Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 03.06.2019 20:24:46

Semenya lahko nastopa brez omejitev Iaaf

Profimedia
Potem ko južnoafriški atletinji Caster Semenyi v boju z novimi pravili krovne zveze Iaaf ni uspelo na športnem arbitražnem sodišču (Cas) v Lozani, je danes dobila sodno bitko na švicarskem vrhovnem sodišču. To je odločilo, da tekačica lahko nastopa na tekmovanjih brez umetnega zniževanja hormona testosterona, kot je zahtevala Iaaf.

Švicarsko vrhovno sodišče je s tem začasno izpodbilo odločitev Casa, ki je dalo prav zvezi Iaaf. "Hvaležna sem švicarskemu sodnemu sistemu za takšno odločitev. Upam, da bom zdaj lahko spet tekla svobodno in brez omejitev," je sporočila olimpijska prvakinja v teku na 800 metrov.

Njen odvetnik Gregory Nott je dejal, da bo zdaj atletinja lahko nastopila na tekmovanjih, na katerih pred tem zaradi pravil Iaaf ni smela; obenem ima po odločitvi vrhovnega sodišča krovna atletska zveza do 25. junija čas za pojasnilo, zakaj bi Semenya morala upoštevati njeno pravilo. V taboru Semenye v Švici, kjer so se po pravni poti borili za njene pravice, so še poudarili, da gre pri tej odločitvi tudi za pomemben korak pri zaščiti pravic atletinj, ki bi lahko vplival na podobne primere.

V začetku maja je Mednarodno športno razsodišče zavrnilo tožbo dvakratne olimpijske prvakinje v teku na 800 metrov in Južnoafriške atletske zveze glede novih pravil Mednarodne atletske zveze.


Atletinja je na Casu tožila Iaaf in spodbijala pravilo, ki določa maksimalno količino testosterona za tekačice na srednje proge. To določa, da ženske na tekmi lahko nastopijo na srednjih progah le, če v krvi nimajo več kot pet nanogramov testosterona na liter krvi. Obenem pravilo atletinjam nalaga, da morajo v določenem obdobju, gre za najmanj pol leta, znižati vrednost, denimo z jemanjem hormonskih kontracepcijskih sredstev.

Atletinja pa na sodišču ni bila uspešna, Cas je sicer pravilo o hiperandragonizmu označil za diskriminatorno, a dodal, da je glede na predložene dokaze taka diskriminacija nujna, smiselna in sorazmerna, saj pomaga Iaafu pri ohranjanju skladnosti ženske atletike na tekmovanjih, deljenih glede na spol.

Semenya je zablestela pred desetletjem, po vrsti odličnih izidov pa je Iaaf zahtevala, da Južnoafričanka opravil test spola in vrsto pregledov pri različnih specialistih: ginekologu, endokrinologu, psihologu, specialistu interne medicine in specialistu za spol.

Zaradi številnih nejasnosti je bila kasneje za 11 mesecev suspendirana. Leta 2010 pa se je vrnila na atletske steze, potem ko je bilo potrjeno, da so njeni dopinški izidi naravnega izvora, saj gre pri atletinji za svojevrstno deformacijo in ima namesto jajčnikov testise.

Značke: atletika, sta

Članki iz rubrike