Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

STA
STA
0 13.01.2020 17:33:04

Sodišče prestavilo sodbo nekdanjemu predsedniku IAAF Diacku

Lamine Diack
Profimedia
Senegalec Lamine Diack je v vlogi predsednika Mednarodne atletske zveze IAAF med letoma 1999 in 2015 svetovno atletiko pripeljal na najnižjo točko v zgodovini tega športa. Zdaj 86-letnemu Afričanu, ki je že štiri leta v hišnem priporu, bi se moralo danes v Parizu končno začeti sojenje zaradi obtožb korupcije, a ga je sodišče prestavilo na junij.

Diack je obtožen, da je sprejel milijone dolarjev podkupnine in s tem prikril pozitivne ruske dopinške teste, obtožnica francoskega tožilstva pa je dolga kar 90 strani.

Predsedujoči sodnik je dejal, da sodišče potrebuje več časa, da bo pregledalo pričanje Diackovega sina in soobtoženega, Pape Massate Diacka, nekdanjega marketinškega svetovalca krovne svetovne atletske zveze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilec Arnaud de Laguiche je dejal, da so Diackovo pričanje prejeli šele v ponedeljek, zato niso imeli časa na za njegovo preučitev ne za deljenje informacij z drugimi stranmi.

Zdaj bo sojenje najverjetneje potekalo med 3. in 22. junijem.


Obtožbe na račun obeh senegalskih športnih funkcionarjev so sicer hude. Skupaj naj bi poskrbela, da je Papa Massata Diack v času očetovega predsednikovanja obogatel v vlogi marketinškega svetovalca. A vsaj za zdaj ga roka pravice še ni dohitela, saj mirno živi v Senegalu. Čeprav ga preko tiralice išče tudi Interpol, Senegal zavrača vse pozive za izročitev.

So pa Diacka mlajšega glede obtožb proti njemu in očetu novembra zaslišali v Dakarju v ločeni senegalski preiskavi, je izvedel AFP.

Med drugim je Diack mlajši osumljen, da je za 450.000 evrov izsiljeval nekdanjo rusko maratonko Lilijo Šobuhovo, ki naj bi si kupila nastop na olimpijskih igrah v Londonu 2012. Po plačilu so na IAAF poskrbeli, da v javnost ni prišel njen pozitiven dopinški vzorec.

Papa Massata Diack naj bi dejavno sodeloval tudi pri kupovanju glasov ob glasovanju za prireditelja olimpijskih iger, ki sta jih dobila Rio de Janeiro 2016 in Tokio 2020. Njegov oče je bil dolgo član Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). Preiskovalci obema Diackoma očitajo tudi, da je imelo podjetje Pape Diacka milijonske prilive ob izboru Dohe za svetovno prvenstvo v atletiki.

Škandal je vodil do izključitve Rusije s številnih mednarodnih tekmovanj med letoma 2011 in 2015, v svetu atletike pa ruski športniki še vedno na mednarodnih tekmovanjih lahko nastopajo le pod nevtralno zastavo, predlog Svetovne protidopinške agencije Wade o vnovični izključitvi z OI pa je zdaj na Mednarodni športni arbitraži v Lozani.

Značke: atletika, korupcija, sodba

Članki iz rubrike