Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

jz
jz
0 11.08.2020 17:50:20

Hitra, močna, skočna ...

FOTO: PETER KASTELIC/AZS
Mlada Ljubljančanka LIJA APOSTOLOVSKI je trenutno najboljša slovenska skakalka v višino, saj se Maruša Černjul pobira po poškodbi. Lija je na začetku poletne sezone na mitingu v Slovenski Bistrici skočila nov državni rekord do 23 let, saj ji je uspelo preskočiti letvico na višini 1,92 metra. Zmagala je na vseh domačih tekmah, na katerih je nastopila, njeni skoki pa so se ustalili na višini nekaj pod 190 centimetri.

Lija je seveda hči nekdanjega jugoslovanskega reprezentanta v skoku v višino Saše Apostolovskega, ki je bil do rekordnega skoka Rožleta Prezlja (zdaj Lijinega trenerja) slovenski rekorder z 2,30 metra (19. 7. 1987 v Zagrebu, drugo mesto na univerzijadi).


In Lijina zgodba? "V bistvu sem v atletiki poskusila kar vse discipline, potem pa sem dobila občutek, da mi je skok v višino pisan na kožo, in sem pri tej disciplini ostala," je dejala Lija, ki je pred kratkim dopolnila 20 let. Nadaljevala je torej družinsko tradicijo. »Zagotovo je bil pomemben tudi vpliv družine, toda odločila sem se sama. Enostavno sem v skoku v višino najbolj napredovala.«

Lija hoče biti med najboljšimi, tako kot je bil njen oče Saša. Če bo hotela preskočiti državni rekord, bo morala prebiti magično mejo dveh metrov. "Vsak športnik mora biti toliko ambiciozen, da si želi vrhunske rezultate, da si želi rekorde. Taka sem tudi jaz, ne glede na to, kaj je dosegel moj oče," se je nasmejala Lija, ki v družini ne tekmuje in se ne primerja z očetovimi rezultati. "Ne tekmujeva med seboj. Moj oče me podpira." Vedno pa je tako, da otroci želijo preseči svoje starše, kar je za slednje po navadi dobrodošlo, za otroke pa kar nekakšno breme. "S tem se ne obremenjujem, a je vseeno to neke vrste motivacija. Tako moj oče kot moj trener sta skakala zelo visoko. Oba sta skočila slovenski rekord," je razmišljala Lija, ki je na začetku sezone kar malce presenetljivo skočila tako visoko. "Niti nisem bila presenečena. Tudi pozimi sem bila blizu višine 1,90 metra in sem vedela, da sem sposobna skočiti prek te meje. Potem pa sem to potrdila," je bila zadovoljna Lija, ki ima seveda še precej rezerv oziroma stvari, ki jih lahko izboljša. "Največ rezerve imam v tehniki. Mislim, da sem dovolj hitra, močna in skočna, kar pa moram seveda izkoristiti," je dejala Lija, ki je življenje posvetila atletiki, motivacijo pa črpa pri skakalkah, ki so šle prek dveh metrov. "Zame so izziv tako centimetri kot velike tekme. Na prvem mestu verjetno centimetri, s centimetri pa pride tudi uspeh na velikih tekmah," je zaključila Lija, ki verjame, da je ključ do uspeha popolna osredotočenost in predanost na treningih. Višine potem že pridejo.

Članki iz rubrike