Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
11.08.2014 08:52:41
Deli članek:

Krhko dekle, ki skače proti nebesom

Naša najboljša skakalka s palico Tina Šutej ima kljub mladosti že precej izkušenj z velikih tekmovanj.

S prvega velikega v svoji karieri je prinesla srebrno kolajno (druga je bila na mladinskem SP v Pekingu). Morda pa je prišel čas, da začne naskok tudi na prvo člansko kolajno na veliki tekmi.

Tina je leto začela odlično in preskočilo mejo osebnega in državnega rekorda ter jo pomaknila na višino 4,71 metra, kar jo je pozimi uvrščalo na šesto mesto v Evropi. Letošnje poletje, ki res ni bilo radodarno s sončnimi dnevi, Šutejevi ni najbolj pisano na kožo. Pravih treningov je bilo malo, pravih tekem pa še manj, tako da ji še ni uspelo sestaviti niti enega optimalnega skoka.

Tudi na zadnji tekmi pred evropskim prvenstvom na DP v Celju je imela Tina težave z vetrom in z rezultatom 4,40 metra ni bila najbolj zadovoljna. "Jezi me, ker vem, da lahko skočim višje, vendar me vedno nekaj zmoti. Če se osredotočim na veter, potem naredim kakšno tehnično napako in letvica pade. Z nastopom nisem najbolj zadovoljna, čeprav sem zmagala s 4,40 metra. Pričakovala sem malo več. Pogoji niso bili najboljši, ker je vmes malo deževalo in tudi veter se je obrnil. V takih vremenskih razmerah sem dosegla sicer dober izid, vendar sem pripravljena še za višje višine. Želela sem skočiti prek 4,55 metra in vem, da sem tega sposobna. Upam, da mi bo to uspelo na EP," je govorila Tina, ki vseeno verjame, da bo v Zürichu drugače.

"Moj cilj je nastop v nedeljskem finalu. Telesno sem zelo dobro pripravljena in upam, da bom imela tudi dobro dnevno formo. Šele ko bo jasno, kje bo začetna višina in kakšna bo norma za finale, bomo začeli razmišljati, kako bomo skakali v kvalifikacijah. Norma bo verjetno med 4,40 in 4,50 metra. Če bom višine preskakovala v prvih poskusih, ne bi smela imeti težav z uvrstitvijo v finale. Mislim, da bo 4,40 ali 4,45 metra dovolj za finale, če bodo dobri pogoji za nastop. Katera tekmovalka se bo uvrstila v zaključne boje, pa bo odvisno od tega, v katerem poskusu se bo preskakovalo višine," je bila jasna Šutejeva, ki je po rezultatu na meji dvanajsterice (13. mesto), ki se uvrsti v finale.

V Evropi je kar 11 skakalk s palico, ki so preskočile 4,50 metra (vseh ne bo v Švici) in za finale se bo bil res trd boj. Malce odstopa trojica, ki je skočila prek 4,70 m – Nemka Lisa Ryzih, Grkinja Ekaterini Stefanidi in Rusinja Anželika Sidorova.

Prek 4,60 metra so šle še tri atletinje (Rusinja Andželina Krasnova, Grkinja Nikolia Kiriakopulu in Čehinja Jiržina Svobodova – prej Ptačnikova). Ta šesterica naj bi bila torej zanesljivo v finalu, vse ostale s Tino vred pa bodo bile boj za nebeške višave in sladko dvanajsterico.