favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 26.04.2018 19:44:49

IAAF sprejela novo klasifikacijo za določitev ženskega spola

Mednarodna atletska zveza (IAAF) je sprejela novo klasifikacijo za določitev ženskega spola za teke od 400 m do ene milje ter mnogoboj. Na prvem mestu mora biti ta oseba po zakonu priznana kot ženska ali transpolna oziroma temu enakovredna oseba, poleg tega pa mora imeti tudi ustrezno nizko raven testosterona.

Tekmovalka mora znižati raven testosterona v krvi na manj kot pet nanomolov na liter v neprekinjenem obdobju najmanj pol leta (na primer s hormonskimi terapijami), ta raven pa mora ostati pod pet tudi v času tekmovanj in izven tekmovalnega obdobja, ko želi zaradi kontrol ostati v tekmovalnem procesu.

Nova pravila za udeležbo na tekmovanjih ter za priznanje rekordov bodo stopila v veljavo 1. novembra letos.

"Kot mednarodna zveza moramo zagotoviti enakovredne pogoje za tekmovanja za vse. Kot številni drugi športi si želimo ohraniti dve vrsti tekmovanj, za moške in za ženske, zato morajo biti tudi jasna pravila, kdo lahko v kateri izmed njih nastopi. Raziskave so pokazale, da moški spolni hormon testosteron, tisti, ki ga proizvaja telo ali pa je vanj pride umetno, znatno poveča tekmovalne dosežke v ženski atletiki. Pravila, ki smo jih postavili, so sprejeta zaradi tega, da izenačimo pogoje za vse," je dejal predsednik IAAF Sebastian Coe.



Študija IAAF in Svetovne protidopinške agencije Wade je namreč pokazala, da so športnice, ki imajo naravno visoko raven testosterona, v prednosti glede na tekmice; ta naj bi znašala tudi 4,5 odstotka.

Južnoafričanka Caster Semenya je bila vse od leta 2009, ko je bila prvič zlata na svetovnem prvenstvu v teku na 800 m, predmet razprav o njenem spolu. Pod žarometi je bila tudi na lanskem SP v Londonu, kjer je bila zlata na 800 in bronasta na 1500 m. Ob robu SP so veliko razpravljali o spremembi pravil IAAF glede naravnega testosterona med atletinjami.

Sedemindvajsetletnica, dvakratna olimpijska prvakinja na 800 m in trikratna svetovna prvakinja na tej razdalji, je bila ena od atletinj, ki je morala jemati zdravila za znižanje ravni testosterona vse do leta 2015, ko je Mednarodna arbitraža za šport (Cas) zavrgla pravilo IAAF, ki je uveljavljalo najvišjo stopnjo naravnega testosterona v krvi atletinj. CAS je januarja letos suspenz podaljšal še za pol leta.

Značke: atletika, tekmovanje

Članki iz rubrike