janez janša Dobra karma

Janez Janša: hladen je le na videz, v resnici ...

ženska, spodnjice Svet24.si

Spoštuj in ljubi svojo češpljo: o orgazmih in ...

cerar pocivalsek sarec bobo Reporter.si

Počivalšek okrivil Šarca: Neustrezen način ...

revščina Svet24.si

Položaj Slovenca: lani smo živeli malo bolje

rok furlan xx Necenzurirano

Bankrot Roka Furlana: prijava proti upravitelju ...

Adi Smolar Njena.si

Kaj se dogaja z zaljubljenim Adijem Smolarjem?

hana Njena.si

Sanjski moški: Hana po hujšanju povsem drugačna

STA
STA
0 02.05.2019 14:07:06

Južnoafriška zveza razmišlja o pritožbi na razsodbo primera Semenya

Južnoafriška atletska zveza razmišlja o pritožbi na razsodbo primera dvakratne olimpijske zmagovalke v teku na 800 metrov Caster Semenya. Mednarodno športno razsodišče (Cas) je v sredo zavrnilo pritožbo Semenye glede novih pravil Mednarodne atletske zveze (Iaaf), ki določa maksimalno količino testosterona za tekačice na srednje proge.

Zveza je navedla, da je "pravilo Iaaf diskriminatorno" in razmišlja o pritožbi, ki jo mora vložiti na švicarsko zvezno sodišče v roku 30 dni.

Cas je prav tako pravilo o "hiperandragonizmu" označil za diskriminatorno, a dodal, da je glede na predložene dokaze taka diskriminacija nujna, smiselna in sorazmerna, saj pomaga Iaafu pri ohranjanju delitve na "žensko in moško" atletiko na tekmovanjih.


Atletinja je na Casu tožila Iaaf zaradi novega pravila, ki določa, da ženske lahko na tekmah med 400 m in miljo (1609 m) nastopijo le, če v krvi ni več kot pet nanogramov testosterona na liter krvi. Obenem pravilo atletinjam nalaga, da morajo v določenem obdobju, gre za najmanj pol leta, znižati vrednost testosterona z jemanjem hormonskih zdravil, denimo kontracepcijskih sredstev.

Semenya je zablestela pred desetletjem na svetovnem prvenstvu z zmago na 800 m v Berlinu. Zaradi številnih nejasnosti je bila kasneje za 11 mesecev suspendirana. Leta 2010 pa se je vrnila na atletske steze, potem ko je bilo potrjeno, da so njeni dopinški testi naravnega izvora, saj gre pri atletinji za svojevrstno deformacijo z višjo vsebnostjo moškega spolnega hormona, kot je sicer običajno pri ženskah; testi sicer nikoli niso bili javno objavljeni.

Nova pravila Iaaf bodo tako po razsodbi Casa stopili v veljavo 8. maja ter bodo tako med drugim veljala tako na letošnji diamantni ligi kot tudi na svetovnem prvenstvu, ki bo v Dohi med 27. septembrom in 6. oktobrom.

Značke: atletika, ženske, zveza

Članki iz rubrike