Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 11.08.2017 07:45:49

Naturaliziran Turek preprečil dvojno slavje Južnoafričana (dopolnjeno)

Ramil Guliyev iz Azerbajdžana, ki nastopa za Turčijo, je na 16. svetovnem prvenstvu v atletiki v Londonu osvojil zlato na 200 m in z 20,09 sekunde preprečil drugouvrščenemu Južnoafričanu Waydeju van Niekerku (20,11), da bi se po zmagi na 400 m z drugim zlatom na enem prvenstvu v sprintih vpisal v zgodovino.

Na programu sedmega dne prvenstva so bile tri končne odločitve, v troskoku je tretji naslov osvojil Američan Christian Taylor (17,68 m), na 400 m ovire pa je slavila njegova rojakinja Kori Carter (53,07).

Maruša Černjul je kot zadnja slovenska predstavnica na tem SP nastopila v kvalifikacijah skoka v višino; članica celjskega Kladivarja je končala na nehvaležnem 13. mestu in je za mesto zgrešila zaključni nastop dvanajsterice.

Van Niekerk, ki ga je pred časom veliki Usain Bolt označil kot svojega naslednika, ni uspel izenačiti dosežka Američana Michaela Johnsona, ki je pred 22 leti na SP kot prvi in doslej edini zmagal na enem SP na 200 in 400 m. Po zlatu na 400 m v britanski prestolnici je van Niekerk reševal celo srebro na pol krajši razdalji in je Jereema Richardsa iz Trinidada in Tobaga, ki je tudi tekel 20,11 sekunde, po fotofinišu ugnal za tisočinko.



Sedemindvajsetletni Guliyev iz Bakuja, ki od leta 2014 nastopa za Turčijo, je bil od obeh dve stotinki hitrejši in kljub 11. izidu sezone na svetu, s katerim je prišel v London, ugnal vso konkurenco, ter je na 200 m na svetovnem prestolu nepričakovano nasledil Bolta, ki je pred tem na SP slavil štirikrat v nizu. Isaac Makwala iz Bocvane je bil po vseh zapletih, ki jim je bil priča v zadnjih dnevih, šesti (20,44).

Naslednji zlati odličji sta odšli v ZDA. Sedemindvajsetletni Taylor (27) je po dveh zlatih olimpijskih medaljah prišel do še tretjega na SP. Pred tem je leta 2011 zmagal v južnokorejskem Daeguju in leta 2015 v Pekingu, na OI pa leta 2012 v Londonu in lani v Riu de Janeiru. Le pet cm je zaostal njegov rojak Will Clay, bron je osvojil 33-letni Portugalec Nelson Evora (17,19 m) za svojo četrto medaljo na SP; najvišje je bil pred desetletjem z zmago v Osaki.

Petindvajsetletna Carterjeva je na nizkih ovirah slavila na svoji prvi veliki tekmo doslej, pri tem pa je kot šele tretja na ameriških kvalifikacijah ugnala aktualno olimpijsko zmagovalko in rojakinjo Dalilah Muhammad, lastnico izida sezone na svetu in pred tekmo prvo favoritinjo (53,50). Bron je pripadel Jamajčanki Ristananni Tracey (53,74), četrta pa je bila pred tem dvakratna zaporedna svetovna prvakinja iz Moskve (2013) in Pekinga (2015) Čehinja Zuzana Hejnova, ki je tekla najhitreje letos (54,20).

Značke: atletika, sp

Članki iz rubrike