atletinja, tekačica, atletika, tekaška steza Svet24.si

VIDEO: Beloruske oblasti v Tokiu "ugrabile" svojo ...

rjavi medved Svet24.si

Opažen medved, policisti odsvetujejo, da zahajate...

bilal - reuters Svet24.si

500 dni s svojimi telesi ščitile svojo reko pred...

jansa tonin pivec podobnik FB Reporter.si

Satelitske stranke SDS: kdo lahko Janši omogoči ...

janez-janša, sds Necenzurirano

Inšpektorji nad SDS zaradi tabora v Bovcu #foto

intuicija, videnje Dobra karma

Od 2. do 29. avgusta se bodo z neba vsuvale ...

spela groselj Njena.si

Špela Grošelj presenetila z novo podobo

STA
STA
0 06.07.2020 08:32:56

V Ljubljani najboljši izid sezone NA SVETU in nov DRŽAVNI REKORD! Ste ga videli? (video)

Reuters
Tina Šutej (Kladivar) je drugi dan atletskega pokala Slovenije (APS) v Ljubljani v skoku s palico dosegla najboljši izid sezone na svetu in nov državni rekord, preskočila je 4,75 m. Evropski prvak do 23 let Kristjan Čeh (Ptuj) je v metu diska zmagal s 65,27 m, Neja Filipič (Mass) pa v skoku v daljino (6,4 m).

Šutejeva je na prostem največ, 4,73 m, skočila 15. septembra lani v Velenju, centimeter več (4,74 m) pa za dvoranski in absolutni rekord pa 23. februarja letos v Clermont Ferrandu. Vse višine je tokrat zmogla v prvih poskusih, razen 4,80 m, ko je letvico trikrat podrla.

Doslej je bila prva po izidih sezone Švedinja Michaela Meijer, ki je 4,72 m skočila 27. junija.

Dvojne posamične zmage na APS so zabeležili člani Massa Neja Filipič (daljina, troskok), Maja Mihalinec (100 in 200 m), Klara Lukan (3000 in 5000 m), Maruša Mišmaš Zrimšek (800 in 1500 m), Nick Kočevar (100 in 200 m), članica Velenja Agata Zupin (400 in 400 m ovire), Ptujčanka Veronika Domjan (disk, krogla), in zastopnik celjskega Kladivarja Jan Kokalj (1500 in 3000 m).

Ekipno je v obeh konkurencah zmagal ljubljanski Mass, ki je tudi pripravil tekmovanje v nočnih urah pod reflektorji. Prav v zadnji disciplini, štafeti 4 x 400 m, so člani Massa s 3:10,51 sekunde postavili nov klubski državni rekord, prejšnji je bil Olimpijin (3:11,78) še iz leta 1998.

Prv ob koncu tekmovanja, ko so bile na programu le štafete je zablestela Šutejeva. To je bila njena prva tekma v sezoni, ker njene discipline ni bilo na prejšnjih mitingih, saj vsi stadioni nimajo blazin in tekmovališča za njeno disciplino, ter se na svoji prvi tekmi v sezoni izstrelila v svetovni vrh. Tako kot Mihalinčeva in Mišmaš Zrimškova že ima normo za olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu. Tako se bo lahko v miru pripravljala na največje tekmovanje v 2021.


Čeh se tokrat sicer ni približal svoji rekordni razdalji 68,75 metra, a ga ni zmotil niti padec v krogu za izmet med tekmo, ki jo je končal, kot je napovedal, v mejah 65 m. Pozornosti je bil deležen tudi obetavni 16-letni skakalec v višino Sandro Jeršin Tomassini, ki je z 2,21 m izboljšal državni rekord za starejše mladince, ki si ga je delil še s tremi skakalci.

Maja lani je s komaj 15 leti preskočil neverjetnih 2,20 m ter se prebil v sam svetovni vrh mladih, ki pa v tej kategoriji v svetovnem merilu ne tekmujejo. Letos pozimi pa je na svojem prvem nastopu v Češči vasi osvojil članski dvoranski naslov, ko je prvič lahko tekmoval v najvišji konkurenci. Že januarja je imel težave s poškodbo pete.

Medtem ko je bila zmagovalka, Mihalinčeva, na pol stadionskega kroga praktično znana vnaprej, pa je bil bolj negotov razplet na dva. Mišmaš Zrimšek (2:05,86) je le za dobra dva metra ugnala Jernejo Smonkar (Velenje).

Nick Kočevar (Mass) je po sobotni zmagi na 100 m slavil na še enkrat daljši razdalji v odsotnosti nekoliko poškodovanega Luke Janežiča (Kladivar). Kočevarja pa čaka še bitka za "atletsko državljanstvo". Svetovna atletika je namreč dovolila njegov nastop za Slovenijo šele tri leta po njegovem zadnjem nastopu leta 2019 za Nemčijo, državo njegovega rojstva. Na pritožbo slovenske zveze bo Svetovna atletika odgovorila v naslednjih dveh tednih.

V metu kladiva je Barbara Špiler (Brežice) za svoje tretje slavje v sezoni s 65,63 m v zadnji seriji vnovič ugnala Claudio Štravs (Mass, 59,15 m). Zupinova je na nizkih ovirah v zadnjih 200 m zapravila veliko prednost (57,75) in se je morala v samem zaključku potruditi, da je ni ugnala Aneja Simončič (Mass, 58,15).

Tekmovanje je štelo tudi za ligo Telekom Slovenije;, naslednja tekma te serije slovenskih tekmovanj bo 16. julija s 15. memorialom Matica Šušteršiča in Patrika Cvetana, prav tako v slovenski prestolnici.

Značke: atletika, pokal, slovenija

Članki iz rubrike