Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
05.03.2015 13:52:13
Deli članek:

Dvoransko EP: Je to enako kot kratki bazeni?

Arsen Perić

V češkem glavnem mestu se bo danes začel že 33. zbor najboljših atletinj in atletov na stari celini.

Češka ima bogato tradicijo atletike in izjemne tekmovalce, ki so pobirali zlate kolajne na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih. Na tem prvenstvu, ki bo trajalo do nedelje, bodo nastopili predstavniki iz 47 držav. Slovenijo bo zastopal ducat športnikov, od katerih ima vsak svoje cilje.

Najprej je treba razčistiti staro dilemo o vrednosti ali vrednotenju tekmovanja tako s športnega kot atletskega zornega kota. Za evropsko atletiko je dvoransko prvenstvo zagotovo zelo pomembno, saj se lahko na njem pokažejo tudi mlajši tekmovalci, ki na svetovno sceno še ne morejo stopiti.

Precej so prikrajšane države, ki nimajo svoje krožne atletske dvorane (ni jih prav veliko, je pa med njimi tudi Slovenija), saj je za dober trening seveda potrebna prava dvorana – naši atleti pa to nadomestijo s krajšimi pripravami v tujini

S športnega stališča dvoransko prvenstvo nima take veljave kot prvenstvo na prostem. Morda tudi iz čisto pragmatičnega razloga, ker v dvorani seveda ni na sporedu vseh disciplin. Še bolj pa se vidi, da dvorana nima enake veljave kot stadion, iz ust atletov, saj mnogi poudarjajo, da je zimska sezona le prehodno obdobje za priprave na poletno sezono.

SLOVENSKA EKIPA

Luka Janežič (400 m)
Aleš Zver (800 m)
Žan Rudolf (800 m)
Lucijan Zalokar (800 m)
Robert Renner (palica)
Maja Mihalinec (60 m)
Sonja Roman (1500 in 3000 m)
Maruša Mišmaš (3000 m)
Marina Tomić (60 m ovire)
Nina Djordjevič (daljina)
Saša Babšek (troskok)
Tina Šutej (palica)

Tako pač je in taka je realnost. Vprašanje pa je tudi, kakšna je kvaliteta tekmovalcev na dvoranskih prvenstvih. Nekatere discipline so povsem drugačne kot na prostem (tek na 60 m/100 m in teka na 60 m ovire/100 in 110 ovire), tako da so v dvorani v ospredju lahko tudi tekmovalci, ki na prostem ne pomenijo prav veliko – teka na 60 in 100 metrov se precej razlikujeta. 

Kljub vsemu pa so se v preteklosti tudi najboljši evropski sprinterji in sprinterke udeleževali dvoranskih prvenstev (tudi v Pragi bo nastopila Nizozemka Daphne Schippers, ki je lani na EP v Zürichu osvojila zlato na 100 in 200 m).

Zelo primerljiva ali celo ista pa je konkurenca v višinskih in daljinskih skokih, ko po pravilu nastopijo skoraj vsi najboljši. Ali lahko torej primerjamo plavanje v kratkih bazenih in dvoransko atletiko – samo v dveh disciplinah (60 in 60 m ovire), v vseh ostalih pa ne? Plavalno prvenstvo poteka v popolnoma drugačnih okoliščinah (druge dimenzije bazena), medtem ko je pri atletiki v dvorani večinoma vse enako (razen omenjenih izjem).

Slovenska reprezentanca bo v Pragi kar številčna, saj bo naše barve zastopalo pet atletov in sedem atletinj, tri atletinje, ki so tudi dosegle normo, pa so se nastopu odpovedale (Maruša Černjul – višina (študira v ZDA), Lara Omerzu – višina (pri 17 letih je dala prednost tekmovanjem v mlajših kategorijah), Snežana Vukmirović – troskok).

Vukmirovićeva se je nastopu odpovedala zaradi bolečin v hrbtu: "Boli me hrbet in lahko le tečem, ne morem pa skakati. Moji cilji za EP so bili visoki in ne želim na Češko potovati kot turistka. Za mano so trije tedni terapij, vendar se stanje ni popravilo, zato sem se odločila, da na EP ne bom nastopila. Želim se povsem pozdraviti in nato pripraviti za poletno sezono in vrhunec, ki bo na svetovnem prvenstvu v Pekingu."

"Reprezentanca je kar številčna. Vesel sem, da se kaže trend vala mladih, hkrati pa izkušene zvezde stalnice, kot sta Sonja Roman in Marina Tomić, držijo stalnost nastopov. Vesel sem napredka v sprintih, kjer je odlično normo postavila Maja Mihalinec."

MARTIN STEINER

Martin Steiner, predsednik strokovnega sveta v atletski zvezi, je seveda lahko zadovoljen, da je kar 15 atletinj in atletov izpolnilo norme za prvenstvo, kar ob zahtevnih mednarodnih kriterij ni mačji kašelj. "Letošnja reprezentanca je kar številčna. Vesel sem, da se kaže trend vala mladih, hkrati pa izkušene zvezde stalnice, kot sta Sonja Roman in Marina Tomić, držijo stalnost nastopov. Vesel sem napredka v sprintih, kjer je odlično normo postavila Maja Mihalinec, ki bi lahko z dobrim nastopom računala na finale, Luka Janežič pa z državnim rekordom na 400 metrov kotira zelo visoko na lestvicah."


Ali lahko Slovenija računa na kakšno kolajno? Ob dobrem dnevu posameznikov da, zagotovo pa ima največ možnosti skakalka s palico Tina Šutej.