mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 15.11.2019 21:39:21

Mihalinčeva in Janežič najboljša slovenska atleta leta (dopolnjeno)

Reuters
Maja Mihalinec (Mass Ljubljana) in Luka Janežič (Kladivar Celje) sta bila v tradicionalni anketi Atletske zveza Slovenije (AZS) izbrana za najboljša slovenska atleta leta. Na podelitvi priznanj v Novem mestu je Janežič priznanje dobil tako kot lani, po letu 2015 pa je Mihalinčeva ponovno osvojila prvo mesto.

Podelili so tudi plakete, zlati sta dobila Marija Šestak in Tomo Šarf, ta za 40 let dela v gorskih tekih. Šestakova pa je letos v Dohi zaradi dopinga tekmic naknadno odbila bronasto medaljo za nastop v troskoku na svetovnem prvenstvu leta 2007.

"Moja tekma je trajala kar deset let, še sedaj me noge bolijo. Ne vem, kako bi bilo, če bi medaljo dobila že tedaj v Dohi, a to nima pravega pomena razglabljati, kolajna je zdaj moja," je povedala Šestakova.

"Ponovno smo se zbrali v dolenjski prestolnici, kjer smo prejšnjo zimo imeli prve tekme na državnem prvenstvu v krožnih tekih v novi pokriti dvorani. Zbrali smo se na osrednji prireditvi dnevov slovenske atletike. Razen evropskega prvenstva v krosu so za nami že vsi pomembni atletiki dogodki. Zelo malo je manjkalo na EP v dvorani v Glasgowu, da bi Luka Janežič osvojil odličje, Tina Šutej, Maruša Mišmaš in Maja Mihalinec so kot za stavo dosegale osebne rekorde," je uvodoma povedal predsednik AZS Roman Dobnikar.

Dodal je: "Z mladinskih tekmovanj smo se kot po pravilu vračali z medaljami. Na SP v Dohi smo imeli tri uvrstitve v finale, kar je med več kot 200 državami na svetu za nas lep dosežek. Na ekipnem EP smo bili drugi in nam ni veliko manjkalo, da bi napredovali v prvo ligo. V AZS pa smo ponovno uvedli atletsko ligo kot najvišjo raven slovenskih tekmovanj."

Luka Janežič je marca letos na 400 m na evropskem dvoranskem prvenstvu v Glasgowu osvojil četrto mesto in bil kot favorit za odličja zelo razočaran. Maja Mihalinec pa je tam presenetljivo nastopila v finalu na 60 m s časom s časom 7,21, kar je njen osebni rekord, zasedla šesto mesto.

Pozimi je Janežič na dvoranski svetovni seriji osvojil skupno tretje mesto, nato pa je imel slabšo poletno sezono in po mučnih zapletih, ko je že odšel na dopust, vendarle odšel na svetovno prvenstvo v Doho s povabilom. V prvem krogu kvalifikacij kje s skupno 33. izidom ostal daleč od polfinala.

Maja Mihalinec se na SP v katarski prestolnici sicer ni uvrstila v finale na 200 m, ima pa njeno 12. mesto v zelo ostri in široki konkurenci sprinta finalni lesk. Devetindvajsetletna Mozirjanka je bila v polfinalu 12. (22,81), v kvalifikacijah pa 11. z osebnim rekordom (22,78) in normo za olimpijske igre v Tokiu 2020.

Obenem je na 100 m le za stotinko zgrešila polfinale in bila na 25. mestu. Na evropskih igrah je osvojila zlato, prav tako na vojaških igrah, kjer je bila Maruša Mišmaš srebrna.



"Po poškodbah nisem obupala. Imela sem motivacijo, saj sem vedela, da še nisem naredila vsega. Zahvala gre tudi trenerju Srdjanu Djordjeviću, moji družini in zaročencu Luki Zidarju. Sedaj je že pred mano naslednji cilj, olimpijske igre v Tokiu, kjer imam že postavljen zase izid, ki ga želim doseči," je povedala Mihalinčeva po izjemni sezoni in vrnitvi po težki poškodbi.

"Posnetka nastopa v Glasgowu si nisem velikokrat pogledal. Ko zgubiš medaljo v zadnjih centimetrih teka, je težko. Sem se pobral, ne manjka mi motivacije, da nadoknadim majhen zaostanek. Zmanjkali sta mi dve stotinki do brona, kar je še vedno velik dosežek. A cilj za EP prihodnje leto ostaja enak, zmagovalne stopničke," je omenil Janežič.

Ter se še dopolnil: "Čeprav sem visoko na svetovni lestvici za OI, pa je cilj norma, da si zagotovo priborim nastop." Njegov trener Rok Predanič pa je še bolj jasno postavil cilje naslednje sezone. "Če je cilj Janežiča medalja na EP v Parizu, je moj finale na OI v Tokiu."

Slednji je v glasovanju dobil 263 točk, drugi je bil aktualni evropski mlajši članski prvak v metu diska Kristjan Čeh (Ptuj, 218), tretji pa metalec kladiva Nejc Pleško (Olimpija, 60). Mihalinčeva je osvojila 201 točko, druga je bila slovenska rekorderka v skoku s palico Tina Šutej (Kladivar, 170), tretja pa Maruša Mišmaš (Mass, 158).

Med mlajšimi člani sta bila prva Čeh (291) in Agata Zupin (Kamnik, 292), med starejši mladinci Jan Vuković (Kladivar, 222) in Klara Lukan (Mass, 290), evropska mladinska prvakinja na 10.000 m.

Prvo mesto med mlajšimi mladinci sta osvojila Vid Botolin (Kladivar, 254) in Manca Starašinič (Mass, 214), med pionirji pa tako kot lani skakalec v višino Sandro Jeršin Tomassini (Mass, 276), ki je z 2,20 m v skoku v višino postavil najboljši izid na svetu med pionirji, in Katjuša Jordan Nadižar (AKK, 139).

Za najboljši klub so ponovno izbrali ljubljanski Mass, priznanje AZS pa je dobil novomeški klub Krka, ki je po odprtju prve krožne pokrite steze pri nas organizator vseh dvoranskih prvenstev.

Najboljši trener leta je Tevž Korent, ki med drugim vadi Marušo Mišmaš in Klaro Lukan, med veterani sta bila prva Marjeta Čad in Albert Šoba, ki je tudi gonilna sila Massa.

Članki iz rubrike