Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
15.08.2016 14:06:54
Deli članek:

Kmalu v družbi Alija, Jordana in Peleja

Reuters

Boltomanija in reggae v osrčju Ria.

Čeprav je jamajški superzvezdnik Usain Bolt na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru za zdaj osvojil "šele" eno zlato, in sicer v teku na 100 m, je njegove privržence po vsem svetu že zajela prava evforija. Da bo najverjetneje osvojil še dve zlati odličji in postal "nesmrten", ne dvomi skoraj nihče več, še najmanj pa Bolt.

Jamajški sprinter je tudi tokrat osrednja zvezda večera, ki jo je za nekaj časa zasenčil le novi svetovni rekorder in zmagovalec teka na 400 metrov Wayde van Niekerk. Ta je po zgodovinskem teku poudaril, da ga je navdihnil prav Jamajčan. Potem ko je s tekmeci suvereno opravil še Bolt, pa je takoj šel pozdravit van Niekerka.

Ta je namreč zgodaj letos treniral prav v Jamajki in nekaj časa preživel v Boltovi družbi. Južnoafričan se spominja, da mu je Bolt že tedaj napovedal, da bo postal svetovni rekorder. Medtem ko je van Niekerk svoje delo v Riu opravil, pa Bolta čakata še dve preizkušnji, za kateri verjame, da ga lahko popeljeta med nesmrtne športnike. "Nekdo je dejal, da lahko postanem nesmrten. Še dve zlati medalji in pod to se bom podpisal. Nesmrten," je vrelo iz Jamajčana.

Koliko k temu lahko pripomorejo njegovi privrženci, najbolje ve Bolt. Dejstvo pa je, da si je tudi po današnjem zmagovitem teku vzel čas za "selfije" z njimi. Je pa za vse tiste brez vstopnic za olimpijski stadion, v Riu še en kraj, kjer lahko držijo pesti za najhitrejšega zemljana. Boltovo sprintersko zmagoslavju so tako že bučno proslavili v Jamajški hiši v soseščini Gavea, ki je še pozno v noč odmevala v ritmu reaggeja.

Bolt med največje športnike vseh časov sicer uvršča boksarja Muhammada Alija, košarkarja Michaela Jordana in nogometaša Peleja. Še dve zlati medalji na letošnjih olimpijskih igrah bi ga, kot verjame, uvrstili tudi v to elitno druščino.