pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Thomas naj bi vedel preveč Odkrito.si

Je pokojni Kingston vedel, kaj je narobe s Kate?

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

STA
STA
0 10.03.2018 20:00:27

Ratejeva četrta na evropskem pokalu na Portugalskem

alesfevzer.com
Slovenska rekorderka Martina Ratej (Kladivar Celje) je na 17. evropskem zimskem pokalu v metih, ki poteka v portugalski Leirii, v metu kopja zasedla četrto mesto (59,28 m).

Zmagala je Norvežanka Sigrid Borg (62,42 m), druga je bila Nemka Christin Hussong (60,02 m), tretja pa druga Nemka Katharina Molitor (59,80 m), svetovna prvakinja leta 2015.

Bernarda Letnar (Velenje) je bila v metu kopja skupno šesta (55,93 m), nastopil pa je še Nejc Pleško (Olimpija) in končal z 71,47 m na skupno 14. mestu v metu kladiva. Oba sta nastopila v slabših skupinah B; Letnarjeva je v njej zmagala, Pleško pa je bil peti. Zmagal je trikratni zaporedni svetovni prvak (2013, 2015, 2017) Pawel Fajdek s Poljske (77,30 m).

V drugem delu tekmovanja, ko je nastopila Ratejeva, je začelo močno deževati, veter pa je pihal v skunkih tudi s 35 km/h. "Z rezultatom sem zadovoljna. Februarja je bilo pri nas zelo mraz in veliko snega, zato sem malo metala kopje. Poleg tega je tu nagajal tudi veter. Cilj je bila sicer medalja, toda vse tekmice tu so bile na pripravah na Portugalskem ali v ZDA. Čutim, da bi lahko izvlekla več, vendar mi manjka metov za boljši občutek. Če bo lepo vreme, bom naslednjo soboto nastopila na državnem zimskem prvenstvu v metih na Ptuju," je dejala Ratejeva, štirikratna zmagovalka na evropskih zimskih pokalih.

Ratejeva je z 59,28 m povedla v prvi seriji, z 58,38 m ji je najbolj zapretila nekdanja mladinska svetovna prvakinja Hussongova, ki se je v naslednji seriji z 58,78 m še bolj približala. Ratejeva je v naslednjih treh serijah vrgla 56,78, 57,57 in 57,76 m ter po četrti seriji zdrsnila na tretje mesto.

V četrtih poskusih sta namreč prek 60 m vrgli najprej presenetljivo 22-letna Borgova, ki je z 62,42 m za več kot pet metrov presegla svoj prejšnji dosežek, in nato še 23-letna Hussongova (60,02 m). Ratejeva je v petem in šestem poskusu ostala brez izida, prav v zadnjem metu tekme pa ji je bron odvzela Molitorjeva, ki je vrgla 59,80 m, prej pa je bila s 56.45 m četrta.

"Mislila se, da bo po prvi seriji konec tekme, ker je potem začelo deževati in veliko bolj pihati kot na začetku, bilo pa je tudi kar mrzlo. Izvlekla sem največ, kar je bilo mogoče. Imele smo veliko slabše pogoje, kot v prvi skupini, ko je bilo še sončno. Želim si, da bi še malo izboljšala svoj izid zimske sezone, zato bom verjetno nastopila na Ptuju. Glavni cilj sezone pa je jasen, to bo evropsko prvenstvo v Berlinu," je napovedala Ratejeva. Na prejšnjem evropskem pokalu v metu v španskem Las Palmasu sredi marca lani je s 60,66 metra osvojila zlato medaljo med članicami in ponovila uspeh izpred treh let (2015), najboljša pa je bila še leta 2012 in leta 2010.

V nedeljo bodo od Slovencev nastopili še Claudia Štravs (Olimpija) v metu kladiva, Blaž Zupančič (Mass) v suvanju krogle, oba med člani, Veronika Domjan (Ptuj) pa bo tekmovala v metu diska v kategoriji do 23 let. Domjanova je bila lani na evropskem pokalu druga, predlani je zmagala, leta 2015 pa je bila tretja.

Članki iz rubrike