Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/au
STA/au
14.08.2014 10:27:51
Deli članek:

Kozmus s prvim metom v finale

Grega Wernig

Prišel, vrgel, se uvrstil v finale. Tako bi v enem stavku lahko opisali začetek evropskega prvensta za Primoža Kozmusa.


Slovenski rekorder in olimpijski prvak iz Pekinga v matu kladiva je suvereno začel tekmovanje v Zürichu in se že s prvim metom ter daljavo 75,87 metrov uvrstil v finale, kvalifikacijska norma je bila namreč 75 metrov. Sicer pa je kolajna s prvenstva stare celine edino, ki mu še manjka v bogati zbirki.

"Dobro je, da sem vse opravil že s prvim metom, ker se nisem posebej trudil in je to pomembno tudi za psihično pripravo pred finalom. Imam zelo dobre občutke in vem, da sem pripravljen za zelo dolge mete. Ta kvalifikacijski met mi je relativno dobro uspel, rutinsko, kvalifikacijska norma mi ni predstavljala težav. Zato sem zadovoljen. Postavili pa so dokaj nizko normo, verjetno tudi zaradi vremenskih razmer in na temelju prejšnjih tekem. Danes so bile dobre razmere, sončno je bilo in smo imeli dober krog za izmet, mogoče je bilo metati daleč. Sam si ne želim, da bi bilo v soboto, ko bo finalna tekma, tako vetrovno in deževno, kot v sredo med ženskimi kvalifikacijami meta kladiva. Se bo pa treba prilagoditi na vse vremenske razmere. Te bodo enake za vse in upam, da me ne bo nič presenetilo," je dejal Kozmus.

"Sam met je bil tak, da sem imel počasen vhod vanj, že v prvem koraku sem malo preveč potegnil kladivo v levo, zato sem imel koncu večji umik kladiva iz idealne linije, kot bi bil sicer, in tudi manjše delovanje vztrajnostne sile na kladivu pri izmetu. Je pa to dober znak, saj sem šel v krogu za izmet zelo počasi. To pomeni, da je še veliko rezerve pri hitrosti, vendar bo moral biti met tehnično boljši," je ocenil Kozmus.


"V kvalifikacijah so na voljo le trije meti in je nervoza vedno prisotna. Videti je, kot da je 75 m zelo lahko doseči, vendar je to le na papirju. V finalu se bom boril, želim si kolajno in naredil bom vse, kar je v moji moči, da jo bom osvojil. Lahko bom vrgel 78 ali pa 80 m. Malo moram še popraviti občutke, sem pa vse bolj optimističen, saj sem dobro pripravljen in formo stopnjujem," je napovedal Kozmus.

Najboljši je bil svetovni prvak Poljak Pawel Fajdek (77,45 m), sledil pa mu je Slovak Marcel Lomnicky (77,06 m). Razočaral je olimpijski prvak Madžar Krisztian Pars, ki ni niti presegel kvalifikacijske norme (75,00 m), ampak se je kljub vsemu uvrstil v finale z devetim rezultatom (74,44 m).

Med najboljših 12 se je uvrstil tudi italijanski veteran Nicola Vizzoni - Vizzo (74,26 m), ki je stari znanec slovenskih mitingov.
Jz