Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
25.07.2015 13:14:58
Deli članek:

Z mislijo na Ptičje gnezdo

Arsen Perić

Danes in jutri bo v Novi Gorici državno prvenstvo v kraljici športov, kot atletika rada imenuje samo sebe. Morda je nekoč res bila, v nekih drugih časih, toda zdi se, da jo je malce povozil čas in da potrebuje novega dvornega norčka – takega z idejami, ki bi zgubani dami povrnil blišč in slavo.

Letos bo največje atletsko tekmovanje svetovno prvenstvo v Pekingu, ki bo od 22. do 30. avgusta. Koliko slovenskih atletov bo potovalo tja? Prav veliko ne, vsekakor pa manj kot na prejšnja prvenstva. Zakaj? Eden od razlogov so zelo ostre mednarodne norme, saj je mednarodna zveza ukinila tako imenovane B-norme in postavila enotna merila za vse, ki želijo nastopiti na največjem tekmovanju. Podobne kriterije so zavzeli pri normah za olimpijske igre, glede katerih je mednarodni olimpijski komite od mednarodne atletske zveze zahteval, da zmanjša število udeležencev, zato je IAAF udarila po atletinjah in atletih ter močno zaostrila merila za nastop.

Ne bo jih

Arsen Perić

Na državnem prvenstvu ne bodo nastopili nekateri najboljši slovenski atletinje in atleti – Martina Ratej (nastop na diamantni ligi), Marina Tomić (poškodba), Nina Djordjevič (poškodba), Marija Šestak (letos še ni tekmovala), Primož Kozmus (letos še ni tekmoval) in Rožle Prezelj (letos še ni tekmoval).

Toda do Pekinga in Ria je še nekaj časa. Do nastopov v Ptičjem gnezdu sicer malo manj, slovenski kandidati pa imajo za letalsko vozovnico za Kitajsko čas do 10. avgusta, torej še dobra dva tedna, da izpolnijo mednarodne norme. Trenutno ima izpolnjeno normo pet atletinj in atletov, – Martina Ratej (kopje), Maruša Mišmaš (3000 m zapreke), Tina Šutej (palica), Luka Janežič (400 m) in Žan Rudolf (800 m).

PRILOŽNOST
Verjetno se bo omenjeni peterici na letalu za Peking pridružil še kdo, vsaj trije pa so bili letos že zelo blizu – Maja Mihalinec in Sabina Veit (obe 200 m) in Robert Renner (palica).
Državno prvenstvo se bo začelo danes z ženskim metom kladiva. V tej disciplini smo imeli še pred dvema letoma eno najbolj obetavnih tekmovalk na svetu, vendar danes Barbara Špiler dosega zanjo precej povprečne rezultate. Meti prek 70 metrov, ki v svetovni konkurenci nekaj veljajo, so danes za Barbaro samo sanje, samo upamo lahko, da bo prebrodila krizo in se ponovno uvrščala na mesta, na katerih je nekoč že bila – med najboljšimi na svetu.

Arsen Perić

Pred dvema letoma je Snežana Vukmirović na goriškem stadionu v troskoku skakala odlično in skočila tudi osebni rekord, potem pa so jo zdelale poškodbe. Letos je v sezoni na prostem tekmovala le enkrat (na pokalu) in še takrat jo je premagala Saša Babšek, ki naj bi Snežani tudi tokrat grenila življenje. Ali je Vukmirovićeva po poškodbi že dovolj pripravljena, da lahko pričakujemo skoke prek 14 metrov? Ali bi bila ob sanjskem razpletu mogoča tudi norma za svetovno prvenstvo (14,20)? Mogoče je, zelo verjetno pa ni. Zelo verjetno tudi Babškova v tem trenutku še ni sposobna skočiti do pekinške norme.

Grega Wernig

V ženskem teku na 100 metrov bi bilo vse drugo razen zmage Maje Mihalinec z veliko prednostjo veliko presenečenje, v moškem sprintu pa bi lahko videli izjemen boj za zmago – trije ali celo štirje tekmovalci so sposobni teči okoli 10,50 sekunde (Žumer, Kokalovič, Janežič in Kramberger), videli bomo, kako se bo odrezal bronasti z evropskega prvenstva do 23 let Luka Janežič, ki v Novi Gorici ne bo nastopil v svoji paradni disciplini, ampak v obeh sprintih. Izjemno hiter bi bil lahko posebej v teku na 200 metrov, ki bo na sporedu jutri.

Arsen Perić

V ženskem teku na 1500 metrov se bo po dolgem času pojavila veteranka Sonja Roman. Znova bomo videli spopad dveh naših najboljših tekačic na daljše razdalje zadnjih let – izkušene dvoranske evropske podprvakinje in Maruše Mišmaš, katere paradna disciplina je sicer 3000 metrov z zaprekami.
V moškem skoku s palico, ki je zelo nepredvidljiva disciplina, bo lahko Robert Renner z zlato kolajno iz Talina okoli vratu brez pritiska naskakoval normo za nastop v Pekingu (5,65 m). Ta je sicer deset centimetrov višja od njegovega letošnjega najboljšega skoka, toda sproščen bi lahko poletel tudi tako visoko.

Na kraju zločina

Danes in jutri bo v Londonu (na olimpijskem stadionu oziroma v Olimpijskem parku kraljice Elizabete) že tradicionalni miting diamantne lige, ki traja dva dneva, atletinje in atleti bodo nastopili v skoraj vseh disciplinah. V ospredju zanimanja bo tek Usaina Bolta na 100 metrov. Toda na mitingu ne bo obeh hitrih Američanov Tysona Gaya in Justina Gatlina, niti ne bo Boltovega rojaka Asafe Powlla, bodo pa zato nastopili evropski rekorder Francoz Jimmy Vicaut, Jamajčan Nesta Carter, Američan Michael Rodgers in seveda cel kup izjemno hitrih Britancev.
Za nas bo zanimiv tudi nastop Martine Ratej, ki se bo v kopju merila s skoraj vso svetovno elito. Upamo, da ji je počitek v zadnjih dneh dobro del, saj so bili zadnji rezultati slabši od pričakovanj. Vedeli smo sicer, da bodo rezultati letos nekoliko slabši do svetovnega prvenstva, kajti tekmovala je, ne da bo prekinjala trening. Vseeno so rezultati pod 60 metrov, ki jih je dosegala Martina, morda celo razlog za skrb.

V moškem teku na 1500 metrov se bo moral Jan Petrač odkupiti za slab nastop v Talinu, v ženskem skoku v višino pa se bo predstavila "Američanka" Maruša Černjul (študira v ZDA), škoda pa je, da ne bo mlade Lare Omerzu, ki veliko obeta in bi jo morda ravno taka tekma spodbudila k še boljšim dosežkom.
Prvi dan bo nastopilo še nekaj mladih atletinj in atletov, ki so se izkazali na nedavnih prvenstvih za mlajše kategorije – Maja Pogorevc in Anita Horvat (400 m), Veronika Domjan (disk) in Matija Muhra (kopje).

VROČA NEDELJA
Začelo se bo, kot veleva tradicija – z moškim metom kladiva. Tokrat ne bo najboljšega slovenskega atleta Primoža Kozmusa, zato je edini favorit za zmago 22-letni Nejc Pleško, ki letos postavlja osebne rekorde kot za stavo in bi se kmalu utegnil približati 75 metrom.

Tako kot v teku na 100 metrov bo tudi na enkrat daljši razdalji podobna slika – štirje kandidati, le da je tokrat izrazit favorit Luka Janežič. Prav zanimivo bo videti, kako bo na to odgovoril veteran Jan Žumer.
Skoraj bi si upali staviti, da bo v ženskem teku na 200 metrov dosežena norma za Peking (23,20). Ali bo to uspelo Sabini Veit ali Maji Mihalinec, bosta morali dekleti odločiti med seboj. V ženskem skoku s palico bo Tina Šutej, če bo sproščena in se bo znebila pritiska, ki ga dela sama sebi, pokazala, ali se je sposobna meriti s svetovno elito. V moškem teku na 800 metrov bo tekel še eden, ki je v zadnjih dveh tednih domov prinesel kolajno z velike tekme. Žan Rudolf sicer ne bo imel prave konkurence, bo pa to zanj dober trening. Tudi v ženskem teku na 3000 metrov se nam obeta lep dvoboj med Romanovo in Mišmaševo. Če damo mlajši malce prednosti na krajši razdalji, bi utegnila Sonja vrniti milo za drago takrat, ko se teče več krogov.

Zadnji julijski vikend bo torej v Novi Gorici atletsko obarvan. Najboljši slovenski atletinje in atleti se bodo borili za naslove državnih prvakov. Prvenstvo bo tokrat potekalo v organizaciji AK Gorica, ki je pred kratkim praznoval pol stoletja obstoja. Predsednik kluba Oliver Batagelj je ob tej priložnosti povedal: "Prvenstvo je za nas velika priložnost, da javnosti poleg najboljših slovenskih atletov predstavimo tudi domače atlete, ki so s svojimi uspehi zaznamovali okolje, v katerem trenirajo in so uspeli. Upam, da se nam bo v Novi Gorici pridružilo čim več ljubiteljev atletike, ki lahko pomagajo našim atletom do čim boljših rezultatov."


SPORED
Na sporedu bo kar 40 preizkušenj, oba dneva pa se bo tekmovanje začelo ob 16.30
Discipline, člani – 1. dan: 100 m, 400 m, 1500 m, 5000 m, 110 m ovire, 4-krat 100 m, daljina, palica, krogla, kopje; 2. dan: 200 m, 800 m, 3000 m, 400 m ovire, 3000 m zapreke, 4-krat 400 m, troskok, višina, disk, kladivo; članice – 1. dan: 100 m, 400 m, 1500 m, 5000 m, 100 m ovire, 4-krat 100 m, troskok, višina, disk, kladivo; 2. dan: 200 m, 800 m, 3000 m, 400 m ovire, 3000 m zapreke, 4-krat 400 m, daljina, palica, krogla, kopje