Manca Špik Dobra karma

Manca Špik s hčerko preseljena na povsem ...

mleto-mešano-meso Svet24.si

Pozor, to mleto meso, ki se morda skriva v vašem ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Dejan Židan in Tanja Fajon Svet24.si

Židan ob odstopu: "Prišel je čas, da slovensko ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Soraja 2 Odkrito.si

Torbica za 3.000 evrov in še kaj!

Mijo Matić Njena.si

Takole po karanteni uživa sanjski Mijo

STA
STA
0 13.01.2020 17:33:04

Sodišče prestavilo sodbo nekdanjemu predsedniku IAAF Diacku

Lamine Diack
Profimedia
Senegalec Lamine Diack je v vlogi predsednika Mednarodne atletske zveze IAAF med letoma 1999 in 2015 svetovno atletiko pripeljal na najnižjo točko v zgodovini tega športa. Zdaj 86-letnemu Afričanu, ki je že štiri leta v hišnem priporu, bi se moralo danes v Parizu končno začeti sojenje zaradi obtožb korupcije, a ga je sodišče prestavilo na junij.

Diack je obtožen, da je sprejel milijone dolarjev podkupnine in s tem prikril pozitivne ruske dopinške teste, obtožnica francoskega tožilstva pa je dolga kar 90 strani.

Predsedujoči sodnik je dejal, da sodišče potrebuje več časa, da bo pregledalo pričanje Diackovega sina in soobtoženega, Pape Massate Diacka, nekdanjega marketinškega svetovalca krovne svetovne atletske zveze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilec Arnaud de Laguiche je dejal, da so Diackovo pričanje prejeli šele v ponedeljek, zato niso imeli časa na za njegovo preučitev ne za deljenje informacij z drugimi stranmi.

Zdaj bo sojenje najverjetneje potekalo med 3. in 22. junijem.


Obtožbe na račun obeh senegalskih športnih funkcionarjev so sicer hude. Skupaj naj bi poskrbela, da je Papa Massata Diack v času očetovega predsednikovanja obogatel v vlogi marketinškega svetovalca. A vsaj za zdaj ga roka pravice še ni dohitela, saj mirno živi v Senegalu. Čeprav ga preko tiralice išče tudi Interpol, Senegal zavrača vse pozive za izročitev.

So pa Diacka mlajšega glede obtožb proti njemu in očetu novembra zaslišali v Dakarju v ločeni senegalski preiskavi, je izvedel AFP.

Med drugim je Diack mlajši osumljen, da je za 450.000 evrov izsiljeval nekdanjo rusko maratonko Lilijo Šobuhovo, ki naj bi si kupila nastop na olimpijskih igrah v Londonu 2012. Po plačilu so na IAAF poskrbeli, da v javnost ni prišel njen pozitiven dopinški vzorec.

Papa Massata Diack naj bi dejavno sodeloval tudi pri kupovanju glasov ob glasovanju za prireditelja olimpijskih iger, ki sta jih dobila Rio de Janeiro 2016 in Tokio 2020. Njegov oče je bil dolgo član Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). Preiskovalci obema Diackoma očitajo tudi, da je imelo podjetje Pape Diacka milijonske prilive ob izboru Dohe za svetovno prvenstvo v atletiki.

Škandal je vodil do izključitve Rusije s številnih mednarodnih tekmovanj med letoma 2011 in 2015, v svetu atletike pa ruski športniki še vedno na mednarodnih tekmovanjih lahko nastopajo le pod nevtralno zastavo, predlog Svetovne protidopinške agencije Wade o vnovični izključitvi z OI pa je zdaj na Mednarodni športni arbitraži v Lozani.

Značke: atletika, korupcija, sodba

Članki iz rubrike