Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
21.08.2014 21:07:30
Deli članek:

OP ZDA: Blaža čakata Aljaža

Reuters

Danes je bil v New Yorku žreb za zadnji grand slam v sezoni. Prvi nosilec Novak Đoković se bo najprej pomeril z Diegom Schwartzmnanom iz Argentine, Serena Williams pa bo igrala proti rojakinji Taylor Townsend.

Najboljša igralca na svetovni lestvici torej ne bi smela imeti prevelikih težav na začetku četrtega grand slama v letu 2014, vendar vsi seveda niso imeli te sreče.

Kaj pa slovenska trojica, ki bo nastopila na glavnem turnirju med posamezniki? Blaž Rola v prvem krogu ne bo imel lahkega nasprotnika, saj se bo pomeril s Špancem Fernandom Verdascom, ki je 31. nosilec v New Yorku. Verdasco je sicer bolj znan kot odličen igralec na peščeni podlagi, toda tudi tako imenovani »hard court« mu ne dela težav.

Blaž Kavčič je imel malce več sreče (pa še vedno ne preveč), saj bo v prvem krogu prekrižal lopar z domačinom Donaldom Youngom. Slednji je tipični igralec za trdo podlago (kot je v Flushing Meadowsu) in je trenutno na 48. mestu lestvice ATP (bil je že na 38. mestu). Young je leta 2011 že prišel v četrti krog OP ZDA.

Podobno srečo (ali nesrečo) je imela tudi Polona Hercog, ki se bo v prvem krogu pomerila z Ukrajinko Elino Svitolino. Slednja je predstavnica mladega ženskega teniškega vala, saj še ni stara 20 let in je trenutno na 34. mestu na svetu. Pri teh rosnih letih ima 173 centimetrov visoko dekle iz Odese (živi v Harkovu) že dve zmagi na turnirjih.

Tako kot Polona ima svoj najljubši turnir, saj je lani in letos slavila na turnirju v Bakuju (Azerbajdžan), ko je v finalih premagala Šahar Per in Bojano Jovanovski (Hercogova ime dve turnirski zmagi v Bastadu).

Reuters

Pri dekletih je še nekaj zanimivih parov že v prvem krogu, saj se bo Marija Šarapova pomerila z rojakinjo Marijo Kirilenko, wimbledonska zmagovalka Petra Kvitova pa s Francozinjo srbskega rodu Kristino Mladenović.

V prvem krogu bo tudi srbski obračun med Jeleno Janković in Jovanovsko, Venus Williams pa bo imela za nasprotnico veteranko, 40-letno Japonko Kimiko Date-Krumm. Prvič pa bo na turnirju kot Avstralka zaigrala Hrvatica Ajla Tomljanović.

Pri moških bo izjemno zanimivo v zgornji četrtini tabele, saj sta tam poleh Đokovića še Andy Murray in Jo-Wilfried Tsonga. Roger Federer, ki je drugi nosilec, bo letošnji New York začel proti Avstralcu srbskega porekla Marinku Matoševiću.

Tadeja Majerič in Nastja Kolar nista bili uspešni v kvalifikacijah OP ZDA v New Yorku. Obe igralki sta izpadli že v prvem krogu, saj je bila od Majeričeve boljša Avstralka Daria Gavrilova (6:2, 2:6, 2:6), od Kolarjeve pa Čehinja Katerina Venkova (5:7, 3:6).

V zadnji krog kvalifikacij pa se je uvrstil zaenkrat še Slovenec Aljaž Bedene, ki je v drugem krogu premagal Gruzijca Nikoloza Basilašvilija (6:3, 6:3) in se bo za nastop na glavnem turnirju pomeril z Nemcem Petrom Gojowczykom.