Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
11.06.2014 12:05:29
Deli članek:

Sprinter, ki se je vzel od nikoder

Chijindu Ujah, angleški sprinter iz severnega Londona je dejal, da je njegov tek pod desetimi sekundami zanj pravi šok. Zdaj je Ujah tretji na britanski lestvici najhitrejših vseh časov na 100 metrov.

»V zadnjih letih sem imel nekaj težav, saj moje telo ni bilo sposobno dohajati lastne moči in hitrosti,« se je nasmejal 20-letni sprinter, ki je pretekli konec tedna na mitingu v Hengelu na Nizozemskem osvojil drugo mesto (za stotinko je zaostal za Richardom Thompsonom iz Trinidada) na najkrajšem teku na stadionu. Aktualni mladinski evropski prvak (slavil je lani v Rietiju) je navdušil že v zimski sezoni, ko je na britanskem dvoranskem prvenstvu osvojil četrto mesto. Ujah je imel pred Hengelom osebni rekord 10,17, ki ga je tekel v začetku maja na manjšem mitingu v Loughboroughu.
Po zmagi in izjemnem rezultatu na mitingu FBK je bil od navdušenja ves iz sebe: »Še vedno rastem, tako da je bil tako hiter tek zame precejšen šok, čeprav sem vedel, da lahko tečem zelo hitro. Še vedno ne dojamem popolnoma, kaj se mi je zgodilo. Ko sem bil v cilju, nisem vedel, ali sem zmagal ali ne. Čutil sem, da sem tekel bolje od svojega osebnega rekorda.«
Na dosežek je bil zelo ponosen njegov trener Jonas Tawiah-Dodoo, ki je tudi trener olimpijskega prvaka v skoku v daljino Grega Rutherforda. Dodoo je vedel, da je njegov varovanec sposoben teči pod desetimi sekundami. »Na vsakem treningu v zadnjih sedmih tednih je s svojimi teki dokazoval, da lahko teče zelo zelo hitro. Na to so kazali tudi njegovi časi v dvorani. Mislim pa, da je bistvena stvar, ki jo je pokazal, ta, da se je sposoben zbrati in odmisliti pritisk. Za svoja leta je zelo zrela osebnost.«
Tawiah-Dodoo je sicer hvalil Ujaha, vendar kljub temu ni bil preveč presenečen nad dosežkom. »Tudi drugje po svetu tečejo pod desetimi sekundami, tako da tak tek ni nič nenavadnega. Vedno govorim, da v teku ne bi smelo biti nekih magičnih meja. Deset sekund je bolj psihološka kot fizična meja. Obljubil sem mu, da bom jokal, če bo dosegel kaj izjemnega, potem pa me je po dirki vprašal, zakaj nisem jokal. Nisem, ker sem vedel, česa je sposoben,« je zaključil Dodoo.
Ujah pa je ostal na zemlji. »Moram ostati miren in na realnih tleh. Še vedno sem mlad in v športu lahko dosežen še marsikaj. Ne bom zanikal, da sem navdušen nad tem, da sem tekel pod desetimi sekundami, toda moj cilj je to pokazati tudi na prvenstvu,« je dejal nov komet svetovnega sprinta.