oziroma je prestavljeno na prihodnje leto, ko pa bom žal prestar. Me pa čaka evropsko prvenstvo do 20 let, kjer bom tekmoval z leto starejšimi. Glavni cilj je, da še naprej napredujem in izboljšujem osebne rekorde," je dejal Guček, o katerem bomo v prihodnosti gotovo še slišali.

Članki iz rubrike