Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
09.03.2015 11:43:17
Deli članek:

Steiner: Nastop na Češkem lahko ocenim kot uspešen

Nikola Miljković

Predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije Martin Steiner je bil v Pragi, kjer se je končalo 33. dvoransko evropsko prvenstvo, vodja dvanajstčlanske reprezentance, najštevilčnejše slovenske doslej. Maruša Mišmmaš je bila z osmim mestom v finalu na 3000 m najuspešnejša slovenska udeleženka.

"Nastop v češki prestolnici lahko ocenim kot uspešen, saj so se vsi približali ali celo izboljšali izide, s katerimi so prišli v Prago. Mišmaševa se je izkazala s finalom in dvema časoma pod devetimi minutami na 3000 m. Dobro je nastopil Luka Janežič, tretji v kvalifikacijah na 400 m, ki ga je manjša poškodba odvrnila od nastopa v polfinalu, pa bi bil lahko tudi finalist. Maja Mihalinec je izenačila osebni dosežek in bila v polfinalu na 60 m, kjer je na 60 m ovire tekla tudi Marina Tomič. Ta je dosegla najboljši izid sezone, tako tako tudi Tina Šutej v skoku s palico, ki jo je malo ločilo od finala," je najboljše izpostavil Steiner.

"Nina Djordjevič in Saša Babšek sta nastopila v skladu s pričakovanji. Veseli me, da smo imeli kar tri mlade tekače v mednarodnimi normami na 800 m. Vsega ni opravil le Žan Rudolf, ki pa ima težave z astmo. Treba ga bo pripraviti za poletno sezono, kjer lahko dokaže svoj izreden talent," je ocenil Steiner, ki je dejal, da sam glede na mladost ekipe ni pričakoval medalje.

"Lahko bi sicer bila, vendar se čudeži v atletiki redko dogajajo. Če bi bila Snežana Vukmirovičeva pripravljena, bi bila lahko tu v širšem krogu v boju za odličja v troskoku, podobno kot Šutejeva, če bi bila bolje pripravljena. Manjkali sta še mladi skakalki v višino, prav tako z normama, Lara Omerzu in Maruša Černjul, obe sta letos zmogli 1,86 m, česar v naši atletiki že dolgo ni bilo."

Poleti se največ pričakuje od slovenskih metalcev, predvsem Primoža Kozmusa in Martine Ratej. "Prihaja tudi mladinka Veronika Domjan, ki je v tej zimi že dosegla slovenski članski rekord v metu diska. Barbara Špiler pa trenutno meče kladivo pod svojimi sposobnostmi, kljub temu pa mislim, da jo bomo letos videli na SP v Pekingu. Veseli me, da prihajajo mladi, ker se starejša generacija počasi poslavlja in po OI v Riu de Janeiru prihodnje let pričakujem mehak prehod v naslednje velike tekme. Trenutno je dvajseterica mladih, jasno, da bo med njimi osip, imamo pa jih precej z razvojnim potencialom in željo, da uspejo v tem težkem in globalnem športu, ki je v Sloveniji kar nekako anonimen."

Steiner pričakuje, da bo avgusta na SP v Pekingu nastopilo največ osem slovenskih predstavnikov. "Kozmus, Ratejeva, Špilerjeva, Tomičeva, Šutejeva, Mišmaševa, Mihalinčeva, mogoče tudi Sabina Veit. Razlog za manjše število so ostre norme, saj svetovna atletika napreduje. Za nas je prednostna evropska raven, svetovna pa je vrhunec, namenjen najboljšim izbrancem."

Državna prvenstva v tekih v dvorani od 60 m naprej so v tujini, ker pri nas ni ustreznega tekmovališča. "Mogoče bomo sedaj, ko imamo predsednika Gregorja Benčino iz gradbene stroke vendarle prišli do primerne krožne dvorane. Če bi mu to uspelo in bi delal s polno paro na tem področju, bi lahko uspel. S tem bi se z zlatimi črkami vpisal v zgodovino slovenske atletike," je zaključil Steiner.